Cotardov syndróm – porucha, z ktorej mrazí: Ľudia veria, že sú chodiace mŕtvoly!

Cotardov syndróm – porucha, z ktorej mrazí: Ľudia veria, že sú chodiace mŕtvoly!
  • 12.03.2023
  • Michaela Krivdová

Radi si pustíte hororový film, plný desivých scén? Niektorí jedinci ho prežívajú na vlastnej koži. Neveríte? Na svete existuje hŕstka ľudí trpiaca ojedinelou, hrôzostrašnou duševnou poruchou, ktorá v nich vyvoláva vidiny či dokonca pocit, že sú už dávno po smrti a neexistujú.

Psychická porucha, z ktorej mrazí

Nebezpečná, nepríjemná a hrôzostrašná. Presne tak sa opisuje duševná porucha nazývaná Cotardov syndróm, ktorou trpí na svete údajne asi 200 ľudí. Spája sa s ťažkými depresiami, v mnohých prípadoch aj psychózou.

Čo je ale najdesivejšie, tí, ktorí ňou trpia veria, že sú už dávno po smrti alebo sa k smrti blížia. Nie je preto ničím neobvyklým, že neliečené psychické problémy môžu vyústiť nielen k sebapoškodzovaniu, ale až k samovražde.

Falošná predstava o skutočnosti

Syndróm chodiacej mŕtvoly údajne po prvýkrát v roku 1880 diagnostikoval svojmu pacientovi francúzsky lekár Jules Cotard. Psychickú poruchu, ktorá sa môže prejavovať rôznymi spôsobmi nazval „delire des negations“, čo v preklade z francúzštiny znamená „blud alebo falošná predstava o negácii.“ Pacienti veria tomu, že im odumrela určitá časť tela, ich telo opustila duša, pomaličky zomierajú, sú mŕtvi a neexistujú.

Existujú aj takí, ktorí dokonca cítia pach svojho hnijúceho tela či to, že nimi prechádzajú červy. Zježili sa vám pri tejto predstave chlpy? A ako by ste reagovali, keby ste sa s takýmto človekom v realite stretli? Garantujeme vám, že na takú situáciu vás nepripraví ani ten najstrašidelnejší horor, ktorý ste videli.

Aké sú príznaky a príčiny tejto poruchy?

Paradoxom je, že väčšina pacientov s týmto ochorením je po fyzickej stránke úplne v poriadku. Čo sa však o ich mysli povedať nedá. Stránia sa spoločnosti a uzatvárajú sa do seba možno práve preto, aby počuli iba svoj vnútorný hlas, ktorý ich presviedča o bizarnej skutočnosti.

A hoci jednoznačné príčiny vzniku Cotardovho syndrómu nie sú známe, predpokladá sa, že ho spôsobuje najmä:

  • Epilepsia
  • Demencia
  • Mŕtvica
  • Skleróza multiplex
  • Parkinsonova choroba
  • Či krvácanie do mozgu po jeho vážnom poranení

Dá sa Cotardov syndróm liečiť?

Keďže ide o veľmi vzácne a ojedinelé ochorenie, jeho liečba nie je úplne jednoznačná a jednoduchá. Obvyklým prístupom je liečba primárneho problému, ktorý s výskytom tohto syndrómu súvisí.

Okrem terapií a liekov sa využíva aj špeciálna psychoterapia, ECT liečba, pri ktorej sa do mozgu vysielajú malé elektrické prúdy. Tie síce dokážu zmeniť chémiu mozgu a tiež odstrániť niektoré symptómy duševných chorôb. Faktom však je, že kým samotná liečba zaberie, ľudia s touto psychickou chorobou si „pomôžu sami.“ Žiaľ, deštruktívnym spôsobom.

BUDE ŤA ZAUJÍMAŤ: Dávaj si pozor: Toto sú najčastejšie príznaky schizofrénie!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní