Po roku sme sa opäť dočkali! Sezóna medvedieho cesnaku je v plnom prúde, a tak je na čase, aby ste si aj vy dopriali zdravotnú prechádzku a nazbierali si túto zázračnú bylinku, ktorá sa v kuchyni zaručene nestratí. Medvedí cesnak si môžete nazbierať kdekoľvek v lese, keďže rastie na veľkej časti územia našej krajiny. Aj keď by ste si ho mohli na prvý pohľad pomýliť s inou rastlinkou či bylinkou, jeho cesnaková vôňa ho však prezradí.
A prečo si túto bylinku mnohí z nás zbierajú do zásoby a pridávajú do rôznych pokrmov? Medzi účinky medvedieho cesnaku môžeme zaradiť predovšetkým jeho blahodarný vplyv na trávenie, vysoký krvný tlak, imunitný systém, kašeľ aj cholesterol. Medvedí cesnak tiež disponuje detoxikačnými a protizápalovými účinkami, čo naše telo rozhodne ocení. Ak sa vyberiete do lesa na medvedí cesnak a prinesiete si domov veľkú zásobu, ktorú len tak rýchlo nespotrebujete, tak si ho zasterilizujte. Ako na to?
Čo budeme potrebovať:
- čerstvo nazbieraný medvedí cesnak
- soľ
- kyselinu citrónovú
- celé čierne korenie
- vodu
Sterilizovaný medvedí cesnak si môžeme pripraviť hneď viacerými spôsobmi. V prvom prípade sa lístky medvedieho cesnaku umyjú a nechajú v celku. Pri druhom spôsobe môžete lístky nasekať alebo ich môžete rovno rozmixovať. Je teda na vás, ktorú variantu zvolíte.
Najskôr si však pripravíme nálev. Do 1 litra vody pridáme 2 lyžice soli, 2 lyžice kyseliny citrónovej a necháme zmes zovrieť. Po zovretí zmes odstavíme a necháme vychladnúť.
Umyté lístky medvedieho cesnaku natlačíme do zaváraninových fliaš. Do každej fľaše pridajte pár guličiek čierneho korenia a zalejte vychladnutým nálevom. Fľašu uzavrite a sterilizujte pri teplote 80 °C približne 10 minút. Po sterilizovaní necháme vychladnúť a následne skladujeme na tmavom mieste.
Ak ste zvolili verziu s posekaným alebo rozmixovaným medvedím cesnakom, tak ho zmiešajte so soľou a následne vzniknutou zmesou naplňte zaváraninové fľaše. Ani v tomto prípade nezabudnite medvedí cesnak sterilizovať (pri teplote 80 °C, približne 10 minút).
Takto sterilizovaný cesnak môžete kedykoľvek použiť pri príprave nátierky, pizze, cestovín alebo si ho môžete dať na chlebík. Je na vás, ako ho v kuchyni využijete.