Zápal rohovky – charakteristické príznaky a možné príčiny vzniku, ktoré netreba podceniť

Zápal rohovky – charakteristické príznaky a možné príčiny vzniku, ktoré netreba podceniť

Ochorenia očí patria k veľmi nepríjemným zdravotným problémom. Oči sú veľmi citlivé, navyše sú orgánom zraku, ktorý predstavuje najdôležitejší zmysel človeka. Vidiaci človek vníma až okolo 90 % informácií o okolitom svete práve vďaka zraku, dokonca platí, že najviac našich spomienok je tvorených tým, čo sme niekedy v minulosti videli. 

Pri ochoreniach očí neraz dochádza k zhoršeniu funkcie zraku, čo prináša nemalé obmedzenia. Navyše, pri očných chorobách sa dostavujú často aj rôzne nepríjemné ťažkosti, ako pálenie alebo rezanie v očiach, bolesť či slzenie a výtok z oka.

Rôzne štruktúry oka môžu postihnúť napríklad aj zápalové ochorenia. Medzi zápaly oka radíme aj takzvanú keratitídu. Prečo k nej dochádza a ako sa prejavuje? 

Čo je keratitída?

Pod pojmom keratitída rozumieme zápal očnej rohovky, teda zápal postihujúci najvrchnejšiu časť oka. Rohovka, odborne kornea (cornea), je predná časť očnej gule tvorená väzivom. Je priehľadná, pružná, zložená z piatich vrstiev a vďaka slznej tekutine je vlhká. Prispieva k ochrane vnútorných častí oka pred vonkajšími vplyvmi, poranením, znečistením.

Jej úlohou je však aj prepúšťať svetlo do oka. Vďaka zakriveniu má optické vlastnosti a má dôležitý význam z hľadiska funkcie zraku. Predstavuje najvýznamnejšiu refrakčnú očnú štruktúru. Rohovka je bezcievna, no naopak je hojne pokrytá demyelinizovanými nervovými bunkami, reagujúcimi na dotyk či teplotu. Zaujímavosťou je, očné viečka sa pri dotyku rohovky reflexívne zatvárajú. 

Rohovka patrí medzi najviac namáhané časti oka. Keďže sa do určitej miery podieľa na videní, pri jej poškodení alebo ochorení môže dôjsť k zhoršeniu kvality zraku. Dokonca, niektoré neliečené ochorenia rohovky môžu mať za následok slepotu.

Medzi najčastejšie problémy týkajúce sa rohovky radíme práve zápaly rôzneho pôvodu. Aj keratitída so závažným priebehom môže viesť k poškodeniu zraku.

Odporúčame: ​Čo je struma? Ako sa prejavuje, prečo vzniká a ako problém riešiť?

Aké má keratitída príznaky?

Ak dôjde z rôznych príčin k zápalu rohovky, prejaví sa to viacerými očnými problémami, ktoré sa môžu vyskytovať aj pri iných ochoreniach oka. Pri keratitíde sa objavuje viacero nepríjemných ťažkostí, vrátane bolesti či zhoršeného videnia.

Zapálená rohovka obvykle pôsobí matne (jej lesk sa stráca) a môže dôjsť k celkovému opuchu očí a spojoviek. Ďalšie príznaky keratitídy sú nasledovné:

  • tupá bolesť oka rôznej intenzity (pri námahe očí sa zhoršuje),
  • výrazne začervenané oči,
  • svrbenie alebo pálenie v oku,
  • pocit cudzieho telesa v oku,
  • zvýšené slzenie,
  • svetloplachosť, resp. zvýšená citlivosť očí na svetlo,
  • prechodné poruchy videnia (hlavne v podobe zníženej zrakovej ostrosti),
  • niekedy kŕče očných viečok.

Takto sa obvykle prejavuje akútny zápal rohovky, pričom príznaky môžu byť značne intenzívne. Zriedkavo prechádza keratitída aj do chronickej formy, pri ktorej sú ťažkosti skôr miernejšie. Avšak, chronická keratitída môže viesť až k trvalému poškodeniu rohovky, a tým aj k narušeniu funkcie zraku až slepote. 

