Začína sa sezóna medvedieho cesnaku. Tu sú TOP tipy na jeho použitie!

Začína sa sezóna medvedieho cesnaku. Tu sú TOP tipy na jeho použitie!

  • 149
  • 3

Cesnak medvedí, latinsky Allium ursinum, je trváca rastlina, ktorá je charakteristická hlavne svojimi až 10 centimetrov dlhými zelenými kopijovitými listami, ktoré sa podobajú na listy konvalinky. Vyrastajú z podzemnej cibule. Počas jari sa objavujú i bezlisté stonky, ktoré sú zakončené okolíkom drobných bielych kvetov. Táto známa a mnohými obľúbená bylinka nádherne vonia po cesnaku. Našla uplatnenie napríklad v kuchyni. Mnohé gazdinky pripravujú z čerstvého medvedieho cesnaku rozličné chutné pokrmy. Miesto však má aj v ľudovej medicíne. Môže byť totiž nápomocný pri liečbe rôznych neduhov. Práve na jar sa môžete na zber medvedieho cesnaku vybrať aj vy, len si ho nepomýľte s jedovatou konvalinkou! Pošúchajte listy rastliny a presvedčte sa, že voňajú po cesnaku. Na zber sa pritom môžete vybrať do vlhkých lesov, nájdete ho aj pri potokoch či na mokrých lúkach. Často vytvára rozsiahle porasty, určite ho neminiete.

Aké sú účinky cesnaku medvedieho?

Cesnak medvedí predstavuje skvelú podporu pre naše zdravie. Je bohatý napríklad na vitamín C aj vitamíny skupiny B. Za pikantnú chuť listov je pritom zodpovedný alicín, ktorý je známy svojimi antibakteriálnymi účinkami. Medvedí cesnak pôsobí navyše antisepticky aj detoxikačne. Prečisťuje pečeň, zlepšuje trávenie a uľahčuje pravidelné vyprázdňovanie. Známa je aj jeho schopnosť bojovať proti črevným parazitom. Má blahodarný vplyv na hladinu cholesterolu v krvi aj krvný tlak. S jeho pomocou tak urobíte niečo pre zdravie srdca a ciev. Do jedálnička sa ho však oplatí zaradiť aj v prípade, keď potrebujete podporiť imunitný systém. A akými spôsobmi môžete medvedí cesnak využiť? V galérii nájdete zopár užitočných tipov!

- Ako použiť medvedí cesnak?
1 z 5

1. Nátierka z medvedieho cesnaku

Medvedí cesnak v prvom rade môžete spracovať na studeno. Stačí ho nakrájať a posypať ním maslový chlieb. Tiež ho môžete pridať do čerstvého zeleninového šalátu. Alebo si z neho pripravte chutnú nátierku. Stačí nám hrsť medvedieho cesnaku, 250 g neochuteného cottage cheesu, 3 PL kyslej smotany, 3 až 4 PL olivového oleja, soľ a korenie podľa chuti. Cesnak umyjeme a osušíme. V mixéri ho vymixujeme s olejom, soľou a korením. Potom pridáme cottage syr a smotanu. Všetko spolu ešte zmixujeme a podľa chuti pridáme soľ či iné koreniny. Natrieme na čerstvý celozrnný chlieb a podávame.

Pozri aj: Izbové rastliny do tmavých miestností: Tieto neuhynú ani v tmavom kúte!

Zdroj: Shutterstock®


  • 149
  • 3
Návrat hore
Autor článku

3 komentáre

Ľubica Šťastná 05.03.20 07:01

ĽŠ
karma
111.00

Čaj som ešte neskúšala, ďakujem za tip!

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 09.03.20 23:41

karma
133.00

Milujem medvedí cesnak a už sa neviem dočkať,kedy bude u nás rásť.Dobré tipy...čaj ma prekvapil.

  • 0
Odpovedať

Kristína Dická 22.04.20 22:53

KD
karma
115.00

Už sme zahájili jeho zber, pričom sme z neho pripravili pomazánku aj halušky do polievky, ale čaj sme ešte neskúšali :-)

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Raňajky

RECEPT: Nadýchané lievance bez kysnutia. Po týchto sa budeš olizovať!

  • 54
  • 2
  • 14.08.2020
Raňajky

Zdravé raňajkové recepty z vajíčok: Netradičné, no vynikajúce!

  • 55
  • 2
  • 06.09.2020
Pre štíhlu líniu

Ako pripraviť artičoky? Tieto chutné recepty musíš vyskúšať!

  • 19
  • 4
  • 01.07.2020
TOPlist