Ako aplikovať parfum, aby voňal čo najlepšie? TOP tipy aj na výber parfumu

Ako aplikovať parfum, aby voňal čo najlepšie? TOP tipy aj na výber parfumu
  • 30.07.2023
  • Kristína Vait

Každá z nás miluje, keď si príjemne vonia. Či už je to vôňa čerstvo osprchovanej pokožky alebo obľúbené telové mlieko alebo parfum, my ženy jednoducho milujeme voňavé veci. A to nielen na sebe. 

Pokiaľ má muž na sebe správnu kolínsku alebo parfum, nevieme sa toho nabažiť. Vybrať si však správny parfum a ešte ho aj aplikovať správne, to je celkom alchýmia. Tak ako aj výroba parfumov aj ich nosenie más svoje pravidlá, aby parfum voňal, čo najlepšie a vydržal čo najdlhšie.

Ako si vybrať správny parfum?

Podľa nás neexistuje systém na to, ako si vybrať správny parfum. Je to preto, že každému vonia niečo iné. Inak cítite parfum vy a inak vonia napríklad partnerovi. Či už ste zástancom sladších vôní alebo sviežich, je to na vás a o vás. Parfum je vaša druhá koža a vy sa v nej musíte cítiť príjemne. Ak však nechcete byť sklamaní po kúpe parfumu a prísť doma na to že vám až tak nevonia, určite skúste týchto zopár tipov:

1. Nikdy nekupujte parfum spontánne na základe toho, že vám vonia na niekom inom.

Je síce super, že vôňa je krásna a príjemná, ale vôbec vám nemusí sedieť. Ako sme už spomínali, každému parfum vonia inak. Samozrejme, že sú parfumy, ktoré voňajú každému, ale to ešte neznamená, že vám bude sedieť. Vždy ho najskôr musíte ovoňať na sebe. Ako vám sadne k prirodzenej vôni vašej pokožky.

2. Nenakupujte nové parfumy na internete.

Pokiaľ máte svoje overené, dlho používané vône, tak smelo do toho. Ak však chcete niečo nové, určite ho najskôr vyskúšajte so svojou pokožkou, ako sme spomínali v bode 1. Kľudne sa spýtajte kamošky, na ktorej vám tak voňal, nech vám strekne kvapku. Nechajte ho chvíľu, nech sa „vstrebe“ a potom ovoňajte. Po 15 minútach ovoňajte zase. Ak to bude v poriadku a stále vám bude príjemne voňať choďte do toho.

Ak takú možnosť nemáte, takmer každá internetová parfuméria predáva odstreky – malé vzorky. Tak miniete nejaké euro alebo dve, ale budete si istá, že vám parfum sedí, kým zaňho zaplatíte desiatky euro.

3. Nepodkladajte papieriku v parfumérii za dostatočné ovoňanie a testovanie parfumu.

Musíte ho vyskúšať na pokožku. Takže keď ste ten typ človeka, čo si nevie vybrať, na vylúčenie možností a toho, čo vám naozaj z parfumov smrdí, sú pásiky fajn. Potom však jedného alebo dvoch finalistov vyskúšajte na pokožku. Keď ich vyskúšate, z parfumérie odíďte na chvíľu preč. Parfumerky totiž celkov príjemne voňajú a je to veľmi skresľujúce. Plus sa vôňa príjemne vstrebe do pokožky a keď ju ovoniate po chvíli, už budete vedieť, či ju chcete alebo nie.

4. Skúšania nových parfumov sa netreba báť, len je to potrebné robiť s rozvahou.

Nikomu sa nechce utrácať stovky za parfumy, ktoré potom stoja doma niekde v poličke a vyprchávajú. Dajte si určite poradiť od obsluhy v parfumérii. Oni sa naozaj vyznajú a vyberú vám vône, ktoré by va vám mohli páčiť.

5. Pozor na Niche parfumy.

Sú to úžasné umelecké diela a skvosty, ale po väčšine sú robené podľa tradičných receptúr a bývavajú oveľa silnejšie a intenzívnejšie, ako bežne komerčné parfumy. V tomto prípade jednoznačne odporúčame vyskúšať najskôr odstrek. Vyskúšajte si ho aj pár dní po sebe, keďže Niche parfum je investícia. Aj na Slovensku už existujú Niche parfumérie, ktoré vyrábajú tradičným francúzskym spôsobom a dokážu vám namiešať parfum aj na mieru

Čo robiť aby parfum voňal, čo najlepšie?

Voňavkári ako aj užívatelia a odborníci sa v tomto trochu rozchádzajú. Podľa nás by to malo byť o tom, čo najlepšie sedí vám. Niekto má rád minimum parfumu, iba pre pocit, tak si ho nebude dávať v oblasti blízko tváre, lebo ho bude cítiť celý deň a môže mu to prekážať. Niekto zase potrebuje pochodovať v obláčiku parfumu, najlepšie sa v ňom vykúpať. Je to naozaj veľmi individuálne. Je však zopár tipov, ktoré môžu intenzitu a trvácnosť parfumu predĺžiť.

Odporúčame: Ľubovníkový olej – aké druhy poznáme a ako ich používať? Vieme, ako na domácu výrobu!

Aplikujte parfum priamo na pokožku

Vaša pokožka je pre parfum dokonalým nositeľom. Vôňa sa teplom pokožky príjemne uvoľňuje a rozptyľuje do vášho okolia. Preto je výber správnej vône taký dôležitý. Ak si vyberiete správne, dokonale splynie s vašou pokožkou a prirodzenou vôňou. Ak máte citlivú alebo problematickú pokožku, overte si to najskôr so svojím dermatológom.

Vrstvite vôňu s ostatnými produktami

Parfum sa vždy nanáša nakoniec. Ako bodka k vášmu líčeniu a celkovému chystaniu sa. Ak na seba dáte telové mlieko alebo olej, naviažu sa molekuly vône ešte lepšie a bude dlhšie a intenzívnejšie voňať. Vy budete mať pocit, že vám vonia každý centimeter pokožky a to je skvelý pocit, nie?

Pozrite aj: Mlieko – veľký pomocník na rôzne škvrny i pre krásu pokožky

Nanášajte parfum hneď po sprchovaní

Vôňa k vám najlepšie priľne, za pomoci vlhkosti. Podobne ako pri starostlivosti o pleť, pokiaľ máte pokožku krásne hydratovanú, parfum sa lepšie naviaže a vydrží vám na pokožke dlhšie voňať. Nanášajte teda parfum hneď po sprchovaní.

Dajte si troška parfumu na pulzujúce body na vašom tele

Najnovšia štúdia ukázala, že najlepším bodom na aplikovanie parfumu je zátylok. My sa však prikláňame aj ku klasickým pulzujúcim bodom na tele, ktoré sú počas dňa prirodzené vlhké a teplé. Vôňa sa tak postupne uvoľňuje počas celého dňa a vy ste vlastne taký chodiaci difuzér. Takými miestami sú jamky na lakťoch, vnútorná časť kolien, hrudník a krk. Pokiaľ si ho dáte na seba len tak ledabolo, môže sa stať, že vrchné tóny parfumu vyprchajú príliš rýchlo a na konci dňa vám parfum už vôbec nebude voňať.

Dávajte pozor na to, kde máte parfum uložený

Parfumy si žijú tiež svojim vlastným životom. Ako všetko aj oni majú svoj dátum spotreby. Odporúča sa teda mať ho tmavšom mieste, bez teplotných výkyvov. Predĺžite tak životnosť vône. To, že vám parfum po nejakej dobe, radovo je to aj pár rokov, prestane voňať, je v poriadku.

Po prvé už môžete byť na vôňu na toľko zvyknutí, že už ju ani necítite poriadne, po druhé to môže spôsobené hormonálnymi zmenami, napríklad počas tehotenstva alebo za to môže práve aj nesprávne uskladnenie. Keď vám na parfum páli pol dňa slnko, jeho vôňa sa za pár týždňov určite zmení.

Bude vás zaujímať: Pigmentové škvrny na rukách: Takto jednoducho ich odstrániš!

Čo určite s parfumom nerobiť?

Samozrejme, je to váš parfum alebo parfumy a vaše rozhodnutia, čo s ním budete robiť alebo nie. Sú však veci, ktoré si v dnešnej rýchlej dobe neuvedomujeme a takými maličkosťami si môžeme zbytočne škodiť.

Neaplikujte parfum priamo do vlasov

Áno. Všetky to milujeme. Aspoň raz za čas si šplechnúť parfum aj do vlasov. Musíte však prihliadať na zloženie parfumu. Väčšina z nich je totiž na báze alkoholu a alkohol vám vysuší pokožku hlavy, z čoho môžete mať následne lupiny. Ak chcete parfum striekať do vlasov, kúpte si taký, ktorý je báze vody, nie alkoholu.

Nevtierajte si parfum do pokožky

Je to naša podvedomá reakcia a vidíte to robiť takmer každého. Streknete si na zápästie a druhým si chcete parfum vmasírovať do pokožky. Nerobte to. Takýmto spôsobom vám vyprchajú vrchné tóny parfumu a vy tak prídete o celkový zážitok z vône. Takže si vôňu iba streknite a nechajte so sebou splynúť.

Nenalievajte na seba litre parfumu

To si týka najmä tých lacných, ťažkých, sladkých vôní, ale samozrejme aj značkových, ktoré sú o to intenzívnejšie. V snahe, aby vám parfum vydržal čo najdlhšie, to často preháňame. Ak máte lacnejší parfum, ktorý zvykne rýchlejšie vyprchať, lebo nariedený vodou, radšej si noste jeho mini verziu so sebou a po troške prestreknite počas dňa. Je to oveľa lepšie riešenia aj pre vás aj pre vaše okolie. 

Nepoužívajte príliš ťažké vône počas leta

Okrem toho, že sú ťažké a po väčšine sladkasté, čiže priťahujú včely a osi, môže váš celkový dojem z parfumu pochovať práve horúce počasie. Keď sa potíte alebo je vonku jednoducho príliš dusno, parfum vyznieva finálne úplne inak. Preto sa na leto odporúčajú ľahšie, svieže, kvetinové alebo ovocné vône. Ak máte v obľube ťažšie vône, ich čas príde na jeseň a v zime, keď jeho chladné počasie a oni tak nádherne vyniknú.

Ak ešte nemáte svoj parfum, tak sa vydajte ho hľadať. Čaká vás príjemný a voňavý zážitok. Ak sa vám chce experimentovať, parfum si môžete vyrobiť aj sami. Bude síce jednoduchší, ale dá sa to spraviť aj v domácich podmienkach. V takom prípade odporúčame dodržiavať presný postup. Ak si ale spravíte výlet do parfumérie, veríme, že nájdete to, čo hľadáte.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Katarína Konečná 07.08.23 08:54

KK
karma
105.00

Nemám rada ťažké vône, v lete aj v zime nosím svieže kvetinovo-ovocné vône. Ďakujem za dobré rady.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní