Svrbenie celého tela môže spôsobovať aj tento problém so žlčníkom! Ktoré príznaky neignorovať?

Svrbenie celého tela môže spôsobovať aj tento problém so žlčníkom! Ktoré príznaky neignorovať?

Rôzne príznaky zdravotných problémov nie sú vždy jednoznačné. Práve naopak, neraz bývajú pomerne nešpecifické, dokonca môžu, takpovediac, zavádzať a na prvý pohľad poukazovať na iný zdravotný problém. Napríklad v prípade kašľa, nádchy a zvýšenej teploty, ktoré sa objavili pomerne náhle, vieme, že naše telo pravdepodobne bojuje s infekciou dýchacích ciest. Žiaľ, v mnohých prípadoch určitý prejav nie je jednoznačným signálom konkrétneho zdravotného problému. 

Napríklad pri dýchavičnosti sa často predpokladá, že príčinou je ochorenie pľúc. Avšak, stáť za ňou môže napríklad aj anémia, teda chudokrvnosť. Myslíte si, že pichanie pri srdci automaticky poukazuje na infarkt? V skutočnosti vôbec nemusí ísť o problém so srdcom, často ide o problém s hrudnou chrbticou či medzirebrovými svalmi.

A ani príznak týkajúci sa našej kože vôbec nemusí poukazovať na kožné ochorenie. Príkladom je nepríjemné svrbenie pokožky tela, za ktorým sa môže ukrývať dokonca problém so žlčníkom, a to takzvaná cholestáza. Čo je cholestáza, koho postihuje najčastejšie a ako tento zdravotný problém riešiť?

Čo je cholestáza?

Pod pojmom cholestáza rozumieme poruchu tvorby alebo vylučovania žlče žlčovodmi, respektíve poruchu jej sekrécie a transportu. Pri cholestáze dochádza k zlyhaniu prirodzenej schopnosti tela transportovať do dvanástnika dostatok žlče, ktorá je nevyhnutná v procese trávenia potravy, a to predovšetkým tukov.

Cholestáza sa môže rozvinúť z dôvodu poruchy lokalizovanej priamo v bunkách pečene, ktorá za normálnych okolností produkuje žlč, alebo aj kvôli problému mimo pečene, ktorého pôvod nájdeme napríklad v primárnom žlčovode alebo vývodných žlčových cestách. Podľa toho rozlišujeme dva základné typy cholestázy:

  • intrahepatálna cholestáza – spôsobená je funkčnou poruchou tvorby žlče (hepatocelulárna cholestáza),
  • extrahepatálna cholestáza – najčastejšie vzniká z dôvodu mechanickej obštrukcie žlčovodov, tzn. blokovaním odtoku žlče v dôsledku prítomnosti nejakého telesa v žlčových cestách. 

Z hľadiska priebehu tiež môžeme cholestázu deliť na akútnu a chronickú. Taktiež rozoznávame ikterickú a anikterickú cholestázu, čiže cholestázu sprevádzanú žltačkou a cholestázu bez žltačky. 

Odporúčame: Hypotónia u detí – ktoré varovné signály sledovať a neignorovať?!

Príčiny a rizikové faktory cholestázy

Cholestáza je následkom buď funkčnej poruchy pečene pri tvorbe žlče, alebo mechanickej obštrukcie žlčovodov. V prvom prípade, teda pri intrahepatálnej cholestáze, môžu byť príčiny a rizikové faktory nasledovné:

  • cirhóza pečene,
  • zápalové neinfekčné ochorenie pečene,
  • infekcia pečene (napr. vírusová hepatitída),
  • rakovina pečene
  • hormonálna nerovnováha, resp. hormonálne zmeny v organizme (napr. pri užívaní antikoncepcie, v tehotenstve),
  • niektoré dedičné ochorenia,
  • niektoré autoimunitné ochorenia, napr. primárna biliárna cirhóza,
  • užívanie drog alebo anabolických steroidov,
  • užívanie niektorých liekov (napr. niektoré lieky proti epilepsii, niektoré antimykotiká, niektoré protizápalové lieky a ďalšie).

V druhom prípade, teda pri extrahepatálnej cholestáze, je najčastejšou príčinou blokovanie žlčových ciest žlčovými kameňmi, nádorom či cystou. Tieto útvary bránia normálnemu odtoku žlče do čreva. V menšom počte prípadov je príčinou porucha štruktúry žlčovodov, napríklad z dôvodu autoimunitného ochorenia (ako je primárna sklerozujúca cholangitída), taktiež zjazvenie alebo zúženie žlčovodov. 

Aké má cholestáza príznaky?

Intrahepatálna aj extrahepatálna cholestáza sa prejavujú v podstate rovnakými príznakmi. K charakteristickým symptómom patrí žltačka (žlté sfarbenie kože a slizníc), no tá nemusí byť vždy prítomná. Obvykle sa objavuje len pri vážnejších stavoch. Žltačka je následkom zvýšenej koncentrácie bilirubínu v krvi. 

Bilirubín, žlčové farbivo, predstavuje odpadový produkt metabolizmu hému – červeného krvného farbiva, produkovaného pečeňou zo zaniknutých červených krviniek. Z ľudského tela je vylučovaný ako súčasť žlče. Pri cholestáze dochádza k nesprávnemu odtoku žlče, čo vedie k jej hromadeniu v tele a zároveň zvyšovaniu koncentrácie bilirubínu v krvi. Dochádza k takzvanej hyperbilirubinémii (nadbytok bilirubínu v krvi). Ak je bilirubín v krvi značne zvýšený, prejaví sa to zožltnutím kože, slizníc aj očných bielok, teda žltačkou (odborne ikterus).

Ďalšie príznaky cholestázy môžu byť nasledovné:

  • nadmerné svrbenie kože, často na dlaniach a chodidlách, ale aj po celom tele (bez prítomnosti vyrážok alebo iných kožných prejavov) – svrbenie je spôsobené vysokou koncentráciou solí žlčových kyselín v krvi,

  • veľmi tmavý moč (niekedy až vo farbe kolového nápoja),
  • veľmi svetlá stolica (typicky s vyšším obsahom tuku),
  • nadmerná únava,
  • bolesti brucha,
  • nevoľnosť,
  • strata chuti do jedla,
  • v niektorých prípadoch zväčšenie pečene, čo vedie k pocitu tlaku vpravo pod rebrami.

Ak je cholestáza len málo závažná a prebieha chronicky, jedinec o nej ani nemusí vedieť. Prebieha bezpríznakovo a problém sa neraz odhalí až náhodne pri preventívnej prehliadke (z vyšetrenia krvi). 

Odporúčame: ​Alimentárne ochorenia alebo nákazy z potravín – ako sa im vyhnúť?

Cholestáza v tehotenstve

Ako sme spomenuli medzi príčinami cholestázy, tento zdravotný problém môže vznikať aj u tehotných žien. Tehotenská cholestáza je pomerne zriedkavá, no zároveň intrahepatálna tehotenská cholestáza predstavuje najčastejšie ochorenie pečene, ktoré sa rozvíja počas gravidity, a to predovšetkým v treťom trimestri. Príčinou je v tomto prípade zmena hladín hormónov a práve v poslednom štádiu tehotenstva sú hladiny hormónov spravidla najvyššie.

Významnú rolu hrá estrogén, ktorého vysoká hladina výrazne spomaľuje tok žlče, čo vedie k jej hromadeniu v pečeni a priestupu do krvného obehu. V niektorých prípadoch je cholestáza u tehotných žien aj geneticky podmienená. Vyššie riziko vzniku tohto problému môže byť u žien, u ktorých sa vyskytol aj v predchádzajúcom tehotenstve, ďalej u žien, ktoré čakajú dvojčatá (trojčatá), alebo mali nejaké ochorenie pečene už pred tehotenstvom. Aj výskyt cholestázy u matky či sestry môže pre ženu v niektorých prípadoch znamenať vyššie riziko. 

Žltačka sa prejavuje asi len u 10 % tehotných žien s cholestázou. Najtypickejším príznakom je práve svrbenie kože, ktoré sa môže zintenzívňovať v spánku. Ak ženu začne v treťom trimestri výrazne svrbieť pokožka na dlaniach, chodidlách alebo celkovo na tele (bez prítomnosti nejakých vyrážok), je potrebné konzultovať zdravotný stav s lekárom. 

Cholestáza nie je pre tehotnú ženu zvlášť nebezpečná a po pôrode sa obvykle postupne stráca. Môže sa však spájať s väčším krvácaním pri pôrode. Pre dieťa predstavuje cholestáza väčšie zdravotné riziko. Môže viesť k predčasnému pôrodu, syndrómu dychovej tiesne (resp. nedostatočnému prísunu kyslíka pre plod) a v závažných a zriedkavých prípadoch až k narodeniu mŕtveho dieťaťa. 

Cholestáza a jej liečba

Cholestázu možno diagnostikovať pomocou odberu krvi a stanovenia hodnôt pečeňových enzýmov. Samozrejme, berie sa ohľad aj na fyzikálne vyšetrenie a odobratie anamnézy. V prípade podozrenia na ochorenia pečene či prekážku v žlčových cestách pacient spravidla podstupuje ďalšie vyšetrenia, napríklad magnetickú rezonanciu či počítačovú tomografiu. V niektorých prípadoch sa vykonáva aj biopsia pečene, čiže odobratie vzorky pečene na následné laboratórne vyšetrenie. 

Liečba následne závisí najmä od vyvolávajúcej príčiny. V prípade, že za cholestázou stojí nejaké ochorenie, potrebné je zamerať sa v prvom rade na liečbu tohto ochorenia. Napríklad pri rakovine pečene je nevyhnutné odstránenie nádoru a následná protirakovinová liečba. V prípade objavenia žlčových kameňov alebo inej prekážky v žlčových cestách sa pristupuje k ich operatívnemu odstráneniu. Vo vážnych prípadoch môže byť potrebné aj odstránenie žlčníka. 

V prípade cholestázy u tehotných žien sa k liečbe pristupuje v závislosti od zdravotného stavu ženy. Tehotné ženy s cholestázou sú spravidla dôkladnejšie sledované. Môžu sa podávať liečivá na tlmenie svrbenia a úpravu stavu žlčových kyselín v tele. V niektorých prípadoch sa zvažuje vyvolanie pôrodu, a to čo najskôr po vyvinutí pľúc dieťaťa. Zdravotný problém sa po pôrode spravidla sám upraví. 

Odporúčame: Užívaš lieky správne? Tu je 10 chýb pri ich užívaní, ktorých sa možno dopúšťaš aj ty!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Elena Švachová 10.03.23 18:42

karma
109.00

Poučné...

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní