Milujeme medvedí cesnak, pretože ho môžeme pridať do akéhokoľvek pokrmu, ktorému dodá lahodnú, jemne cesnakovú chuť a arómu. A aj keď klasický cesnak nemusíte práve kvôli jeho prenikavej vôni a chutí, tak medvedí cesnak si obľúbite. Jeho chuť je jemnejšia a nie je taká výrazná ako to je v prípade klasického cesnaku. Práve preto sa medvedí cesnak pridáva do rôznych nátierok, ktoré chutia najlepšie na čerstvom chrumkavom pečive. Vyskúšať sa oplatí aj maslo s medvedím cesnakom, bujón s medvedím cesnakom či dokonca aj pesto, ktoré si môžete zmiešať s nakrájanými cherry paradajkami a mozzarellou.
Dnes si však spolu pripravíme placky s medvedím cesnakom, ktoré dokážu zasýtiť, preto sú vhodne aj namiesto pečiva. Pokojne si tieto placky môžete spraviť aj ako prílohu k polievke. Zo surovín uvedených nižšie vám vyjde menší počet placiek. Preto ak máte veľký hlad alebo veľkú rodinu, tak ich neváhajte pripraviť hneď z dvoch či troch dávok. Ak ich chcete len ochutnať a vyskúšať, tak sa riaďte postupom nižšie.
Na placky budete potrebovať:
- 250 g hladkej múky
- 160 ml horúcej vody
- 2 ČL soli
- medvedí cesnak
- olivový olej
- olej na vyprážanie
V miske si múku zmiešame so soľou, vodou a vypracujeme hladké cesto. Hotové cesto zabalíme do potravinárskej fólie alebo vložíme do vrecka a dáme na 2 hodiny do chladničky. Kým nám cesto bude odpočívať v chladničke, tak si umyjeme medvedí cesnak, osušíme a nasekáme ho na menšie kúsky.
Odležané cesto si vyberieme a dáme na pomúčenú pracovnú dosku. Cesto prehnetieme a vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Cesto potrieme olivovým olejom, posypeme medvedím cesnakom a zrolujeme do rolády. Roládu následne narežeme na menšie slimáky a tie rozvaľkáme na placky. Každú placku opekáme z každej strany na oleji na rozpálenej panvici. Placky sú najlepšie čerstvo upečené!