Sterilizovaný medvedí cesnak: Liek do zásoby, ktorý využiješ kedykoľvek

Sterilizovaný medvedí cesnak: Liek do zásoby, ktorý využiješ kedykoľvek

    • Zdieľaj:
  • 69
  • 8

Po roku sme sa opäť dočkali! Sezóna medvedieho cesnaku je v plnom prúde, a tak je na čase, aby ste si aj vy dopriali zdravotnú prechádzku a nazbierali si túto zázračnú bylinku, ktorá sa v kuchyni zaručene nestratí. Medvedí cesnak si môžete nazbierať kdekoľvek v lese, keďže rastie na veľkej časti územia našej krajiny. Aj keď by ste si ho mohli na prvý pohľad pomýliť s inou rastlinkou či bylinkou, jeho cesnaková vôňa ho však prezradí.

A prečo si túto bylinku mnohí z nás zbierajú do zásoby a pridávajú do rôznych pokrmov? Medzi účinky medvedieho cesnaku môžeme zaradiť predovšetkým jeho blahodarný vplyv na trávenie, vysoký krvný tlak, imunitný systém, kašeľ aj cholesterol. Medvedí cesnak tiež disponuje detoxikačnými a protizápalovými účinkami, čo naše telo rozhodne ocení. Ak sa vyberiete do lesa na medvedí cesnak a prinesiete si domov veľkú zásobu, ktorú len tak rýchlo nespotrebujete, tak si ho zasterilizujte. Ako na to?

ako sterilizovať medvedí cesnak

Zdroj: Shutterstock®

Čo budeme potrebovať:

  • čerstvo nazbieraný medvedí cesnak
  • soľ
  • kyselinu citrónovú
  • celé čierne korenie
  • vodu

Sterilizovaný medvedí cesnak si môžeme pripraviť hneď viacerými spôsobmi. V prvom prípade sa lístky medvedieho cesnaku umyjú a nechajú v celku. Pri druhom spôsobe môžete lístky nasekať alebo ich môžete rovno rozmixovať. Je teda na vás, ktorú variantu zvolíte.

Najskôr si však pripravíme nálev. Do 1 litra vody pridáme 2 lyžice soli, 2 lyžice kyseliny citrónovej a necháme zmes zovrieť. Po zovretí zmes odstavíme a necháme vychladnúť.

Umyté lístky medvedieho cesnaku natlačíme do zaváraninových fliaš. Do každej fľaše pridajte pár guličiek čierneho korenia a zalejte vychladnutým nálevom. Fľašu uzavrite a sterilizujte pri teplote 80 °C približne 10 minút. Po sterilizovaní necháme vychladnúť a následne skladujeme na tmavom mieste.

Ak ste zvolili verziu s posekaným alebo rozmixovaným medvedím cesnakom, tak ho zmiešajte so soľou a následne vzniknutou zmesou naplňte zaváraninové fľaše. Ani v tomto prípade nezabudnite medvedí cesnak sterilizovať (pri teplote 80 °C, približne 10 minút).

Takto sterilizovaný cesnak môžete kedykoľvek použiť pri príprave nátierky, pizze, cestovín alebo si ho môžete dať na chlebík. Je na vás, ako ho v kuchyni využijete.


    • Zdieľaj:
  • 69
  • 8
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Leona Bašistová 16.03.21 11:27

LB
karma
106.00

Medvedí cesnak je fantastický na varenie, pečenie, sterilizovanie či mrazenie. Výhodou zamrazenia listov je, že máte k dispozícii celý rok čerstvý prísun vitamínov a nezaberie to veľa priestoru v mrazničke, nakoľko sa po zamrazení krehké listy rozdrvia :) fantastické tiež do špenátového prívarku, či rôznych omáčok na cestoviny.

  • 1
Odpovedať

Mária Reibergerová 16.03.21 12:05

MR
karma
106.00

podľa mňa je to super potravina, už sa teším keď si ho pôjdem nazbierať

  • 1
Odpovedať

Martina Varhaníková 16.03.21 13:43

karma
126.00

už som si urobila prvý tohtoročný zber, je ešte síce malý, ale razí dobre. Robila som pesto, no netušila som že sa dá aj takto zavárať...super, vyskúšam, lebo ešte pôjdem zbierať..Vďaka.. :o)

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 16.03.21 18:28

MM
karma
105.00

vďaka za recept

  • 1
Odpovedať

Marián Podmanický 17.03.21 17:24

MP
karma
108.00

Musím sa priznať, nikdy som nepočul ani nečítal o sterilizovanom medveďom cesnaku. Vďaka za túto novinku.

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 17.03.21 23:59

karma
108.00

Medvedí cesnak u nás síce ešte nerastie,ale už sa nemôžem dočkať,kedy naň vyrazím. Zatiaľ som každý rok robila iba pesto,alebo zmrazovala,ale tento rok vyskúšam aj sterilizovať podľa vášho receptu.

  • 1
Odpovedať

JAN KOMADA 18.03.21 14:36

JK
karma
-1.00

Mám ho rád a że sa dá aj sterilizovať som nevedel

  • 1
Odpovedať

Jana Čipková 19.03.21 23:08

karma
100.00

Medvedí cesnak máme radi, pestujem si ho aj v záhradke. Robili sme pesto, zmrazovali sme, ale ešte sme ho nesterilizovali.

  • 1
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Oplatí sa vyskúšať kúpeľ z ovsených vločiek? Zisti, čo ponúka!
Telo

Oplatí sa vyskúšať kúpeľ z ovsených vločiek? Zisti, čo ponúka!

  • 194
  • 1
  • 13.01.2021
Video: Philips OneBlade – skutočne najlepší holiaci strojček?!
LIFESTYLE

Video: Philips OneBlade – skutočne najlepší holiaci strojček?!

  • 4
  • 6
  • 07.03.2021
Vzpruha pre ruky s prírodným tajomstvom: TOMUTO neodoláš!
Novinky

Vzpruha pre ruky s prírodným tajomstvom: TOMUTO neodoláš!

  • 53
  • 4
  • 31.03.2021
TOPlist