Sendvičová generácia ako fenomén tejto doby: Je dôležitejšie postarať sa o deti či rodičov?

Sendvičová generácia ako fenomén tejto doby: Je dôležitejšie postarať sa o deti či rodičov?
  • 16.10.2022
  • Lenka Biba Slovak

Doba sa od čias našich rodičov a starých rodičov neustále rapídne mení. Všetko sa veľmi zrýchľuje, sme nútení stíhať veľa vecí doslova naraz, a to všetko popri starostlivosti o seba a o našich najbližších. Zakladanie rodiny sa taktiež odkladá na neskôr, a to pod vplyvom ako finančného zabezpečenia, tak aj výberu partnera, istoty bývania, práce, dokončenia štúdia a podobne.

Jedna vec nadväzuje na druhú, pričom celý tento kolobeh priniesol okrem iného do dnešnej doby aj fenomén takzvanej sendvičovej generácie. Čo to znamená?

Rodina sa zakladá neskôr a vek žien rodičiek sa neustále posúva smerom nahor. To spôsobuje, že rodičia majú deti vo vyššom veku, kedy ale už aj ich vlastní rodičia starnú a potrebujú pomoc. Ako sa to dá všetko zvládnuť a čo a kedy uprednostniť, aby vás nesprevádzali výčitky svedomia?

Sendvičová generácia ako fenomén dnešnej doby

Neskoršie materstvo a dlhšia staroba so sebou prináša to, že generácia medzitým je nútená nájsť akýsi pomyselný balans medzi starostlivosťou o deti a svojich starnúcich rodičov. Najčastejšie sa ženy cítia ako medzi dvomi mlynskými kolesami alebo ako medzi dvomi sendvičmi – a práve od toho je odvodené pomenovanie tohto javu ako novodobej generácie ľudí najčastejšie medzi 35. až 50. rokom života.

Ako to všetko zvládnuť? Primárna býva totiž starostlivosť o druhých, čo spôsobuje v nemalej miere aj úzkosť a stres.

Odporúčame: Kto je „BOOMER“? Boj medzi staršou generáciou a mladšou naberá nový rozmer

Najdôležitejší zo všetkého musíte byť aj tak iba vy

Za každých okolností by ste si mali uvedomiť, že ak vy sami nebudete v poriadku a fit, tak nič okolo vás nebude fungovať. A keď si toto uvedomíte, prirodzene pociťujete istú formu tlaku. Pochopiteľne sa ho snažíte udržať na uzde, keďže vy ste tou hlavnou časťou pomyselného sendviča.

Vy spájate, vy dochucujete, vy určujete mieru – preto sa od vás očakáva, že nikoho nesmiete sklamať. Povedzte sami, je tento nátlak dlhodobo udržateľný?

Prečo sú súčasťou sendvičovej generácie práve ľudia v strednom veku?

Ľudia v strednom veku prežívajú celý ten čas istú formu obdobia, kedy už prehodnocujú predošlé fázy svojho života, ale ešte stále majú dostatok priestoru, času a možností zvážiť, ako ďalej naložiť s ďalším životom. Zvyčajne sa usilujú poučiť zo svojich predošlých chýb, aby ďalšie fázy vo svojom živote prežili plnohodnotnejšie a zmysluplnejšie.

Veľa ľudí ale na takéto rozjímanie nemá čas. A prečo? Pohlcuje ich totiž tlak z ďalších dvoch strán – ako rozdeliť svoje sily, čas a energiu medzi svoje nezaopatrené deti, ale zároveň aj starnúcich rodičov, ktorí zostávajú mnohokrát odkázaní na pomoc svojich najbližších.

Neprehliadnite: Ktoré celebrity dali prednosť rodine pred kariérou? Budeš prekvapená!

Starnutie spoločnosti si vyžaduje svoju daň

Posledné desaťročia je preukázateľné, že naša spoločnosť starne. Všetky tieto okolnosti prinášajú so sebou aj mnohé situácie, s ktorými je potrebné vyrovnať sa a popasovať. Problémom ale býva, že bez čakania či premýšľania navyše!

Starnúci rodičia sa síce v mnohých prípadoch snažia žiť aktívne, prípadne aj pomáhať svojim deťom s vnúčatami, avšak skôr či neskôr príde čas, kedy budú potrebovať pomoc. A od koho? Predsa od svojich najbližších, zväčša detí. Štatistiky pritom ukazujú, že ide hlavne o dcéry, ktoré sa ale musia starať aj o vlastné deti.

A práve tieto ženy, ktoré chcú byť ako dobrými dcérami, tak aj dobrými matkami zároveň, začínajú pociťovať silný tlak a cítia sa ako stred toho pomyselného sendviča.

Odporúčame aj: Nielen fyzické zdravie je dôležité. Čo škodí duševnému zdraviu?

Potreby oboch generácií sú odlišné

Deti a seniori ako dve odlišné generácia majú absolútne rozdielne potreby. Preto tá osoba, najčastejšie žena, ktorá zastrešuje starostlivosť o deti i rodičov, sa môže cítiť rozpoltená a pod veľkým tlakom. Popritom všetkom navyše nesmie poľaviť ani vo svojom zamestnaní, aby ju nenahradil niekto iný.

To všetko sa odohráva ruka v ruke s pribúdajúcim vekom, s čím je spojené aj fyzické vyčerpanie a prejavy starnutia.

Starostlivosť o svojich najbližších pri všetkých vlastných povinnostiach je skutočne náročná. Dbajte preto na odpočinok, aby ste sa udržiavali v čo najlepšej fyzickej i psychickej kondícii.

Tip pre vás: Najlepší čas na spanie a vstávanie: Dodržuj tieto časy a budeš oddýchnutá!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Mária Maxianová 16.10.22 18:57

MM
karma
100.00

toto obdobie mám už za sebou, niekedy to bolo naozaj náročné

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní