Ako si zvýšiť sebavedomie? Máme pre teba TOP rady!

Ako si zvýšiť sebavedomie? Máme pre teba TOP rady!
  • 25.06.2022
  • Lenka Biba Slovak

Často máme mnohí z nás pocit, že nedostatok sebadôvery je všetko, čo nás brzdí. Naučiť sa, ako byť sebavedomejší, môže zmeniť nielen to, ako vás vidí svet, ale aj to, ako vidíte sami seba. Pretože všetci sa chceme cítiť sebavedomejšie. ALE, ako si sebavedomie dokážeme zdravým spôsobom zvýšiť?

Pravdepodobne ste sa už aj vy cítili niekedy v živote frustrovaní. A to sami sebou a svojou „neschopnosťou“ požiadať v správnu chvíľu o to, čo skutočne chceme alebo čo potrebujeme. Dôvodom pravdepodobne mohlo byť, že sme až príliš premýšľali, či sme skutočne hodní toho, po čom túžime. Ako to zmeniť?

To, čo vysielate, sa vám vráti

Dôležité nie je iba naše správanie, ale aj reč nášho tela. Mať „pozitívnu“ reč tela znie jednoducho, ale vyžaduje si to silnú vnútornú rovnováhu. Vyžaduje si to istý druh práce, sebarozvoja, a to si vyžaduje tréning. Už len jednoduché reakcie, či hovoríme ÁNO alebo NIE, v nás zanechávajú stopy a predurčujú naše budúce reakcie.

Vedzme, že nikto z nás nie je dokonalý. Avšak každý z nás má svoju hodnotu, ktorú by sme si mali uvedomovať, prijať sa a nebrániť sa sebaláske. Samozrejme, dôležitá je jej zdravá miera! Aby sme nemali problém dopriať si chvíľku pre seba, bez výčitiek ísť ku kozmetičke či na manikúru, investovať peniaze do seba, napríklad do vzdelania, oblečenia či zážitkov, alebo si jednoducho užiť každý deň tak, ABY SME SA SAMI SO SEBOU CÍTILI DOBRE.

Odporúčame: Sirtfood diéta: Zoznam 20 potravín, ktoré naštartujú gén štíhlosti

nízke sebavedomie

Zdroj: Shutterstock

SPOZNAJTE SEBA A SVOJE TÚŽBY

V každodenných situáciách máme možnosť spoznávať sa viac a viac. Nie vždy to, čo si myslíme, aj konáme. Najmä my ženy sme ovplyvnené emóciami, pričom racionálna stránka danej situácie je tak potlačená do úzadia. Aj toto sa ale dá zvládnuť!

Uvedomujte si hranice, kedy je vám príjemne a kedy už nie. Hlbšie sa ponorte do seba, objavujte svoje pocity a dajte im príležitosť prejaviť sa. Iba tak totiž budete mať možnosť spoznať každú stránku vašej osobnosti, ako pozitívnu, tak aj negatívnu.

Neobávajte sa negatívnych emócií, pretože aj tie sú prirodzené a majú tendenciu nám ukázať, čo je ich príčinou. Iba tak si totiž môžeme uvedomovať, ako s nimi pracovať do budúcnosti, aby sme ich eliminovali. V tom nám môže pomôcť napríklad aj meditácia, pozorovanie a všímavosť, ako aj prepojenie nášho duchovného ja spolu s fyzickou aktivitou.

NEPOTREBUJETE SÚHLAS OD OSTATNÝCH NA TO, AKO MÁTE ŽIŤ

Ak vás definujú iní a hovoria vám, ako máte žiť, neriadite si svoj život sami. Zmeňte to! Prevezmite slobodu konania a kontrolujte vlastné žitie. ALE POZOR, aj so všetkými dôsledkami.

Nebudete sa tak cítiť pod tlakom z očakávania okolia alebo predstavy, aby ste sa za každú cenu páčili ostatným. Získate tak SLOBODU a DÔVERU, že máte cenu sami pred sebou, a to je jeden z najlepších pocitov na svete. Znamená to, že si veríte a že ste schopní nájsť spôsob, ako si splniť ciele a prekonať všetky prekážky.

TRÉNUJTE SEBAVEDOMIE

Nízke sebavedomie u žien nie je, bohužiaľ, nič nezvyčajné. A to aj pri bežných činnostiach každodenného života. Pretože, ak si nie ste istí vy, ani ľudia vás nebudú počúvať. Pokúste sa pracovať na nasledovnom:

  • Uvedomujte si svoju prítomnosť – a pozerajte sa na svet! Pozerajte sa ľuďom priamo do očí a ak s nimi vediete rozhovor, upútajte ich pozornosť jednoducho tak, že s nimi budete udržiavať očný kontakt.
  • Dýchajte – a to za každých okolností. Zhlboka a dôsledne. Nedovoľte udalostiam ani ľuďom „vziať“ vám dych! Mali by ste dýchať hlboko, do brucha, s pomalými nádychmi. Existuje nespočetné množstvo techník na dýchanie na elimináciu úzkosti, ktoré vám môžu pomôcť zvyknúť si na ovládanie dychu.
  • Dôležitý je aj váš postoj – stojte vzpriamene, ale zároveň aj uvoľnene. Je to dôležité pre celkový komfort vašej osobnosti, čo platí rovnako aj pre správne sedenie.
  • Počúvajte sa – a rozprávajte sa, aj keď ste sami. Je totiž dôležité, aby ste vnímali svoj hlas presne taký, aký v skutočnosti je. Nezabúdajte aj na artikuláciu a prácu s hlasom, ktorou dáte svojmu prejavu význam a zmysel.
  • To všetko uveďte do praxe – či už v práci alebo doma, pracujte na sebe. Rozhovor s kolegami, pracovná prezentácia, čítanie rozprávok deťom, stretnutia  s priateľmi,... to všetko sú príležitosti, na základe ktorých môžete na sebe pracovať a teóriu premieňať na prax.

Odporúčame aj: Najlepšie recepty z čerešní: Žiadnemu z nich neodoláš, tak využi ich sezónu naplno

sebavedomie

Zdroj: Shutterstock

NENECHAJTE SA ODRADIŤ NEÚSPECHOM

Je preukázané, že zvyšovanie sebavedomia prichádza s prijatím neúspechov. Naša duševná rovnováha sa tak vyrovnáva. Kto si myslí, že každý neúspech je len o krok ďalej na ceste k prípadnému úspechu, má pravdu! A toto je skvelá cesta k prirodzenému zvyšovaniu sebavedomia. 

Znovu vstať je to, čo vás posúva vpred, aj keď sa vás svet pokúšal zraziť na zem. Či už je to práca,  randenie, začatie nového projektu, ktorý ide hore nohami, skúšanie a riskovanie zlyhania je zraniteľný čin. A práve zraniteľnosť je mierou toho, ako ste odvážni.

Zmena myslenia a vnímanie všetkých doterajších neúspechov je vašou cestou na ceste k vyššiemu sebavedomiu. Stačí len vytrvať a nevzdať sa.

JE SPRÁVNE, AK MÁTE PODPORU

V jednote je sila! A to platí aj pri budovaní sebadôvery. Pretože, ak dávate a zároveň aj prijímate, rastiete spolu s ostatnými. Obklopte sa ľuďmi, ktorí vás pozdvihnú, nie položia. Vyberajte si tých ľudí, ktorí vám dodajú energiu. Naučte sa dávať, nielen brať, a výsledok vás bude motivovať ísť ďalej a vybudovať si vyššie sebavedomie.

Neprehliadnite: TEST: Sothys Ananás – Kiwi sezónna okysličujúca tvárová kúra

sebahodnota

Zdroj: Shutterstock

Prečo je dôležité budovať sebadôveru?

Budovanie sebadôvery je oveľa dôležitejšie, ako si dokážete predstaviť. Sebadôvera je životne dôležitá pre:

  • motiváciu,
  • odolnosť a
  • konečný úspech.

Dôvera je rozhodujúca pre dobrý pocit z toho, kto ste a čo robíte. Ženy majú právo cítiť sa dobre také, aké naozaj sú. Z vlastnej skúsenosti určite vieme, ako je pozitívne duševné zdravie ženy prepojené s jej sebavedomím a posilňovaním schopnosti prežívať radosť práve zvnútra.

Sebavedomie môže ovplyvniť:

  • či robíte včasné rozhodnutia a presadzujete sa,
  • či ste odvážni skúšať nové alebo ťažké veci,
  • či prekonáte chyby bez toho, aby ste sa nespravodlivo obviňovali.

Sebadôvera a sebavedomie je posilnenie našej osobnosti zvnútra. Keď sa budete správať a cítiť sa sebavedomo, bude pravdepodobnejšie, že budete pôsobiť dôveryhodne. Taktiež budete zvládať stresové alebo nátlakové situácie oveľa jednoduchšie, čím urobíte silný prvý dojem a zvládnete všetky výzvy.

Sebadôvera tiež priťahuje iných ľudí, pretože je pravdepodobnejšie, že sa ostatní budú cítiť  s vami pohodlne, čím ich k sebe budete priťahovať.

Tip pre vás: Volány všade kam sa pozrieš – trend, ktorý toto leto osloví!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 25.06.22 08:04

ĽŠ
karma
100.00

Výborné rady.

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 26.06.22 18:36

IM
karma
100.00

Zišlo by sa posilnit

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 27.06.22 14:50

karma
-1.00

Zaujímavé čítanie

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní