Prečo je basmati ryža taká výnimočná? Povieme ti, ako ju pripraviť

Prečo je basmati ryža taká výnimočná? Povieme ti, ako ju pripraviť

Ryžu môžeme v našej oblasti považovať za jednu z klasických príloh k jedlu. Hodí sa ku kuracine či bravčovine aj do chutného zeleninového rizota. V obchodoch si v dnešnej dobe už môžeme vyberať z veľkého množstva rozličných druhov, ktoré sa líšia farbou, tvarom i chuťou. 

Dnes vám predstavíme basmati ryžu. Tá patrí k najušľachtilejším odrodám ryže vôbec. Povieme vám, ako sa basmati ryža varí, aj aké má účinky na organizmus.

Odkiaľ basmati ryža pochádza?

Basmati ryža je jeden z najušľachtilejších a najkvalitnejších druhov ryže. Hovorí sa jej tiež indické šampanské. V hindčine pojem basmati prekladajú ako kráľovná vôní. Pestovaná je primárne v Ázii. Je medzinárodne uznané, že pomenovanie basmati ryža môžu používať iba miestni pestovatelia. Tento druh ryže je už stovky rokov šľachtený predovšetkým v Indii či Pakistane.

Zaujímavosťou je, že ryžové polia sú zavlažované výlučne vodou z himalájskych ľadovcov. Basmati ryža však nie je výnimočná iba svojimi špecifickými pestovateľskými podmienkami. Kým sa dostane na váš tanier, uplynú doslova celé roky. Po zbere sa totiž pravá basmati ryža uskladňuje pokojne až dva roky, čo zabezpečuje jej úplné vyschnutie. Skladovať sa musí v tme a suchu. Až potom sa čistí, balí a distribuuje do predajní.

Kde sa dá kúpiť basmati ryža a aká je cena?

V súčasnej dobe ju vo väčších supermarketoch či predajniach so zdravou výživou poľahky zoženiete v klasickej bielej i celozrnnej verzii. Kvalita tejto ryže sa však odzrkadľuje na cene. Pri nákupe čítajte etiketu. 

Dôsledne sledujte krajinu pôvodu, aby ste sa uistili, že kupujete pravú kvalitnú basmati ryžu. Za 500 gramové balenie bielej basmati ryže zaplatíte od 2,5 eura, tá celozrnná stojí v priemere 3 eurá. 

Pozri aj: Recept od čitateľky: Vyrob si zázračný šalviový sirup!

účinky basmati ryže

Zdroj: Shutterstock®

Takéto má basmati ryža účinky

Basmati ryžu môžeme bez pochýb zaradiť do každého zdravého jedálnička. Je zdrojom mnohých vitamínov, minerálov a ďalších, telu prospešných látok. Prírodná basmati ryža ani neprechádza lúpaním či inými úpravami, čo zabezpečuje zachovanie väčšieho množstva živín. Je zdrojom:

  • bielkovín,
  • vlákniny,
  • omega-6 mastných nenasýtených kyselín,
  • zinku, medi, horčíka, fosforu či selénu,
  • vitamínu E,
  • niektorých vitamínov skupiny B.

Má nižší glykemický index, ako ostatné známe druhy ryže. Taktiež neobsahuje veľa kalórií, je ľahko stráviteľná a zároveň človeka zasýti na dlhšiu dobu. Basmati ryža pozitívne ovplyvňuje zdravie jedinca. Do jedálnička by ju mali zaradiť osoby s vysokým krvným tlakom alebo cholesterolom.

Basmati ryža rovnako podporuje trávenie a zrýchľuje metabolizmus. Potláča plynatosť a zabezpečuje pravidelné vyprázdňovanie. Podporuje stabilizovanie hladiny cukru v krvi a odkyslenie organizmu. Konzumovať ju môžu ľudia s bezlepkovou diétou a po konzultácii s lekárom zvyčajne i diabetici.

Basmati ryža a jej príprava

Basmati ryža je mierne aromatická. Charakteristická je svojou orieškovou chuťou. Výraznejšiu chuť má však celozrnná basmati ryža, tá biela je o niečo neutrálnejšia. Pred varením ju dostatočne premyte pod tečúcou vodou. Pri príprave tohto druhu ryže dávajte pozor na pomer. Zvyčajne sa varí jeden diel ryže s dvomi až tromi dielmi vody.

To znamená, že jeden hrnček basmati ryže zalejeme v hrnci približne dvomi pohármi vody. Osolíme a môžeme pridať i zopár kvapiek olivového oleja. Hrniec zakryjeme a varíme asi 15 minút, v prípade potreby dlhšie. Keď ryža zmäkne a časť vody sa vyvarí, hrniec odstavíme a necháme ďalších 5 minúť stáť.

Ryžu vo vode môžeme premiešať a následne scediť. Použiť sa dá ako príloha k mäsu či zelenine alebo do chutného rizota. Skonzumujte ju však čo najskôr. V chladničke vám vydrží najviac dva dni.

Pozri aj: Aj takto môže vyzerať trendy nábytok a interiér u teba doma!

použitie basmati ryže

Zdroj: Shutterstock®

Recept na opekanú basmati ryžu na ázijský spôsob

Ingrediencie: 

  • 1/2 šály basmati ryže

  • 2 vajcia
  • 1 PL arašidového oleja
  • 1 jarná cibuľka
  • 1/2 ČL mletého čili
  • 1/3 šálky nesolených arašidov
  • 1/2 šálky hrášku
  • 1 PL sójovej omáčky
  • 1 ČL čínskej zmesi korenín
  • soľ

Postup: Ryžu uvaríme podľa návodu a necháme vychladnúť. V miske si vymiešame vajíčka s korením, čili a soľou. Na panvici rozohrejeme trochu arašidového oleja, pridáme vajcia a pripravíme miešané vajíčka. Odložíme bokom.

Na panvicu pridáme zvyšný olej, opečieme arašidy. Pridáme jarnú cibuľu a po chvíli aj ryžu, sójovú omáčku, hrášok pripravený na pare a opečieme. Pred odstavením pridáme vajíčka. Pred podávaním môžeme pokvapkať ešte sójovou omáčkou. Dobrú chuť!

Aktualizovaný článok: 9.5.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Mária Chromíková 18.06.18 07:50

MC
karma
109.00

mám rada tento druh ryže

  • 1
Odpovedať

Anton Marek 18.12.18 17:03

karma
127.00

Asi ju zaradím do jedálnička.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní