Recept na pesto z medvedieho cesnaku: Najlepší, aký si kedy jedla!

Recept na pesto z medvedieho cesnaku: Najlepší, aký si kedy jedla!

    • Zdieľaj:
  • 212
  • 2

Legendy hovoria, že medvedí cesnak je prvou bylinkou, ktorú medveď zožerie po prebudení zo zimného spánku. Práve preto si táto bylinka - Allium ursinum, vyslúžila prívlastok „medvedí“. Medvedí cesnak je chutnou a hlavne zdravou bylinkou, ktorou by ste sa mali určite zásobiť. Jeho výrazná vôňa a korenistá chuť môže rozvoniavať po celej vašej domácnosti v prípade, že sa rozhodnete pripraviť si chutné domáce pesto z medvedieho cesnaku.

Už naši predkovia tento dar prírody využívali nielen vo svojej kuchyni, ale aj pri liečbe mnohých zdravotných problémov. Medvedí cesnak má detoxikačné účinky a zároveň je vysoko nápomocný pri žalúdočných problémoch, pomáha zmierňovať bolesť hlavy, znižuje krvný tlak, ja skvelým liekom aj na kŕčové žily a pod. Poďte si teda spolu s nami vyrobiť chutné pesto, podľa portálu cvicte.sk, ktoré nájde uplatnenie aj vo vašej kuchyni.

Odporúčame: RECEPT: Zázvorové sušienky s medom a škoricou

recept na pesto z medvedieho cesnaku

Zdroj: Jana Šimkovičová - cvicte.sk

Na pesto budete potrebovať:

  • 200 g čerstvého medvedieho cesnaka,
  • 1 dcl olivového oleja,
  • ½ lyžičky soli,
  • šťava z ½ citróna.

Ako prvé si umyjeme listy medvedieho cesnaku a jemne usušíme na bavlnenej utierke. Medvedí cesnak vložíme do mixéra alebo do hlbšej misky, pridáme polovicu olivového oleja a rozmixujeme. Následne pridáme zvyšok oleja, soľ a šťavu z citróna. Všetko poriadne rozmixujeme. Ak by sa vám pesto zdalo príliš husté, tak môžete pridať ešte trošku oleja alebo podľa chuti trochu citrónovej šťavy.

Keď radi experimentujete a máte radi zaujímavé chute, tak pri mixovaní môžete do zmesi pridať aj hrsť vlašských orechov. Pesto skladujeme v sklenenej uzatvárateľnej nádobe a skladujeme v chladničke. Pesto môžete použiť do cestovín, do omáčok alebo ho zamiešať do šalátu.

Pesto z medvedieho cesnaku je skvelý spôsob, ako si vychutnať tento dar prírody aj po skončení jeho sezóny. Tak si spravte zdravotnú prechádzku (počas karantény sa to určite hodí) a pripravte si svoje vlastné domáce pesto!

Viac chutných receptov tiež nájdete v kuchárkach – NABITÁ KUCHÁRKA, ZDRAVÉ RÝCHLOVKY, ZDRAVÉ RÝCHLOVKY 2. A navyše s kódom „KZK10“ získate 10 % zľavu!


    • Zdieľaj:
  • 212
  • 2
Návrat hore
Autor článku

2 komentáre

Elena Švachová 11.04.20 23:58

karma
137.00

Dnes sme boli na prechádzke a natrhali sme si medvedieho cesnaku do zásoby.Nakrájam si ho do kelímku napr. od Flory a dám do mrazničky.Potom používam napríklad na posypanie varených zemiakov a všeličoho iného.Tento rok chcem vyskúšať aj pesto podľa vášho receptu.

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 29.07.20 20:41

karma
106.00

Medvedí cesnak máme v záhradke, do mrazničky ho už nedávame. Pesto si robíme so slnečnými semiačkami.

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Zdravie

Ako zlepšiť zdravie pri dlhodobom sedení? Obetuj LEN 4 sekundy a zisti, čo sa stane!

  • 57
  • 4
  • 18.07.2020
LIFESTYLE

Trik osobného trénera celebrít: Ako zhodiť 6 kg len pomocou jednej suroviny?!

  • 62
  • 6
  • 25.08.2020
Domácnosť

JAPANDI bývanie, ktoré kombinuje dva najobľúbenejšie štýly: Inšpiruj sa!

  • 86
  • 5
  • 03.09.2020
TOPlist