Kto by bol povedal, že táto bylinka rastúca v každom lese má toľko možností využitia?! V prvom rade môžete vyskúšať sterilizovaný medvedí cesnak, vďaka čomu si ho uchováte aj na obdobie, keď už nebude možné si túto bylinku nazbierať. Vašej pozornosti a chuťovým pohárikom by nemalo ujsť ani maslo s medvedím cesnakom alebo mnohými obľúbené pesto z medvedieho cesnaku.
Medvedí cesnak má pomerne výraznú vôňu a korenistú chuť, no zo všetkého najviac disponuje liečivými účinkami. Tie sú známy už tisícky rokov a dokonca aj naši predkovia ho využívali vo veľkom práve pri liečbe mnohých ochorení. V prvom rade je táto bylinka posilňovačom imunitného systému, čo v tomto (ne)čase ocení každý z nás. V druhom rade medvedí cesnak pomáha znižovať vysoký krvný tlak, žalúdočné problémy, bolesť hlavy a pod. Okrem vyššie spomenutých receptov sa oplatí tento cesnak pridať aj do polievky. Respektíve si polievku z neho pripraviť. Tak poďme na to!
Vyskúšaj aj: Rýchla cesnaková polievka s opečenými krutónikmi
Na polievku budete potrebovať:
- hrsť medvedieho cesnaku
- 1 cibuľu
- 5 zemiakov
- 2 PL masla
- smotanu na varenie
- vodu
- soľ a mleté čierne korenie
Cibuľu si ošúpeme a nakrájame nadrobno. Rovnako si očistíme aj zemiaky, umyjeme a narežeme na menšie kocky. Do hrnca si dáme maslo, na ktorom opečieme cibuľu. K opečenej cibuli pridáme nakrájané zemiaky, zalejeme vodou a varíme dovtedy, kým zemiaky nebudú mäkké.
Keď zemiaky zmäknú, pridáme umytý a posekaný medvedí cesnak (ak chcete mať polievku s výraznejšou chuťou medvedieho cesnaku, tak ho pridajte o niečo viac). Chvíľu povaríme, kým medvedí cesnak nezmäkne. Po dovarení polievku rozmixujeme ponorným mixérom, zjemníme smotanou, dochutíme soľou i korením. Rozmixovanú polievku ešte krátko povaríme a následne podávame.
Ak chcete svojej polievke dodať zaujímavejšiu chuť, tak môžete do nej pridať aj hrsť mrazeného hrášku, špenátu alebo cícer. Podávajte s opečenou bagetkou alebo krutónikmi.