Aké sú príčiny zápalu rohovky?

Keratitída postihuje rôzne vekové skupiny. Obvykle rozlišujeme z hľadiska príčin dva druhy zápalu rohovky, a to infekčnú a neinfekčnú keratitídu. Najčastejšie sa vyskytuje práve zápal očnej rohovky infekčného pôvodu. V tomto prípade je príčinou ochorenia bakteriálna alebo vírusová infekcia, niekedy aj plesňová či spôsobená prvokmi.

Pri bakteriálnej infekcii býva pôvodcom mnohokrát zlatý stafylokok. Veľmi často sú však keratitídy vyvolané aj nákazou herpetickými vírusmi, prípadne adenovírusmi. Vznik infekcie v oku môžu podnietiť viaceré faktory, napríklad nedostatočná hygiena pri nosení kontaktných šošoviek, vyšší vek, oslabená imunita, cukrovka, poranenie oka. 

Za neinfekčným zápalom rohovky môžu stáť rôzne činitele, ktoré spôsobujú mechanické poškodenie a dráždenie prednej časti oka. Rizikovými faktormi sú úraz alebo poškriabanie rohovky, nadmerné pôsobenie UV žiarenia či nedostatočná tvorba sĺz. Neinfekčný zápal rohovky tiež môže byť alergického pôvodu. 

Odporúčame: HIV infekcia a ochorenie AIDS – 9 najčastejších mýtov, ktoré sa s nimi spájajú

Diagnostika zápalu rohovky

Pri výskyte vyššie spomenutých očných problémov je nevyhnutné navštíviť očného lekára. Nemusí ísť len o príznak keratitídy, vzniknuté ťažkosti môžu poukazovať aj na mnohé iné ochorenia očí. Oftalmológ oči vyšetrí a odhalí príčinu ťažkostí.

Pri podozrení na keratitídu lekár skúma reakcie oka na svetelné podnety. Prítomnosť infekcie možno odhaliť mikrobiologickou kultiváciou zo vzorky sĺz. 

Liečba zápalu rohovky

Pri potvrdení keratitídy lekár stanoví vhodnú liečbu s ohľadom na príčinu ochorenia. Pri infekčných zápaloch býva potrebná medikamentózna liečba. Obvykle sa podávajú liečivá vo forme kvapiek alebo mastí a gélov. Na bakteriálne zápaly rohovky sa uplatňujú antibiotiká, pri plesňovej infekcii zase antimykotiká. Pri herpetickom zápale rohovky sa zvyknú podávať antivirotiká, resp. antiherpetiká. 

Neinfekčný zápal rohovky si obvykle nevyžaduje špeciálnu liečbu. Dôležité je očiam dopriať oddych a nedráždiť ich prudkým svetlom, čo je potrebné aj pri liečbe infekčných zápalov. Uľaviť od niektorých ťažkostí môžu pomôcť studené obklady. Taktiež sa odporúčajú zvlhčujúce očné kvapky.

Pri závažnom priebehu ochorenia, ak dôjde k odumretiu tkaniva rohovky, môže byť nevyhnutné jeho chirurgické odstránenie. Pri nezvratnom poškodení rohovky a zraku je možnosťou transplantácia. 

Možnosti prevencie keratitídy

V rámci prevencie zápalu rohovky sa odporúča dodržiavať najmä hygienické zásady pri kontakte s očami. V prípade používania kontaktných šošoviek nezabúdajte na ich pravidelné vyberanie a hygienu. Očí sa dotýkajte len v nevyhnutných prípadoch a vždy len s úplne čistými rukami.

Oči chráňte pred svetlom slnečnými okuliarmi, pri rizikovej práci používajte ochranné pracovné okuliare. V prípade, že máte aktívnu herpetickú infekciu na tele, napríklad opar na perách alebo pásový opar, vyhýbajte sa kontaktu s očami, respektíve dbajte na neustále umývanie rúk, ak ste sa dotkli infekčného miesta. Ak máte problém so zvlhčovaním očí, poobzerajte sa po umelých slzách v lekárni. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní