Mucuna pruriens – aké účinky majú ajurvédske zamatové fazule?

V každom kúte sveta by sme našli iné bylinky a rastliny, ktoré sa už od nepamäti využívajú v rámci tunajšieho ľudového liečiteľstva. Mnohé rôznorodé bylinky sú typické napríklad pre čínsku medicínu, ako aj ajurvédu. V Ázii sa na mnohých územiach využíva napríklad vrcholiak myrobalanový, latinsky Terminalia chebula, ktorý je známy aj ako haritaki. Táto rastlina je dobrá pre trávenie aj imunitu. 

Známa je aj ajurvédska zmes triphala, v ktorej sa ukrývajú plody rovno troch rastlín, a to rastlín známych ako haritaki, amalaki a bibhitaki. Toto prírodné liečivo je skvelým podporným prostriedkom pri mnohých neduhoch. Dnes sa pozrieme na rastlinu s latinským názvom Mucuna pruriens, ktorá je známa aj ako zamatová fazuľa (z anglického velvet bean). Prečo spoznať jej účinky?

Spoznajte Mucuna pruriens

Mucuna pruriens predstavuje tropickú rastlinu z čeľade bôbovité, ktorá sa prirodzene vyskytuje najmä v oblastiach rovníka a smerom na juh, a to od Strednej a Južnej Ameriky, cez Afriku až po juhovýchodnú Áziu. Za domovinu je však považovaná predovšetkým Ázia. Mucuna je jednoročná liana, ktorá dosahuje výšku okolo 15 m. Mladé rastliny sú jemne chlpaté. Listy majú vajcovitý tvar, kvety sú biele alebo tmavo fialové a usporiadané v strapcoch dlhých 15 až 30 cm. 

Plodom sú asi 10 cm dlhé struky zabalené do oranžových chĺpkov, ktoré po styku s kožou vyvolávajú svrbenie. Vnútri plodov sa ukrývajú semená. Mucuna ako rastlina z čeľade bôbovité patrí v podstate medzi strukoviny. Táto rastlina a jej plody dostali v rôznych kútoch sveta iné ľudové pomenovania. Stretnúť sa môžeme s názvom zamatové fazule, africké fazule, diabolské fazule, bengálske fazule a mnohými inými miestnymi pomenovaniami.

Mucuna a jej plody si v rôznych oblastiach našli iné využitie. V Ázii ide o tradičné liečivo ajurvédskej medicíny používané pri mnohých neduhoch. V Indii dokonca varili fazule v kravskom mlieku a odvar používali ako afrodiziakum. V Brazílii týmito fazuľami liečili zažívacie ťažkosti aj impotenciu, v Strednej Amerike zase fazule pražili a využívali ako náhradu kávy. V niektorých kútoch sveta si z fazúľ pripravovali ochranné amulety. 

Odporúčame: ​Ako sa zbaviť molí v kuchyni? TOP triky, ktoré zaručené fungujú

účinky zamatových fazúľ

Zdroj: Depositphotos

Čo obsahujú zamatové fazule?

V zamatových fazuliach nájdeme množstvo účinných a cenných látok, vďaka ktorým majú pozitívny vplyv na zdravie človeka. Ide napríklad o látky patriace medzi alkaloidy (mucunadin, mucunadinin, mucunin), ale aj mastné kyseliny. Sú zdrojom kyseliny olejovej aj palmitovej. Ďalej v zamatových fazuliach nájdeme niacín, riboflavín, saponíny, viaceré aminokyseliny a flavonoidy.

K najvýznamnejším látkam patrí L-dopa (levodopa), ktorá sa v mozgu premieňa na dopamín. Dopamín je látka prirodzene vznikajúca v mozgu, ktorá plní funkciu neurotransmitera.

Aké má Mucuna pruriens účinky?

Zamatové fazule boli už od pradávna v rámci ľudového liečiteľstva využívané pri rôznorodých neduhoch. Aj v súčasnosti sa používajú hlavne ako podporný prostriedok pri mnohých zdravotných problémoch. Ako sme spomenuli už vyššie, v minulosti boli zamatové fazule využívané napríklad pre svoje afrodiziakálne účinky a na podporu liečby impotencie. Majú priaznivý vplyv na libido a mužské reprodukčné zdravie. 

Blahodarne však pôsobia aj na ženské zdravie, u mužov i žien dokonca podporujú plodnosť. Okrem toho zamatové fazule pozitívne pôsobia na funkcie nervového systému, metabolické procesy v tele či regeneračnú schopnosť organizmu. 

Tradičná medicína pripisuje zamatovým fazuliam tieto účinky:

  • napomáhajú znižovať hladinu cholesterolu aj krvný tlak,

  • prečisťujú krv,
  • tlmia zápaly v tele,
  • podporujú metabolizmus (pomocník pri redukcii váhy),
  • zvyšujú libido a plodnosť u mužov aj žien,
  • podporujú liečbu erektilnej disfunkcie, 
  • u mužov zvyšujú kvalitu a pohyblivosť spermií, 
  • u mužov podporujú tvorbu testosterónu,
  • u žien zmierňujú príznaky menopauzy, 
  • upokojujú nervový systém,
  • znižujú hladinu stresu,
  • zlepšujú kvalitu spánku a uľahčujú zaspávanie,
  • podporujú normálne funkcie reprodukčného systému,
  • majú priaznivý vplyv na imunitný systém,
  • majú antioxidačné účinky,
  • zvyšujú produkciu rastového hormónu, 
  • podporujú rast svalov.

Mucuna pruriens a Parkinsonova choroba

Už vyššie sme spomínali látku zvanú L-dopa alebo levodopa, ktorá v tele napomáha zvyšovať hladinu dopamínu. Táto látka sa využíva pri liečbe Parkinsonovej choroby. Toto ochorenie patrí v súčasnej dobe medzi najčastejšie sa vyskytujúce neurodegeneratívne choroby. Pri Parkinsonovej chorobe dochádza k postupnému poškodzovaniu mozgových buniek produkujúcich dopamín. Nedostatok dopamínu následne vedie k prejavom choroby, ako sú tras či problémy s pohybom. 

L-dopa sa na liečbu Parkinsonovej choroby využíva už od 70. rokov minulého storočia. Medzi bylinné extrakty obsahujúce L-dopu patrí okrem iného aj spomínaná Mucuna pruriens, čiže zamatové fazule. Extrakty zo zamatových fazúľ sa dnes neraz využívajú ako podporný prostriedok pri liečbe Parkinsonovej choroby, hlavne na zmierňovanie príznakov a spomalenie progresivity postupu ochorenia. 

Odporúčame: ​Jesenné hrejivé smoothies, ktoré posilnia imunitu

použitie zamatových fazúľ

Zdroj: Depositphotos

Použitie Mucuna pruriens – prášok, tablety, extrakty

Mucuna pruriens sú aj u nás dostupné v rôznych formách. V Európskej únii nie sú zamatové fazule povolené ako potravina či prísada do potravín, no stretnúť sa s nimi môžeme vo forme doplnkov stravy. Poobzerať sa možno v prvom rade po tabletách s výťažkami zo semien Mucuna pruriens. Dostupné sú tiež celé semená, fazule vo forme prášku a extrakt z fazúľ. Extrakty sú charakteristické vysokým obsahom látky L-dopa.

V týchto podobách sa obvykle prípravky zo zamatových fazúľ zarábajú s vodou a následne užívajú. Výživové doplnky z Mucuna pruriens pripravujte a užívajte vždy podľa návodu priloženého ku konkrétnemu prípravku. Stanovené dávkovanie nikdy neprekračujte. 

Má Mucuna pruriens nežiaduce účinky?

Pri užívaní Mucuna pruriens podľa nariadení a v stanovených dávkach spravidla nehrozia nejaké závažné vedľajšie účinky. Obvykle sa však neodporúča užívať doplnky so zamatovými fazuľami nepretržite dlhú dobu, vhodné je dávať si pauzy. Tieto prípravky nie sú vhodné pre tehotné a dojčiace ženy, malé deti či osoby s nízkym tlakom. Taktiež sa zvyčajne neodporúča užívanie osobám so srdcovými ochoreniami alebo žalúdočnými vredmi. 

Doplnky stravy zo zamatových fazúľ môžu vytvárať kontraindikácie s niektorými liekmi, napríklad so psychofarmakami. Nežiaduce môže byť aj kombinovanie týchto doplnkov stravy s liekmi obsahujúcimi L-dopu (antiparkinsoniká). Pri ochoreniach alebo užívaní liekov na predpis konzultujte použitie zamatových fazúľ s lekárom. 

Odporúčame: ​Jedlý ryžový papier – čo to je a ako ho využiť nielen na jarné rolky?

2 komentárov
Elena Švachová

Elena Švachová

28.10.2022 20:23

Nepočula a vidím to prvýkrát :-O

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

30.10.2022 18:15

Zaujímavá rastlina

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE