Talianske krémové rizoto so špargľou: Neodolateľná chuť na tanieri

Krémové talianske rizoto so špargľou na tanieri

Pravé talianske rizoto musí byť krásne krémové. Síce na prvý pohľad môže vyzerať ako blato, ale parmezán mu dodáva úžasnú chuť a konzistenciu, rovnako ako aj víno či vývar. Ak sa rozhodnete si tento pokrm uvariť, tak vedzte, že jeho príprava si vyžaduje celú vašu pozornosť. Je potrebné, aby ste stali pri sporáku a priebežne miešali, aby vám ryža neprihorela a nemali ste z rizota niečo úplne iné.

Keď hovoríme o pravom talianskom rizote, tak sa pripravuje z ryže arborio, ktorá je dlhozrnná s vysokým obsahom škrobu, vďaka čomu dokáže absorbovať väčšie množstvo vody bez toho, aby sa vám rozvarila. S ňou dosiahnete správnu kašovitú konzistenciu, ktorá je typická pre talianske rizoto.

krémové rizoto

Zdroj: Shutterstock®

Na rizoto budete potrebovať:

  • 1 hrnček ryže arborio
  • 1 šalotku
  • 2 lyžice masla
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • 2 dcl suchého bieleho vína
  • 70 g Parmigiano-Reggiano
  • vývar
  • zelenú špargľu
  • mleté čierne korenie a soľ

Šalotku si očistíme a nakrájame nadrobno. Do hrnca si dáme olej a maslo, na ktorom orestujeme šalotku do mäkka. Prisypeme ryžu a za stáleho miešania ju chvíľku opražíme, aby sa obalila v tuku a získala chuť šalotky. Následne podlejeme vínom a alkohol necháme odpariť.

Na rade je vývar. Rizoto postupne podlievame vývarom a zakaždým ho necháme úplne odpariť (počas toho priebežne miešame). Podlievame dovtedy, kým ryža nebude mäkšia. Následne pridáme nakrájanú špargľu a opäť podlejeme vývarom. Varíme dovtedy, kým špargľa nebude mäkká a kým sa z rizota neodparí všetok vývar.

Ak je ryža mäkká a rovnako aj špargľa, voda odparená a v podstate všetko uvarené, tak do rizota vmiešame nastrúhaný parmezán. Na zjemnenie môžete pridať lyžicu masla a finálne dochutiť soľou a korením. Prajeme vám dobrú chuť.

4 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

27.05.2021 12:59

Pravé Talianské rizoto som ešte nejedla ,môže byť dobré.

Vaše meno:

Zuzana Adamcikova

Zuzana Adamcikova

24.05.2021 15:22

Zbožňujem takéto zdravé rizotká, ďakujem za inšpiráciu :)

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

12.05.2021 21:49

Práve mám kúpenú BIO špargľu,síce bielu,ale to asi vadiľ nebude.Viem,že zelená je jemnejšia.

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

11.05.2021 11:33

hneď by som ochutnala, určite vyskúšam

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.