Polievka z medvedieho cesnaku: Zdravá a lahodná!

Polievka z medvedieho cesnaku: Zdravá a lahodná!

Kto by bol povedal, že táto bylinka rastúca v každom lese má toľko možností využitia?! V prvom rade môžete vyskúšať sterilizovaný medvedí cesnak, vďaka čomu si ho uchováte aj na obdobie, keď už nebude možné si túto bylinku nazbierať. Vašej pozornosti a chuťovým pohárikom by nemalo ujsť ani maslo s medvedím cesnakom alebo mnohými obľúbené pesto z medvedieho cesnaku.

Medvedí cesnak má pomerne výraznú vôňu a korenistú chuť, no zo všetkého najviac disponuje liečivými účinkami. Tie sú známy už tisícky rokov a dokonca aj naši predkovia ho využívali vo veľkom práve pri liečbe mnohých ochorení. V prvom rade je táto bylinka posilňovačom imunitného systému, čo v tomto (ne)čase ocení každý z nás. V druhom rade medvedí cesnak pomáha znižovať vysoký krvný tlak, žalúdočné problémy, bolesť hlavy a pod. Okrem vyššie spomenutých receptov sa oplatí tento cesnak pridať aj do polievky. Respektíve si polievku z neho pripraviť. Tak poďme na to!

krémová polievka z medvedieho cesnaku

Zdroj: Shutterstock®

Na polievku budete potrebovať:

  • hrsť medvedieho cesnaku
  • 1 cibuľu
  • 5 zemiakov
  • 2 PL masla
  • smotanu na varenie
  • vodu
  • soľ a mleté čierne korenie

Cibuľu si ošúpeme a nakrájame nadrobno. Rovnako si očistíme aj zemiaky, umyjeme a narežeme na menšie kocky. Do hrnca si dáme maslo, na ktorom opečieme cibuľu. K opečenej cibuli pridáme nakrájané zemiaky, zalejeme vodou a varíme dovtedy, kým zemiaky nebudú mäkké.

Keď zemiaky zmäknú, pridáme umytý a posekaný medvedí cesnak (ak chcete mať polievku s výraznejšou chuťou medvedieho cesnaku, tak ho pridajte o niečo viac). Chvíľu povaríme, kým medvedí cesnak nezmäkne. Po dovarení polievku rozmixujeme ponorným mixérom, zjemníme smotanou, dochutíme soľou i korením. Rozmixovanú polievku ešte krátko povaríme a následne podávame.

Ak chcete svojej polievke dodať zaujímavejšiu chuť, tak môžete do nej pridať aj hrsť mrazeného hrášku, špenátu alebo cícer. Podávajte s opečenou bagetkou alebo krutónikmi.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Pavlína Vaksmundská 19.03.21 13:50

PV
karma
113.00

Mňaaaaam .. Zdravá polievka. Ja robím presne tak isto ,len nemixujem .. Je úžasná .

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 19.03.21 16:43

MM
karma
100.00

polievku z medvedieho cesnaku ma nenapadlo variť, takže vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Marián Podmanický 19.03.21 17:06

MP
karma
111.00

Musíme vyskúšať, lebo tá na obrázku je v našom tanieri (tiež máme také) a odrazu si viem predstaviť tú lahodnú chuť, akurát krutóny mi tam chýbajú.

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 19.03.21 22:48

MM
karma
107.00

Tá vyzerá skvele .

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 21.03.21 12:32

MR
karma
104.00

chutná a zdravá polievka

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní