Sezóna zberu medvedieho cesnaku sa práve začala. Táto chutná bylinka je k dispozícii len pár dní v roku, preto neváhajte a využite pekné dni na jej zber, prípadne navštívte trhovisko. Aby ste si ho mohli vychutnať na raňajky, obed aj večeru, pripravili sme pre vás pár lahodných receptov.
Odporúčame: Prirodzene dlhé riasy? Máme pre teba 3 skvelé domáce recepty!
Ako nám medvedí cesnak pomáha?
Medvedí cesnak detoxikuje organizmus, podporuje trávenie aj tvorbu krviniek. Je ideálny pri liečbe chronických kožných chorôb a napomáha aj pri očistných kúrach. Znižuje krvný tlak a pomáha liečiť srdcové ochorenia, závraty aj bolesti hlavy. Táto bylinka má skvelé účinky aj pri liečbe nespavosti či skľúčených alebo depresívnych pocitov. Mladé listy cesnaku, ktoré sa zbierajú práve v jarnom období, sa konzumujú čerstvé ale tiež ich je možné použiť do varenia.
Bude ťa zaujímať
Pesto z medvedieho cesnaku
Ingrediencie: 20 g medvedieho cesnaku, 20 g vlašských orechov, 30 g parmezánu, 75 ml olivového oleja
Postup: Umytý cesnak jemne nakrájajte, pridajte nasekané orechy a strúhaný syr. Zalejte olivovým olejom, dôkladne premiešajte a uložte do uzatvorenej nádoby. Pesto skladujte v chladničke a používajte k opečenej bagete, grilovanému alebo pečenému mäsu a rybám. Hodí sa tiež k cestovinám či omelete.
Pozri aj: Tieto trendy sponky do vlasov ti zaručia najkrajší účes!
Bylinkové špagety
Ingrediencie: špagety, maslo, 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate, 2 lyžice nasekaného medvedieho cesnaku, 1 lyžica nasekanej mäty, 2 lyžice nasekanej bazalky alebo medovky, 4 strúčiky cesnaku, pol hrnčeka strúhaného syra (parmezán alebo čedar), kvety pažítky na ozdobu
Postup: Cestoviny uvarte podľa návodu na obale. Na panvici rozpustite trochu masla, opražte na ňom nadrobno nakrájané strúčiky cesnaku, pridajte všetky bylinky a varte približne dve minúty. Bylinkovú zmes zmiešajte s uvarenými cestovinami, posypte strúhaným syrom, ozdobte kvetmi pažítky a podávajte.
Pozri aj: Ako pestovať muškáty? Vďaka tejto zálievke porastú ako divé!
Mušle s medvedím cesnakom
Ingrediencie: 2 kg mušlí, 200 g hrášku, 250 ml zeleninového vývaru, 1 cibuľa, za hrsť medvedieho cesnaku, za hrsť žeruchy, 4 – 5 vetvičiek tymiánu, 2 lyžice bieleho suchého vína, 1 lyžica vínneho octu, 1 lyžica rastlinného oleja, soľ
Postup: Na väčšej panvici rozohrejte olej, pridajte nakrájanú cibuľu, hrášok a tymián a všetko spolu opekajte približne minútu. Tak pridajte umyté mušle, zalejte vývarom, vínom a octom a zakryté varte približne 5 minút. Na záver pridajte žeruchu a medvedí cesnak, povarte ešte približne jednu minútu, podľa potreby osoľte a podávajte s pečivom.
Bude ťa zaujímať
Filety na pare
Ingrediencie: 400 g obľúbenej ryby (filety), za hrsť medvedieho cesnaku, za hrsť pažítky, 3 strúčiky cesnaku, 2 jarné cibuľky, 1 lyžička sezamového oleja, 1 lyžica sójovej omáčky, 1 menšia lyžička strúhaného zázvoru, ryža, soľ
Postup: Umyté filety osoľte, nakrájajte a pripravte na pare. Na panvici zohrejte olej zmiešaný so sójovou omáčkou, pridajte nakrájanú cibuľku, cesnak, zázvor a bylinky. Premiešajte a odstavte z plynu. Rybu podávajte s dusenou ryžou a bylinkovou zmesou.
Odporúčame: Ako sa prejavuje detská úzkosť? Tieto príznaky by ste nečakali!