Recept na pesto z medvedieho cesnaku: Najlepší, aký si kedy jedla!

Recept na pesto z medvedieho cesnaku: Najlepší, aký si kedy jedla!

    • Zdieľaj:
  • 212
  • 3

Legendy hovoria, že medvedí cesnak je prvou bylinkou, ktorú medveď zožerie po prebudení zo zimného spánku. Práve preto si táto bylinka - Allium ursinum, vyslúžila prívlastok „medvedí“. Medvedí cesnak je chutnou a hlavne zdravou bylinkou, ktorou by ste sa mali určite zásobiť. Jeho výrazná vôňa a korenistá chuť môže rozvoniavať po celej vašej domácnosti v prípade, že sa rozhodnete pripraviť si chutné domáce pesto z medvedieho cesnaku.

Už naši predkovia tento dar prírody využívali nielen vo svojej kuchyni, ale aj pri liečbe mnohých zdravotných problémov. Medvedí cesnak má detoxikačné účinky a zároveň je vysoko nápomocný pri žalúdočných problémoch, pomáha zmierňovať bolesť hlavy, znižuje krvný tlak, ja skvelým liekom aj na kŕčové žily a pod. Poďte si teda spolu s nami vyrobiť chutné pesto, podľa portálu cvicte.sk, ktoré nájde uplatnenie aj vo vašej kuchyni.

Odporúčame: RECEPT: Zázvorové sušienky s medom a škoricou

recept na pesto z medvedieho cesnaku

Zdroj: Jana Šimkovičová - cvicte.sk

Na pesto budete potrebovať:

  • 200 g čerstvého medvedieho cesnaka,
  • 1 dcl olivového oleja,
  • ½ lyžičky soli,
  • šťava z ½ citróna.

Ako prvé si umyjeme listy medvedieho cesnaku a jemne usušíme na bavlnenej utierke. Medvedí cesnak vložíme do mixéra alebo do hlbšej misky, pridáme polovicu olivového oleja a rozmixujeme. Následne pridáme zvyšok oleja, soľ a šťavu z citróna. Všetko poriadne rozmixujeme. Ak by sa vám pesto zdalo príliš husté, tak môžete pridať ešte trošku oleja alebo podľa chuti trochu citrónovej šťavy.

Keď radi experimentujete a máte radi zaujímavé chute, tak pri mixovaní môžete do zmesi pridať aj hrsť vlašských orechov. Pesto skladujeme v sklenenej uzatvárateľnej nádobe a skladujeme v chladničke. Pesto môžete použiť do cestovín, do omáčok alebo ho zamiešať do šalátu.

Pesto z medvedieho cesnaku je skvelý spôsob, ako si vychutnať tento dar prírody aj po skončení jeho sezóny. Tak si spravte zdravotnú prechádzku (počas karantény sa to určite hodí) a pripravte si svoje vlastné domáce pesto!

Viac chutných receptov tiež nájdete v kuchárkach – NABITÁ KUCHÁRKA, ZDRAVÉ RÝCHLOVKY, ZDRAVÉ RÝCHLOVKY 2. A navyše s kódom „KZK10“ získate 10 % zľavu!


    • Zdieľaj:
  • 212
  • 3
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Elena Švachová 11.04.20 23:58

karma
108.00

Dnes sme boli na prechádzke a natrhali sme si medvedieho cesnaku do zásoby.Nakrájam si ho do kelímku napr. od Flory a dám do mrazničky.Potom používam napríklad na posypanie varených zemiakov a všeličoho iného.Tento rok chcem vyskúšať aj pesto podľa vášho receptu.

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 29.07.20 20:41

karma
109.00

Medvedí cesnak máme v záhradke, do mrazničky ho už nedávame. Pesto si robíme so slnečnými semiačkami.

  • 0
Odpovedať

Martina Varhaníková 16.03.21 13:46

karma
126.00

Ja pridávam aj orechy, ale nie každý ich môže. So slnečnicovým olejom mi to chutí lepšie, lebo olivový má svoju arómu, ale každý si robí podľa svojej chuti. Na chcebík, cestoviny či dusenú zeleninku je výborný. :o)

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

VIDEO: Najjednoduchší spôsob, ako naplniť tortilu + 3 recepty!
Raňajky

VIDEO: Najjednoduchší spôsob, ako naplniť tortilu + 3 recepty!

  • 147
  • 3
  • 24.03.2021
Citrónová vianočka so sušenou papájou, ananásom a brusnicami
Raňajky

Citrónová vianočka so sušenou papájou, ananásom a brusnicami

  • 234
  • 4
  • 20.03.2021
Makovo-jablkový koláč s čokoládou: Žiaden maškrtník mu neodolá
Dezerty

Makovo-jablkový koláč s čokoládou: Žiaden maškrtník mu neodolá

  • 119
  • 5
  • 01.02.2021
TOPlist