Klasická polievka zo zelenej fazuľky na kyslo: S vajíčkom chutí najlepšie!

Klasická polievka zo zelenej fazuľky na kyslo: S vajíčkom chutí najlepšie!

    • Zdieľaj:
  • 4

Ak nepestujete vo svojej záhrade zelenú fazuľku, tak tento rok by ste si ju mali posadiť, a to minimálne len preto, aby ste si uvarili túto úžasnú polievku so zaujímavou chuťou. Navyše, zelená fazuľka je bohatá na vitamíny A, C a K, kyselinu listovú, vlákninu, ale aj vápnik, železo, horčík, draslík i fosfor. Mnohí ju milujú aj preto, lebo na 100 g obsahuje len 33 kalórií, vďaka čomu má u mnohých čestné miesto na tanieri.

Skvelá je nielen v tejto polievke, ale aj ako príloha k rôznym masovým pokrmom, k cestovinám, ale hodí sa aj do šalátov.

fazuľková polievka

Zdroj: Shutterstock®

Na polievku potrebujete:

  • 200 g zelenej fazuľky (mrazená alebo zaváraná)
  • 3 stredné zemiaky
  • bobkový list
  • vodu
  • 250 ml smotany na varenie
  • 1 lyžicu hladkej múky
  • soľ a ocot na dochutenie
  • vajíčka – nemusia byť

Ideálne je polievku pripraviť z domácej zaváranej alebo mrazenej zelenej fazuľky. Ak nemáte, tak použiť môžete aj čerstvú, no najskôr ju musíte očistiť – odrezať konce a nakrájať na asi 2 cm široké pásiky.

Pripravíme si hrniec, do ktorého dáme nakrájanú fazuľku, očistené a nakrájané zemiaky, bobkový list, trošku soli a zalejeme vodou. Ak použijete sterilizovanú fazuľku, tak najskôr nechajte zemiaky trochu povariť a fazuľku pridajte trošku neskôr, aby sa vám úplne nerozvarila.

V extra nádobke si rozmiešame smotanu na varenie s hladkou múkou. Keď budú zemiaky a fazuľka mäkké, tak pridáme „zátrepku“ a povaríme asi 5 minút. Na záver dochutíme octom a podľa potreby soľou.

Ja zbožňujem v polievke aj vajíčka – tie môžete buď uvariť v extra hrnci natvrdo, a potom si ich dať do taniera alebo ich môžete uvariť priamo v polievke. Vajíčko rozbite do naberačky, a tú pomaly ponorte do polievky. Počkajte, kým sa vajíčko zatiahne a trošku zvrchu uvarí a potom ho do polievky vyklopte. K polievke sa hodí čerstvé pečivo a ak máte radi sladko-kyslé chute, tak na záver môžete do polievky pridať aj trošku cukru.


    • Zdieľaj:
  • 4
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Elena Švachová 14.05.21 21:58

karma
109.00

Presne takto ju varím aj ja,vajíčka nesmú chýbať...mňam.

  • 1
Odpovedať

Katarína Kačuriková 02.06.21 13:49

karma
83.00

Vajíčka v nej sú asi najlepšie y som povedala :D

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 20.05.21 21:42

MC
karma
103.00

Ako deti sme jú počas leta často jedli.

  • 1
Odpovedať

Martin Kendra 24.05.21 19:45

MK
karma
-1.00

Výborná polievočka

  • 1
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Vlhčené obrúsky na odličovanie -  takto si vyrobíš vlastné!
Vyrob si sama

Vlhčené obrúsky na odličovanie - takto si vyrobíš vlastné!

  • 4
  • 19.02.2021
Výživa a rozjasnenie pleti v jednom kroku: Dodaj svojej pleti šťavu!
Novinky

Výživa a rozjasnenie pleti v jednom kroku: Dodaj svojej pleti šťavu!

  • 7
  • 01.06.2021
Už žiadne bolestivé vyrážky! Vyrob si domáci krém na holenie nôh
Telo

Už žiadne bolestivé vyrážky! Vyrob si domáci krém na holenie nôh

  • 8
  • 30.05.2021
TOPlist