Nielen fyzické zdravie je dôležité. Čo škodí duševnému zdraviu?

Nielen fyzické zdravie je dôležité. Čo škodí duševnému zdraviu?

Zdravie by sme nemali nikdy brať ako samozrejmosť. Mohli by sme pokojne povedať, že kým jeden deň je tu s nami, ďalší deň po ňom už nemusí byť ani chýru, ani slychu. Práve preto by sme sa oň mali náležite starať, aby s nami vydržalo, čo najdlhšie. Vďaka správnym krokom vieme svoje zdravie dobre chrániť, nesprávnymi rozhodnutiami mu však môžeme uškodiť. Nezdravá či nesprávne zložená strava, fajčenie, nadmerná konzumácia alkoholu, nedostatok pohybu, nedostatočná hygiena, deficit spánku, ignorovanie zdravotných problémov – to všetko a mnoho ďalšieho má negatívny vplyv na naše zdravie. Tu je však reč v prvom rade o fyzickom zdraví. No podceňovať by sme nemali ani význam psychického zdravia. Čo všetko môže mať negatívny vplyv na naše duševné zdravie?

Neustále sa stresujeme

Ako prvý môžeme rozhodne spomenúť stres. Hlavne následky nadmerného a dlhodobého stresu môžu byť omnoho väčšie, ako si vieme predstaviť. Ak sa nesnažíme so stresom nič urobiť, môže to mať negatívny vplyv na naše psychické aj fyzické zdravie. Stres sa môže výrazne prejaviť na psychike. Človeka môžu trápiť záchvaty paniky, nervozita, pocity úzkosti, závraty, neskôr môže dôjsť k rozvoju depresií. V súvislosti s fyzickým zdravím zase môže stres viesť k poruchám spánku, padaniu vlasov aj oslabeniu imunitného systému. 

Bude ťa zaujímať: Aká bola hygiena v minulosti? Budeš si gratulovať, že žiješ v dnešnej dobe

nedostatok oddychu

Zdroj: Shutterstock®

Nevieme vypnúť

Súčasná doba je neskutočne rýchla a vyznačuje sa rýchlym životným tempom. Neustály kolotoč povinností, ktorý nemožno zastaviť, je realitou bežného dňa nemalej časti populácie. No opäť to môže mať drvivý dopad nielen na naše fyzické zdravie, ale aj psychiku. Neschopnosť zastaviť sa aspoň na chvíľku je obrovským problémom mnohých ľudí. Pre dobré duševné zdravie by sme však vo svojom živote mali nájsť akúsi rovnováhu. Je dôležité dopriať si dostatok oddychu a relaxu a rovnako sa aj venovať iným veciam ako len práci. Učenie sa nových vecí, koníčky, pobyt v prírode – to všetko našej mysli prospieva. 

Nežijeme v prítomnosti

Pre zachovanie si duševného zdravia by sme mali žiť hlavne tu a teraz. Je v poriadku sem-tam spomínať či plánovať do budúcnosti, no svojou mysľou by sme mali byť väčšinu času hlavne v prítomnosti. Na prítomnosti predsa záleží najviac, len v nej sa dá skutočne žiť, konať, niečo meniť a ovplyvniť, niečo dokázať. Nikto z nás nedokáže zmeniť budúcnosť, len sa z nej poučiť, zároveň tiež nevieme, aká ďaleká je naša budúcnosť. Výsledkom nadmerného premýšľania o veciach minulých a budúcich je preplnená myseľ. Ak je plná nie práve pozitívnych myšlienok, môže to mať negatívny vplyv na našu náladu a vyvolávať rôzne nepríjemné pocity. 

Obklopujeme sa nesprávnymi ľudmi

Aj typ spoločnosti, v ktorej žijeme, dokáže mať výrazný vplyv na naše duševné zdravie. Konflikty s blízkymi či rodinou, toxický vzťah, falošní priatelia, energetickí upíri – to všetko nás dokáže emočne, psychicky aj fyzicky vyčerpávať a ohrozovať naše duševné zdravie. Svoju spoločnosť by sme si mali dobre vyberať. V našom okolí by mali byť osoby, na ktorých nám záleží, osoby, ktoré nás v živote rozhodne neťahajú ku dnu. Od nesprávnych osôb sa držte čo najďalej, konflikty sa snažte riešiť. 

toxickí ľudia

Zdroj: Shutterstock®

Porovnávame sa s druhými

Pri druhých ľuďoch ešte zostaneme. Nášmu duševnému zdraviu totiž rozhodne neprospieva ani neustále porovnávanie sa s druhými, či už osobami v našom okolí, alebo osobami, ktoré vidíme na internete, televíznych obrazovkách a podobne. Mnohí majú tendenciu porovnávať svoj vzhľad, príjem, majetok, vlastnosti a prakticky všetko, čo by sa dalo niekomu inému závidieť. Porovnávanie sa s ostatnými nás výrazne oberá o šťastie, robí nás nespokojnými a málo sebavedomými. Je to škodlivý návyk, ktorého je lepšie sa zbaviť. Je naopak dôležité zamerať sa na seba, nájsť vďačnosť za to, čo človek má a čo dokázal. 

Nepripúšťame si problém

Nakoniec môžeme ešte spomenúť, že obrovskou chybou, v rámci starostlivosti o svoje duševné zdravie, je ignorovanie potreby pomoci. Ak má jedinec pocit, že v otázkach jeho psychického zdravia existujú nejaké hrozby, nemal by sa obávať vyhľadať pomoc. Niekedy postačí a je veľmi účinná aj pomoc blízkeho priateľa, inokedy je viac než vítané, ak človek vyhľadá odbornú pomoc. Psychické ťažkosti nie sú prejavom slabosti a je nevyhnutné o nich hovoriť. Dá sa povedať, že pomocnú ruku dostaneme hlavne vtedy, ak o ňu požiadame a budeme o ňu stáť. 

Odporúčame: Poznáš účinky dračej krvi? Z jej liečivej sily budeš ohromená!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Katarína Konečná 13.05.21 10:57

KK
karma
109.00

keď bolí duša je to niekedy horšie ako keď bolí telo

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní