Medvedí cesnak: Vyskúšaj z neho pripraviť tieto pochúťky!

Medvedí cesnak: Vyskúšaj z neho pripraviť tieto pochúťky!
  • 29.04.2013
  • Silvia Karasová

    • Zdieľaj:
  • 51
  • 9

Sezóna zberu medvedieho cesnaku sa práve začala. Táto chutná bylinka je k dispozícii len pár dní v roku, preto neváhajte a využite pekné dni na jej zber, prípadne navštívte trhovisko. Aby ste si ho mohli vychutnať na raňajky, obed aj večeru, pripravili sme pre vás pár lahodných receptov.

Odporúčame: Prirodzene dlhé riasy? Máme pre teba 3 skvelé domáce recepty!

účinky medvedieho cesnaku

Zdroj: Shutterstock®

Ako nám medvedí cesnak pomáha?

Medvedí cesnak detoxikuje organizmus, podporuje trávenie aj tvorbu krviniek. Je ideálny pri liečbe chronických kožných chorôb a napomáha aj pri očistných kúrach. Znižuje krvný tlak a pomáha liečiť srdcové ochorenia, závraty aj bolesti hlavy. Táto bylinka má skvelé účinky aj pri liečbe nespavosti či skľúčených alebo depresívnych pocitov. Mladé listy cesnaku, ktoré sa zbierajú práve v jarnom období, sa konzumujú čerstvé ale tiež ich je možné použiť do varenia.

pesto z medvedieho cesnaku

Zdroj: Shutterstock®

Pesto z medvedieho cesnaku

Ingrediencie: 20 g medvedieho cesnaku, 20 g vlašských orechov, 30 g parmezánu, 75 ml olivového oleja

Postup: Umytý cesnak jemne nakrájajte, pridajte nasekané orechy a strúhaný syr. Zalejte olivovým olejom, dôkladne premiešajte a uložte do uzatvorenej nádoby. Pesto skladujte v chladničke a používajte k opečenej bagete, grilovanému alebo pečenému mäsu a rybám. Hodí sa tiež k cestovinám či omelete.

Pozri aj: Tieto trendy sponky do vlasov ti zaručia najkrajší účes!

bylinkové špagety

Zdroj: Shutterstock®

Bylinkové špagety

Ingrediencie: špagety, maslo, 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate, 2 lyžice nasekaného medvedieho cesnaku, 1 lyžica nasekanej mäty, 2 lyžice nasekanej bazalky alebo medovky, 4 strúčiky cesnaku, pol hrnčeka strúhaného syra (parmezán alebo čedar), kvety pažítky na ozdobu

Postup: Cestoviny uvarte podľa návodu na obale. Na panvici rozpustite trochu masla, opražte na ňom nadrobno nakrájané strúčiky cesnaku, pridajte všetky bylinky a varte približne dve minúty. Bylinkovú zmes zmiešajte s uvarenými cestovinami, posypte strúhaným syrom, ozdobte kvetmi pažítky a podávajte.

Pozri aj: Ako pestovať muškáty? Vďaka tejto zálievke porastú ako divé!

mušle s medvedím cesnakom

Zdroj: Shutterstock®

Mušle s medvedím cesnakom

Ingrediencie: 2 kg mušlí, 200 g hrášku, 250 ml zeleninového vývaru, 1 cibuľa, za hrsť medvedieho cesnaku, za hrsť žeruchy, 4 – 5 vetvičiek tymiánu, 2 lyžice bieleho suchého vína, 1 lyžica vínneho octu, 1 lyžica rastlinného oleja, soľ

Postup: Na väčšej panvici rozohrejte olej, pridajte nakrájanú cibuľu, hrášok a tymián a všetko spolu opekajte približne minútu. Tak pridajte umyté mušle, zalejte vývarom, vínom a octom a zakryté varte približne 5 minút. Na záver pridajte žeruchu a medvedí cesnak, povarte ešte približne jednu minútu, podľa potreby osoľte a podávajte s pečivom.

ryba s medvedím cesnakom

Zdroj: Shutterstock®

Filety na pare

Ingrediencie: 400 g obľúbenej ryby (filety), za hrsť medvedieho cesnaku, za hrsť pažítky, 3 strúčiky cesnaku, 2 jarné cibuľky, 1 lyžička sezamového oleja, 1 lyžica sójovej omáčky, 1 menšia lyžička strúhaného zázvoru, ryža, soľ

Postup: Umyté filety osoľte, nakrájajte a pripravte na pare. Na panvici zohrejte olej zmiešaný so sójovou omáčkou, pridajte nakrájanú cibuľku, cesnak, zázvor a bylinky. Premiešajte a odstavte z plynu. Rybu podávajte s dusenou ryžou a bylinkovou zmesou.

Odporúčame: Ako sa prejavuje detská úzkosť? Tieto príznaky by ste nečakali!


    • Zdieľaj:
  • 51
  • 9
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Helena Kravcová 29.04.13 18:29

HK
karma
100.00

Práve dnes som ho bola nazberať. Ja ho umyjem,uvarím sladkokyslý nálev na uhorky.Naložím do fliaš zalejem letným nálevom.Fľaše uzatvorím a medvedí cesnáčik používame na chleba a pomázanky celú zimu.

  • 0
Odpovedať

Andrejka Smutňáková 01.06.13 14:03

AS
karma
100.00

ja som si ho pre istotu zasadila doma v záhradke, a celkom sa mu darí :)

  • 0
Odpovedať

Blažena Sádovská 28.01.14 18:44

BS
karma
102.00

Pesto vyskúšam, musí chutiť vynikajúco.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 19.02.14 16:56

JK
karma
100.00

poznám ho a aj som naň chodievala do hory rástol na jednom mieste je chutný a zdravý

  • 0
Odpovedať

Iveta Ondáková 24.02.14 22:34

IO
karma
92.00

Velmi skvelý, naozaj odporúčam, či do polievok, pomazánok, na mäsko....

  • 0
Odpovedať

Dominika Sedliaková 07.03.14 18:46

DS
karma
-1.00

Ten medvedí cesnak je výborný, odporúčam :)

  • 0
Odpovedať

Andrejka Smutňáková 03.04.14 12:46

AS
karma
100.00

Aj ja ho mám v záhradke, ale málo, tak dopĺňame zásoby z lesa. na dlhšie uskladnenie robím tinktúru. Je naozaj vynikajúci a hlavne je to liek.

  • 0
Odpovedať

Kristína Dická 20.05.20 13:04

KD
karma
133.00

Zbožňujem medvedí cesnak :-) Vždy v jari, keď príde jeho čas si ho doprajem na podporu imunity. Zatiaľ som z neho skúšala robiť iba pomazánky a halušky do polievky, ale aj tieto recepty vyzerajú super, určite vyskúšam :-)

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Máš rada lasagne? Tento recept na špenátové lasagne budeš milovať!
Bezmäsité jedlá

Máš rada lasagne? Tento recept na špenátové lasagne budeš milovať!

  • 209
  • 10
  • 29.11.2020
Zdravá polievka pre deti: Hráškovo-zemiaková klasika, ktorá chutí
Polievky

Zdravá polievka pre deti: Hráškovo-zemiaková klasika, ktorá chutí

  • 53
  • 3
  • 25.02.2021
Nezameniteľná chuť bryndze – ochutnala si už poctivý demikát?
Polievky

Nezameniteľná chuť bryndze – ochutnala si už poctivý demikát?

  • 69
  • 2
  • 25.01.2021
TOPlist