Syndróm dokonalej ženy: 5 znakov a tipy ako ho dostať pod kontrolu

Syndróm dokonalej ženy: 5 znakov a tipy ako ho dostať pod kontrolu
  • 27.10.2022
  • Veronika Nemčeková

Syndróm dokonalej ženy v spoločnosti nie je ojedinelý, no hovorí sa o ňom pomerne málo. Už samotný názov napovedá, že ide o ženu, ktorá sa snaží o perfekcionizmus. Nie však voči sebe, ale najmä voči okoliu.

Naučte sa rozpoznať päť znakov, ktoré Nice girl syndróm charakterizujú, a oboznámte sa s technikami, ako sa dá proti nemu brániť. Môže to byť ľahšie, než si mnohí myslia. Treba k tomu predovšetkým odhodlanie a správne nastavenie.

1. Myslí si, že lásku si treba zaslúžiť

Pocit: Žena trpiaca Nice girl syndrómom má pomerne nízke sebavedomie. Často o sebe pochybuje a myslí si, že lásku si musí zaslúžiť. Aby ju cítila, správa sa tak, aby vyhovela všetkým naokolo. Jej potreby sú druhoradé. Má strach byť sama sebou, pretože sa bojí odmietnutia.

Realita: Je dôležité uvedomiť si, že hodnotu človeka neurčujú iní ľudia, ale on sám. Vážte si v prvom rade samú seba. Opakujte si, že sa milujete a akceptujete taká, aká ste. To, ako vás vidia iní, nevypovedá o tom, kto v skutočnosti ste. Ideálna žena, matka či milenka je dokonalá vo svojej nedokonalosti. Pravá láska nezväzuje a nekladie podmienky.

Prečítajte si: Masturbácia a jej 6 benefitov: Odhaľte s nami všetky tajomstvá!

2. Nedokáže povedať „nie“

Pocit: Perfekcionistka so syndrómom dokonalej ženy má strach povedať „nie“, a tak často kývne aj na veci, s ktorými vnútorne nesúhlasí. Bojí sa totiž následkov rozhodnutí a sklamania, ak nenaplní požiadavky okolia.

Realita: Vyjadriť nesúhlas alebo povedať „nie“ nemusí byť také ťažké, ako sa zdá. Na odpoveď si doprajte dostatok času. Ak neviete zaujať negatívne stanovisko okamžite, skúste použiť frázy ako: „Dokedy potrebuješ vedieť odpoveď? Môžeme sa o tom porozprávať neskôr?“ alebo „Ešte si to premyslím.“ Získate nimi čas potrebný na odpoveď.

3. Nechce nikoho nahnevať a sklamať

Pocit: Máte pocit, že zodpovedáte za to, ako sa ľudia cítia. Stáva sa to predovšetkým vtedy, keď vám partner, rodičia alebo deti opakujú, že ste to jediné, čo majú. Uprednostňujete potreby iných pred vlastnými, pretože nechcete zarmútiť tých, ktorí sú vám blízki.

Realita: Pamätajte, že ste slobodná bytosť a nie ste povinná plniť na počkanie priania a požiadavky iných. Za svoje šťastie je v prvom rade zodpovedný každý sám. Nemusíte vždy s každým súhlasiť, ak niekoho vaša reakcia nahnevá alebo rozruší, vypovedá to o jeho vnútornom svete a nie o tom, aká ste.

Inšpirujte sa: Tipy, ako si užiť jeseň a načerpať energiu

4. Permanentne sa usmieva

Pocit: Predstaviteľky nežného pohlavia, ktoré trpia syndrómom dokonalej ženy majú pocit zlyhania, ak sa neusmievajú a nešíria okolo seba dobrú náladu, a tak rozveseľujú aj ostatných.

Realita: Ani tí najlepší motivátori, spíkri a úspešní ľudia nemajú na perách nonstop úsmev. Ak vás prepadnú pocity smútku, dovoľte si ich prežiť a pozvoľna ich nechať odísť. Je v poriadku, nebyť občas v poriadku. Doprajte svojej duši to, čo si žiada a nepotláčajte hlas svojho vnútra.

5. Kritiku berie príliš osobne

Pocit: Keď niekto skritizuje vaše konanie, názory alebo nápady, máte pocity zlyhania a nedostatočnosti. Cítite sa skleslo a smutne. Uzatvárate sa do seba a prepadáte ľútosti.

Realita: Buďte za kritiku vďačné. Neberte ju ako prejav nepriateľského správania, ale ako podnet pre zlepšenie, ak to tak vyhodnotíte. Spätná väzba vám tiež môže pomôcť trénovať schopnosť akceptácie názorov iných. Každý predsa máme radi niečo iné a tak nemôžeme stopercentne súhlasiť so všetkými.

Pozri aj: Vzťah na diaľku: Ako ho zvládnuť a ako ho rozvíjať tým správnym smerom?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní