Prečo pokožka svrbí, keď sa vonku ochladí a príde zima? Svrbenie tela má mnoho príčin!

Prečo pokožka svrbí, keď sa vonku ochladí a príde zima? Svrbenie tela má mnoho príčin!

V lete môžeme nájsť mnoho dôvodov, prečo nás pokožka môže svrbieť. Stačí sa len trošku viac spotiť a hneď môžeme pocítiť nutkanie poškriabať sa. Dokonca aj popŕhlenie brečtanom či žihľavou môže spôsobiť svrbenie kože. Alebo také uštipnutie hmyzom či v dôsledku spálenia pokožky slnkom môže dôjsť k nepríjemnému pocitu svrbenia. Zoznam dôvodov je naozaj veľký.

Ale prečo môžeme pociťovať svrbenie tela, teda pokožky, aj s príchodom chladnejších dní? Ak si kladiete otázku, prečo vás v zimných mesiacoch trápi svrbenie pokožky na nohách či na rukách, tak poznáme odpoveď.

Svrbenie pokožky je komplikovaný stav

Svrbenie pokožky vzniká vtedy, keď sú stimulované špecifické nervové receptory v našej koži. Tie vysielajú signál do mozgu, čo vedie k nutkaniu poškriabať sa. Túto stimuláciu môže spôsobiť viacero vecí, preto sa častokrát hovorí aj o rôznych typoch svrbenia pokožky. Rozoznávame tak:

  • svrbenie, ktoré vzniká v dôsledku zápalu alebo iného poškodenia kože,
  • svrbenie, ktoré je dôsledkom poškodenia neurónov,
  • svrbenie, ktoré je spôsobené poškodením orgánov (ovplyvňujú ho rôzne vnútorné orgány),
  • svrbenie, ktorého príčinou je psychická porucha.

Pozri aj: Megan Fox ohúrila novou farbou vlasov: Zlákala ju „targaryen blond“

Prečo však dochádza k svrbeniu pokožky počas zimy?

Naša pokožka je v zime prirodzene suchšia. Dermatológovia uvádzajú, že počas zimy dochádza k väčšej trans-epidermálnej strate vody, čo v podstate znamená, že pokožka stráca vodu, nakoľko sa vo vzduchu nachádza menej vlhkosti.

Pri zvýšenej strate vody z pokožky dochádza k narušeniu kožnej bariéry, teda vonkajších vrstiev buniek a lipidov, čo spôsobuje, že je pokožka suchšia a náchylnejšia na podráždenie. Nervové zakončenia pod kožou sa tiež môžu podráždiť, čo vyvoláva pocit svrbenia. Spomenúť ešte môžeme, že aj kožné ochorenie, ako je napríklad ekzém, spôsobuje svrbenie kože, ktoré sa môže v chladnejšom období zhoršiť, nakoľko dochádza k väčšiemu vysušeniu pokožky.

Podotkneme, že svrbenie sa môže prejaviť kdekoľvek na tele a dokonca na niektorých miestach môže byť horšie a nepríjemnejšie. Napríklad taká atopická dermatitída sa zvykne objavovať najmä v záhyboch tela, ako je krk, lakťové záhyby či pod kolenami. Na týchto miestach sa pokožka trie o seba, čím vzniká podráždenie a rovnako tak aj svrbenie.

Miesta, ktoré majú menej mazových žliaz (očné viečka, tvár, ruky) sú rovnako náchylnejšie na vysušenie. Tieto miesta sú viac vystavované okolitému prostrediu, najmä studenému vzduchu, čo môže ľahko spôsobiť podráždenie pokožky, jej zapálenie a potenciálne aj svrbenie.

Neprehliadni: DIY jesenné pleťové masky pre vzpruhu pleti: Začni svoju pleť rozmaznávať teraz hneď!

Ako upokojiť svrbivú pokožku?

Ako je jasné, svrbenie pokožky je počas zimných mesiacov spôsobené predovšetkým nedostatkom vlahy. Tá sa z pokožky pôsobením vetra a chladu vytráca. Preto je dôležité sa pokožke venovať a dopriať jej vlahu. A nielen ju dodať, ale ju v pokožke aj „uzamknúť“. Dermatológovia odporúčajú v zimných mesiacoch vymeniť svoje krémy za hutnejšie, ktoré obsahujú viac okluzívnych zložiek, ako je napríklad bambucké maslo.

Nech už používate akýkoľvek telový krém, naniesť na pokožku by ste ho mali hneď po sprche, aby v pokožke udržal vlahu. Na druhej strane, vyhnúť by ste sa mali produktom, ktoré sú parfumované. Parfumované prípravky totižto spôsobujú podráždenie pokožky a môžu zhoršovať zápal pokožky.

Alergia na chlad? Áno, pozor na ňu!

Nie je svrbenie ako svrbenie. Ak vás pokožka svrbí dlhodobo, tak príčinou môže byť práve nedostatok vlahy. No v prípade, že vás pokožka začne svrbieť hneď, ako ju vystavíte chladu, môže ísť o chladovú uritkáriu, čo je alergia na chlad. Tá sa objaví v priebehu niekoľkých minút po pobyte v chladnom prostredí.

Avšak pozor, svrbenie nie je v tomto prípade jediným prejavom tohto problému. Alergia na chlad sa môže prejaviť aj žihľavkou, ba dokonca až pľuzgiermi na pokožke. V tomto prípade jediným spôsobom, ako týmto problémom predísť, je vyhýbanie sa chladu.

Ak to nie je možné, tak neostáva nič iné, len vyhľadať pomoc odborníkov. Tí v takomto prípade často odporúčajú antihistaminiká.

Neprehliadni: Skin cycling alebo 4 noci k dokonalej pleti: Je to ten správny kľúč pre zdravú pleť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní