Konvalinka voňavá: Ako ju rozpoznať a čo spôsobuje otrava?

Konvalinka voňavá: Ako ju rozpoznať a čo spôsobuje otrava?

Každý kvet nám niečo symbolizuje, podobne tak aj krásna konvalinka, ktorej kvety sa objavujú práve v priebehu a koncom jari, hlavne v máji a júni. A čo teda symbolizuje práve tento pekný kvet? Konvalinka je symbolom absolútnej čistoty, dobroty, úprimnosti, pokory, ale i šťastia a mladosti. Kvety konvalinky sú skutočne jemné a nežné, niet sa teda čo čudovať, že sú napríklad využívané i v svadobných kyticiach či do rôznej kvetinovej výzdoby, alebo ako ozdoba do vlasov.

Navyše, pred ich úžasnou vôňou unikne len máloktorý nos. Hoci môžeme konvalinku priradiť k najkrajším tunajším kvietkom, nemožno zabúdať na to, že je jedovatá! Ako sa môže prejaviť otrava konvalinkou, aké uplatnenie našla táto rastlina a ako ju odlíšiť od medvedieho cesnaku, na ktorý sa podobá?

Konvalinka voňavá

Konvalinka voňavá, latinsky Convallaria majalis, je trváca jedovatá rastlina z čeľade asparágovité. Je rozšírená v prvom rade takmer naprieč celou Európu, nenájdeme ju len na severe a v najjužnejších krajinách. Okrem toho rastie aj na viacerých územiach Ázie, vrátane Malej Ázie, Číny či Japonska, rovnako aj v Severnej Amerike. V týchto oblastiach sa vyskytuje od nížin až po podhorský stupeň. Rastie hlavne v svetlejších lesoch, listnatých aj ihličnatých, taktiež na lúkach či v krovinách. Okrem toho je tiež pestovaná v záhradách ako okrasná rastlina. Konvalinka obľubuje polotieň, ide o polovýslnný lesný druh, ktorý tiež uprednostňuje vlhšie kyslé a kypré pôdy. 

Ako rozpoznať konvalinku?

Konvalinka voňavá dorastá do výšky okolo 10 až 20 centimetrov. Z plazivého rozkonáreného pozemku vyrastajú spravidla dva jednoduché listy, zriedkavo viac, ktoré majú celistvý okraj a kopijovitý tvar. Stonka je priama, v riedkom jednostrannom strapci na nej vyrastajú drobné biele až žltkasté voňavé kvety zvončekovitého tvaru. Objavujú sa zvyčajne v mesiacoch máj a jún. Vďaka tomu sa tiež konvalinkám hovorí májové zvončeky. Plodom konvaliniek sú jasno červené bobule. Jedovaté sú pritom všetky časti rastliny, dokonca i voda, v ktorej boli kvety umiestnené.

Otrava konvalinkou voňavou - čo spôsobuje otrava a aké sú prejavy otravy konvalinkou?

Konvalinka obsahuje viaceré jedovaté glykozidy, napríklad konvalatoxín, konvalatoxol, konvalatoxozid a mnohé ďalšie. K otrave môže dôjsť po požití listov, stoniek i červených bobúľ, tiež vypitím spomínanej vody, v ktorej boli konvalinky umiestnené. Droga z konvalinky dráždi v prvom rade tráviaci trakt. Medzi príznaky otravy radíme rôzne zažívacie problémy, nevoľnosť, zvracanie, hnačky, dostaviť sa môže zvýšené močenie, mdloby či kŕče. Vážne otravy pri požití veľkého množstva rastliny môžu viesť k problémom so srdcom. Otravy žutím častí konvaliniek môžu byť vo vážnych prípadoch smrteľné. Pri podozrení na otravu konvalinkami je nevyhnutné vyhľadať lekársku pomoc. 

Konvalinka a liečebné účely

I napriek tomu, že je táto kvitnúca rastlina prudko jedovatá, našla rôznorodé uplatnenie. Využívaná je dokonca aj na liečebné účely. V rámci farmaceutického priemyslu sa z rastliny získavajú jednotlivé látky, ktoré sú následne v stanovených množstvách používané pri príprave rôznych liečiv na lekársky predpis. Často sú to hlavne liečivá podávané pri ochoreniach srdca a ciev. Zložky, ktoré konvalinka obsahuje, môžu pomáhať posilniť srdcovú činnosť, tiež bývajú nápomocné pri epilepsii. Použitie konvalinky vzhľadom k jej vysokej toxicite sa neodporúča amatérskymi liečiteľmi! Okrem toho našla konvalinka využitie aj v kozmetickom priemysle, napríklad pri výrobe voňaviek, mydiel a podobne. 

Pozri aj: Slabá imunita aj zlé trávenie – ktoré ajurvédske liečivo pomôže?

otrava konvalinkou

Zdroj: Shutterstock®

Konvalinka a medvedí cesnak - ako ju rozpoznať?

Zvýšené riziko otravy konvalinkou môžeme zaznamenať hlavne v období zberu medvedieho cesnaku. Keďže sú obe rastliny veľmi podobné a dokonca sa v prírode vyskytujú i v rovnakých lokalitách a v približne podobnom čase (i keď konvalinka o trošku neskôr), hrozí vysoké riziko zámeny. Medvedí cesnak, latinsky Allium ursinum, sa bežne zberá na využitie v kuchyni, pripraviť sa z neho dá chutné pesto, maslo, domáce pečivo, ale aj rôzne prírodné liečivá, napríklad tinktúry. K zámene môže dôjsť hlavne pred začiatkom kvitnutia, keďže kvety sú viditeľne rozdielne a pomocou nich je možné konvalinku a medvedí cesnak poľahky rozoznať. Konvalinka má malé zvončekovité kvety (obrázok nižšie vľavo), kvety medvedieho cesnaku sú usporiadané na konci stonky v riedkom okolíku pologuľovitého tvaru (obrázok nižšie vpravo). 

Medvedí cesnak však spravidla zbierame ešte pred kvitnutím, preto by sme si mali dávať pozor na dôkladnú identifikáciu listov. Listy konvalinky aj medvedieho cesnaku sú takmer identické. Sú medzi nimi isté malé rozdiely, no najistejšie je, ak ich rozlíšime pomocou čuchu. Keď pošúchame listy medvedieho cesnaku, uvoľní sa výrazná cesnaková aróma. Listy konvalinky nevoňajú. Okrem toho sa zvyknú rozrastať až vtedy, keď už medvedí cesnak kvitne a jeho zber sa končí, no nie je to pravidlo. Preto je vhodné overiť si či ide o konvalinku alebo medvedí cesnak práve pomocou vône. Cesnaková aróma vás uistí v tom, že skutočne zbierate liečivý medvedí cesnak

Pozri aj: Pomoc pre zdravie z ďalekej Ázie: Vieš, čo je triphala?

konvalinka a medvedí cesnak

Zdroj: Shutterstock®

Aktualizované na 10.03.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 13.06.21 06:31

ĽŠ
karma
100.00

Vôňa je v tomto prípade veľmi dobrý identifikátor.

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 14.06.21 09:27

KK
karma
105.00

vôňu konvaliniek milujem, medvedí cesnak radšej nechodím zbierať, nechávam to na odborníkov

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 14.06.21 13:41

ZS
karma
100.00

Medvedí cesnak som ešte ani nevidela. Dúfam že sa to raz podarí

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní