Vieš, ako uvariť ryžu? Vďaka týmto tipom sa to určite podarí!

Vieš, ako uvariť ryžu? Vďaka týmto tipom sa to určite podarí!

Ryža je častou a vyhľadávanou prílohou k jedlám. Výborne sa hodí najmä k mäsu, no možno ju pripraviť na množstvo spôsobov, na sladko aj na slano. V niektorých krajinách, najmä tých ázijských, má svoju tradíciu silno zakorenenú. Aj na Slovensku sa však určite nájde mnoho jej priaznivcov, ktorí ju uprednostnia pred zemiakmi.

Kým niektorým nerobí uvarenie dobrej ryže žiaden problém, tí druhí z nej chytajú akurát tak nervy a pripálenú či dobre neuvarenú ryžu hádžu rovno do koša. Ako ryžu nepokaziť a doviesť do dokonalosti?

Pozri aj: Nie je ryža ako ryža! Môžeme však povedať, že je ryža zdravá?!

ryža

Zdroj: Shutterstock®

Ako na dokonalú ryžu? Takto sa to podarí!

  1. Základným pravidlom pre varenie ryže je jej dôkladné prepláchnutie pod vodou (kým vytekajúca voda z nej nie je číra). Takto ju zbavíme nečistôt a škrobu, ktorý by inak spôsobil, že ryža bude lepkavá a neforemná. 
  2. Premytú ryžu opražíme na troche oleja, kým nie je priesvitná.
  3. Dôležitý je aj pomer ryže aj vody. Vo všeobecnosti platí pomer 1:2, teda 1 diel ryže, 2 diely vody. Nezabudnite dochutiť soľou. 
  4. Ryžu varíme s pokrievkou, ktorú nedvíhame a pri varení ryžu zbytočne nemiešame. Po zovretí sa ryža zväčša varí 15 minút.
  5. Po uvarení je potrebné nechať ryžu prikrytú odpočívať, minimálne 10 – 15 minút, aby sa dovarila, ideálne však dlhšie.
  6. Hotovú ryžu prevzdušníme dôkladne vidličkou. Zostane tak nadýchaná a sypká.

Neprehliadni: Nebojíš sa experimentovať? Vyskúšaj, ako chutí divoká čierna ryža!

varenie ryže

Zdroj: Shutterstock®

Ako dlho variť rôzne druhy ryže?

Nie je ryža ako ryža a my si tak môžeme vybrať z nespočetného množstva jej druhov. V našich končinách sa najviac uchytila práve guľatozrnná ryža. Okrem nej sa u nás však udomácnili aj rôzne iné druhy, ktoré sú nepochybne veľmi chutné a navyše aj zdravé.

Basmati ryža

Basmati ryža, pôvodom z Indie, je charakteristická svojimi dlhšími zrnkami. Patrí medzi najkvalitnejšie druhy ryže. Po uvarení je ryža Basmati krásne sypká, voňavá, jemná a veľmi ľahko stráviteľná. Doba jej prípravy je cca 10 minút.

Zaujme ťa: Ktorá ryža je najzdravšia? Na tieto druhy sa môžete spoľahnúť!

basmati ryža

Zdroj: Shutterstock®

Jasmínová ryža

Ryža s kvetinovou arómou pochádza z Thajska. Jasmínová ryža patrí medzi dlhozrnný typ ryže s krásne bielym zrnkom. Jasmínová ryža je bez obsahu tuku a obsahuje aj prospešné látky ako draslík, fosfor či železo. Doba jej prípravy je cca 10 – 15 minút.

Ryža natural

Ako napovedá samotný názov, ide o typ ryže s prírodným hnedým zafarbením. Pri bielej ryži sa povrch ryže odstraňuje a následne sa bieli. Je to však škoda, pretože práve vrchná vrstva ryže obsahuje dôležité živiny, vlákninu a látky, ktoré sú pre náš organizmus mimoriadne prospešné. Ryža je charakteristická svojou orieškovou chuťou a svojou prípravou je zdĺhavejšia, keďže sa varí cca 45 minút.

Pozri aj: Karfiolová ryža ako zdravá a diétna príloha?! Ako ju pripraviť?

ryža natural

Zdroj: Shutterstock®

Arborio

Arborio ryža je obľúbená najmä v Taliansku a vyznačuje sa vysokým podielom škrobu. Aj preto sú jedinečné talianske rizotá tak krémové a vláčne. Pre tento typ ryže je potrebné väčšie množstvo vody a jej príprava trvá cca 20 minút.

Parboiled

Parboiled ryža je síce biela, no napriek tomu si zachováva časť cenných látok a vitamínov, ktoré sa nachádzajú vo vrchnej vrstve ryže. Ešte neolúpané zrnko prechádza procesom naparovania, a tak si ryža uchová všetko potrebné. Jej výhodou je fakt, že sa nerozvarí a jej príprava trvá cca 20 minút.

Neprehliadni: Červená ryža: Superpotravina, ktorej účinky ťa rozhodne dostanú!

čo o ryži neviete

Zdroj: Shutterstock®

Čo ste možno o ryži nevedeli

  • Patrí medzi najstaršie pestované obilniny sveta.
  • Ryža sa pestuje vo viac ako 100 krajinách po svete, na každom kontinente, s výnimkou Antarktídy.
  • V mnohých kultúrach sa ryža používa pri rôznych obradoch a tradíciách, je symbolom života a plodnosti žien.
  • Najznámejšia biela ryža má najmenší podiel živín, o ktoré prichádza v procese jej bielenia.

Inšpiruj sa: Nebojíš sa experimentovať? Vyskúšaj, ako chutí divoká čierna ryža!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Ľubica Šťastná 11.06.21 06:09

ĽŠ
karma
100.00

Výborné rady!

  • 2
Odpovedať

Mária Chromíková 12.06.21 09:23

MC
karma
109.00

Mám svoju obľúbenú značku ryže , ktorú viem aj dobré pripraviť.

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 13.06.21 00:05

karma
109.00

Takto pripravujem ryžu aj ja.Najradšej mám Parboiled.

  • 1
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 16.06.21 09:02

ZS
karma
100.00

Takto presne robím

  • 0
Odpovedať

Anna Jasná 28.06.21 10:25

AJ
karma
-1.00

Občas je varenie ryže skutočný rébus a potrápi mnohé z nás:)
Ja už mám v tejto oblasti o "problém" menej, keďže sme si zadovážili originál hrniec na varenie ryže, takže len dám ryžu a nestarám sa:)..Keď je hotová, hrniec ma upozorní a je presne taká, ako má byť:)

  • 1
Odpovedať

Katarína Kačuriková 29.06.21 10:14

karma
113.00

Veď treba si veci aj nejako uľahčovať ;)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní