Svetloplachosť nemusí poukazovať len na problém s očami. Tu je 9 a viac možných príčin

Svetloplachosť nemusí poukazovať len na problém s očami. Tu je 9 a viac možných príčin

Svetloplachosť odborne nazývame aj fotofóbia. Charakterizovať by sme ju mohli ako neznášanlivosť svetla či zvýšenú citlivosť, respektíve precitlivenosť na svetlo. Svetloplachosť sa u jedinca môže prejavovať rôzne. Typické je v prvom rade privieranie, žmúrenie až zatváranie očí pri rôznych intenzívnejších svetelných podnetoch, prípadne pri prechode z tmavej miestnosti do osvetlenej, v závažnejších prípadoch však aj pri pobyte na normálnom dennom svetle.

Jedinec môže pociťovať bolesť v očiach, ktorá je spôsobená práve svetlom, ale prejavovať sa to môže napríklad aj začervenaním či slzením očí, prípadne pocitmi tlaku alebo cudzieho telesa v očiach. V niektorých prípadoch je svetloplachosť sprevádzaná aj nevoľnosťami a rozmazaným videním. V súvislosti so spomínanými príznakmi môže dôjsť aj k rozvoju bolesti hlavy či problémov so sústredením.

Mohlo by sa zdať, že problém so svetloplachosťou súvisí s nejakým problém s očami. Niektoré ochorenia očí sa môžu skutočne prejavovať zvýšenou citlivosťou na svetlo, no to platí aj pre mnohé iné ochorenia, neraz veľmi závažné, ktoré s očami v podstate ani nesúvisia. Základom pre úspešnú liečbu svetloplachosti je pritom poznanie príčiny a jej odstránenie. Pozrite sa spolu s nami na možné príčiny fotofóbie. 

1. Zápal spojiviek

Svetloplachosť môže byť v prvom rade sprievodným príznakom ochorenia očí. Spomenúť môžeme napríklad konjunktivitídu, čo je zápal spojiviek. Ten môže byť infekčný, spôsobený napríklad baktériami alebo vírusmi, no taktiež neinfekčný, napríklad alergického pôvodu. Okrem citlivosti na svetlo patria k príznakom rôznych zápalov spojiviek aj nadmerné slzenie, pálenie v očiach, pocit cudzieho telesa v oku, opuch viečok či zlepenie očí ráno po prebudení. 

Odporúčame: ​Poznáš edamame? Zisti, prečo ich zaradiť do jedálnička a ako na to

2. Syndróm suchého oka

Fotofóbia sa môže vyskytovať aj pri syndróme suchého oka. Tento zdravotný problém môžeme charakterizovať ako stav sprevádzaný poruchou slzného filmu a nedostatkom sĺz. To vedie k vysúšaniu očí, čo sa zvonka prejavuje nepríjemnými ťažkosťami, ako je pálenie a rezanie v očiach, rozmazané videnie i spomínaná svetloplachosť. Vznik syndrómu suchého oka súvisí s mnohými rizikovými faktormi – nevhodné životné prostredie (prach, nízka vlhkosť), hormonálne zmeny, časté používanie zariadení s displejom, fajčenie, niektoré medikamenty a mnohé iné. 

3. Iné ochorenia očí

Spomenúť môžeme ešte niekoľko možných príčin svetloplachosti, ktoré priamo súvisia s naším orgánom zraku. Príčinou môže byť nielen spomínaný zápal spojiviek, ale aj zápal dúhovky či sietnice. Taktiež môže daný problém súvisieť s kataraktou, teda šedým zákalom, alebo glaukómom, teda zeleným zákalom, ktorý sa môže vyskytovať aj u detí. K ďalším očným príčinám môžeme priradiť aj abráziu rohovky (poranenie rohovky) či skleritídu (zápalové ochorenie očného bielka).

4. Migréna

Svetloplachosť ani zďaleka nie je len signálom očného problému. Svoje o tom veľmi dobre vedia osoby, ktoré pravidelne trápi migréna. U rôznych jedincov môžu byť príznaky a priebeh migrény trošku odlišné, no u mnohých sa okrem intenzívnych bolestí hlavy objavuje práve aj zvýšená citlivosť na svetlo. Často sa pridáva nevoľnosť, u niektorých jedincov dokonca zvracanie. Ak sa u vás citlivosť na svetlo objavuje vždy pri migréne, konzultujte s lekárom možnosti jej liečby, ktorá obvykle spočíva v podávaní medikamentov a preventívnych opatreniach voči záchvatom. 

5. Zápal mozgu alebo mozgových blán

Možno vás to prekvapí, no za svetloplachosťou sa veľmi často skrývajú problémy neurologického charakteru. Príčiny teda môžu súvisieť s mozgom. Fotofóbia patrí k typickým príznakom zápalu mozgu (encefalitída) a zápalu mozgových blán (meningitída). Tieto závažné ochorenia môžu byť spôsobené rôznymi patogénmi, najčastejšie baktériami a vírusmi. Napríklad kliešťovú encefalitídu spôsobujú vírusy prenášané kliešťami. Pri oboch ochorenia sa objavujú horúčky, silné bolesti hlavy, ospalosť, zvracanie či bolesti šije. 

6. Krvácanie do mozgu

Aj takzvané subarachnoidálne krvácanie, čo je druh krvácania v mozgu, sa môže prejaviť zvýšenou citlivosťou na svetlo. Tento závažný stav je charakteristický vytekaním krvi medzi mozog a jeho obaly. Dostavujú sa sprievodné ťažkosti, ako silná obojstranná bolesť hlavy, nevoľnosť, zvracanie, strata vedomia, obmedzenie pohyblivosti šije a okrem svetloplachosti aj zvýšená citlivosť na zvuky. 

Odporúčame: Svrbenie celého tela môže spôsobovať aj tento problém so žlčníkom! Ktoré príznaky neignorovať?

7. Hypertyreóza

Svetloplachosť je ďalej jedným z príznakov hypertyreózy, čo je zvýšená činnosť štítnej žľazy sprevádzaná nadprodukciou jej hormónov. V dôsledku ich nadbytku sa objavuje dlhý rad rôznorodých symptómov. Všímať si treba stratu váhu aj napriek bohatému apetítu a zvýšenej konzumácie jedla, nadmerné vypadávanie vlasov, zvýšený rast ochlpenia na tele, mastenie kože, u žien poruchy menštruačného cyklu, nadmernú únavu aj napriek tomu, že človek vyzerá plný energie. Bežné sú i zmeny nálad a očné príznaky, vrátane vystúpenia očí a zvýšenej citlivosti na svetlo. 

8. Bipolárna porucha

Ak svetloplachosť nesúvisí s ochoreniami očí a nejde ani o neurologický problém, na vine môže byť príčina psychologického charakteru. Spomenúť môžeme bipolárnu afektívnu poruchu, ktorá je nazývaná aj mániodepresívna psychóza. Ide o duševné ochorenie charakteristické zmenami nálad a striedaním depresívnych stavov plných smútku so stavmi plnými pocitov eufórie. V depresívnych fázach sa môžu objavovať pocity únavy, problémy so spánkom, znížená chuť do jedla aj svetloplachosť. 

9. Depresie alebo panické ataky

Svetloplachosť sa môže objavovať aj pri samotnej depresii, respektíve rôznych depresívnych poruchách, ktoré sú sprevádzané dlhým radom sprievodných ťažkostí – dlhodobý smútok, strata záujmov, vnútorný nepokoj, podráždenosť, problémy s pozornosťou a mnohé telesné príznaky, ako zmeny chuti do jedla, bolesti hlavy, zimomravosť, svetloplachosť a mnoho ďalších. Zvýšená citlivosť na svetlo sa môže dostaviť aj pri panických atakoch. 

Svetloplachosť sa môže prejavovať aj v týchto prípadoch: rohovkový vred, besnota, malária, nádor v mozgu, otras mozgu, užívanie niektorých liekov – barbituráty, benzodiazepíny, agorafóbia (strach z verejných priestorov), systémový lupus, nedostatok vitamínu B3, albinizmus.

Kedy neodkladať návštevu lekára?

  • Ak vás trápi viacero očných ťažkostí zároveň – začervenanie oka, pálenie, slzenie, rezanie, zhoršené videnie, opuch oka a iné. 
  • Ak je svetloplachosť sprevádzaná horúčkou.
  • Ak sa svetloplachosť náhle objaví u malého dieťaťa. 
  • Ak sa zvýšená citlivosť na svetlo objavila u dieťaťa alebo dospelého po prisatí kliešťa. 
  • Ak sa zvýšená citlivosť na svetlo objavila po úraze do hlavy. 
  • Ak vás trápia dlhodobé migrény sprevádzané fotofóbiou.
  • Ak sa u vás fotofóbia objavila s náhle vzniknutou intenzívnou bolesťou hlavy.
  • Ak sú vaše oči dlhodobo citlivé aj na bežné denné svetlo. 

Odporúčame: Imunita a najčastejšie mýty s ňou spojené – prečo má týchto 7 tvrdení ďaleko od pravdy?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní