Užívaš lieky správne? Tu je 10 chýb pri ich užívaní, ktorých sa možno dopúšťaš aj ty!

Užívaš lieky správne? Tu je 10 chýb pri ich užívaní, ktorých sa možno dopúšťaš aj ty!

Kto z času na čas neužije nejaký liek? Asi len najväčší šťastlivci. Nemusíme pritom hovoriť hneď o liekoch na závažné chronické choroby. Zabúdať nemožno na obrovské množstvo rôznorodých liečiv, ktoré užívame bežne pri menších zdravotných problémoch. Sú to napríklad tabletky proti bolesti či horúčke, tabletky na hnačku či zápchu, kvapky na očné a ušné problémy, tiež liečivá proti páleniu záhy či rôzne masti a gély na problémy s pohybovým aparátom, skrátka rôznorodé liečivá, ktoré máme obvykle v domácej lekárničke. 

A okrem toho možno spomenúť napríklad aj výživové doplnky, ako sú vitamíny v tabletách či rôzne doplnky stravy s prírodnými výťažkami. Skrátka, s liekmi máme každý tú česť. Ich užívanie možno berieme, takpovediac, už automaticky a možno si ani neuvedomujeme, že aj v tomto smere môžeme nejako pochybiť.

Popravde, pri užívaní liekov môžeme urobiť skutočne mnoho chýb, ktoré následne môžu spôsobiť zníženie účinku liekov, vo vážnejšom prípade tiež môžu ohroziť naše zdravie. Pozrite sa spolu s nami na 10 veľmi častých chýb pri užívaní liekov, ktorých sa možno dopúšťate aj vy, hoc nevedomky.

1. Ignorujete príbalový letáčik

Príbalový letáčik sa k liekom neprikladá len tak. Obsahuje množstvo dôležitých informácií, vrátane charakteristiky lieku, spôsobu užívania či možných kontraindikácií alebo vedľajších účinkov. To, že si príbalový leták nepreštudujeme, môže viesť k mnohým chybám pri užívaní liekov. Ak nejaké liečivo nepoznáme a užívame ho prvýkrát, je vhodné venovať príbalovému letáčiku pozornosť, najmä ak ide o voľnopredajný liek, ktorý nám nepredpísal lekár, ktorý by nás poučil o jeho správnom užití. 

2. Prekračujete maximálnu dennú dávku

Prekračovanie maximálnej dennej dávky nejakého lieku môžeme pokojne označiť za hazard so zdravím. V lepšom prípade je následkom hnačka či bolesti brucha. Predávkovanie mnohými liekmi však môže spôsobiť aj závažné zdravotné komplikácie. Napríklad aj nadmerné užívanie bežných voľnopredajných liekov proti bolesti sa spája s mnohými rizikami. Dokonca aj nadužívanie sprejov do nosa, napríklad pri nádche, je nežiaduce. 

V prípade užitia väčšieho množstva lieku skontrolujte príbalový leták. V ňom je uvedené, či je potrebné vyhľadať lekársku pomoc. Stanovené dávkovanie naozaj nikdy neprekračuje. Pri liekoch na predpis sú dávky stanovené spravidla lekárom. Pri voľnopredajných liekoch sa držte dávkovania uvedeného v príbalovom letáčiku, prípadne dodržujte upravené dávkovanie podľa nariadení lekára. 

Odporúčame: Nech ťa škvrny na zuboch od kávy viac netrápia. Týchto 7 rád musí poznať každý kávičkár!

3. Nedodržujete časové odstupy medzi dávkami

Môže sa to javiť ako banalita, no rozhodne to tak nie je. Ak je v príbalovom letáčiku liekov proti bolesti určené, že dávkovať by sme ich mali s odstupom minimálne štyroch hodín, mali by sme to dodržiavať, inak sa môže stať, že prekročíme vhodné množstvá. Dodržiavanie časových odstupov je však veľmi dôležité pri liekoch, ktoré užívame dlhší čas.

Jedna dávka lieku poskytne telu konkrétne množstvo účinnej látky, ktorá sa v určitom časovom intervale vstrebe. Pri mnohých druhoch liekov je pritom dôležité, aby boli hladiny účinnej látky v tele rovnomerné. Ak sa má antibiotikum užívať každých 12 hodín, je potrebné časový odstup dodržať. Napríklad aj pri antikoncepcii sa odporúča, aby sa pilulky brali presne v 24-hodinových intervaloch. Oneskorenie môže znižovať ich účinok. 

4. Zabúdate užiť liek

Ešte väčším problémom, ako oneskorené užitie lieku, je to, ak na liek úplne zabudneme. Toto je častá chyba pri dlhodobo užívaných liekoch či antibiotikách. Samozrejme, z času na čas sa to môže stať každému, no mali by sme sa snažiť o to, aby sa to stávalo čo najmenej. Najmä ak ide o lieky na vážne chronické choroby, nie je vhodné, aby sme na ich užívanie pravidelne zabúdali. Večným zábudlivcom pomôžu dávkovacie krabičky či upozornenia v telefóne.

Ak zabudnete užiť liečivo, skontrolujte v príbalovom letáčiku, čo máte robiť. Pri niektorých liekoch sa odporúča okamžite užiť zabudnutú dávku, aj keby to malo znamenať užitie dvoch liekov súčasne, pri iných sa odporúča pokračovať v normálnom užívaní bez dobratia vynechaného liečiva. 

5. Nedávate pozor na vhodné kombinácie liekov

Pri predpisovaní liekov dáva na vhodné a nevhodné kombinácie pozor spravidla lekár, ktorého treba vždy upozorniť na to, aké lieky pravidelne užívate. Avšak, pri užívaní rôznorodých liekov bez predpisu by sme si kontraindikácie mali pozrieť v príbalovom letáčiku. Zdravotné riziká však môžu vznikať aj pri kombinácii voľnopredajných liečiv s liekmi na predpis.

Napríklad bežne dostupné nesteroidné protizápalové lieky, ktoré sa používajú na tlmenie bolesti a horúčky, sa neodporúčajú kombinovať s dlhým radom rôznych liekov na predpis, vrátane warfarínu na riedenie krvi. Ak užívate viacero liekov naraz, vždy sa zaujímajte o to, či je ich kombinovanie bezpečné. 

6. Rozpolujete tabletky

Niektorí majú tendenciu väčšie tablety rozdeľovať na polovicu alebo dokonca podrviť pre ľahšie užívanie. Avšak, takýto postup nie je úplne vhodný pri všetkých tabletách. Mnoho tabletiek má na povrchu ochranný film, prípadne sú zatvorené v kapsule, a to z toho dôvodu, aby začali byť aktívne až v nižších častiach tráviaceho traktu, napríklad v črevách.

Ak ich rozlomíme alebo rozrežeme, narušíme v podstate to, na akom princípe fungujú. To, či môžete tabletku rozpoliť, si overte v príbalovom letáčiku alebo u lekára či lekárnika. 

Odporúčame: Hypotónia u detí – ktoré varovné signály sledovať a neignorovať?!

7. Užívate lieky v nevhodnom čase alebo s nevhodnými potravinami

Čo sa týka toho, kedy lieky užívať, tak je dôležité dodržiavať nielen časové odstupy medzi jednotlivými dávkami, ale aj najvhodnejšiu dobu na užitie. Pri mnohých liekoch zvlášť nezáleží na tom, kedy ich človek užije, no pri niektorých áno. Niektoré lieky je vhodné užívať na prázdny žalúdok, preto sa odporúča napríklad ich ranné užitie. Mnohé lieky sa však lepšie rozpustia v mastnom prostredí, preto, takpovediac, potrebujú tuk z potravy. Čiže je ich vhodnejšie užívať napríklad po raňajkách alebo obede.

Mnohé lieky, a to nielen tie na spanie, majú utlmujúce účinky, preto ich lekár napríklad odporučí užívať skôr vo večerných hodinách. Tieto zásady pri užívaní liekov sa skutočne oplatí dodržiavať. Na to, kedy lieky užívať, sa môžete spýtať lekára alebo to vyhľadajte v príbalovom letáčiku.  

Okrem toho treba myslieť ešte na to, s čím lieky zapíjame alebo s akými jedlami ich kombinujeme. Pri mnohých liekoch nemusia byť kombinácie s rôznymi nápojmi a potravinami problematické, no pri niektorých áno. Napríklad antibiotiká sa neodporúča kombinovať s mliečnymi výrobkami, mliekom ich teda nezapíjajte.

Problémové môžu byť aj kombinácie niektorých liekov s bylinnými čajmi. Napríklad účinok antikoncepcie dokáže znížiť čaj z ľubovníka bodkovaného. Mnohé bylinky tiež napríklad pomáhajú znižovať tlak, preto ich nie je vhodné kombinovať s liekmi na vysoký tlak, ktoré ho už aj tak znižujú. Najlepšie je lieky zapíjať čistou vodou. 

8. Vysadzujete lieky bez vedomia lekára / nedoberáte balenia liekov

Ak vám lekár predpíše nejaké lieky, ktoré je napríklad z dôvodu chronického ochorenia potrebné užívať dlhodobo, je nežiaduce, aby ste ich vysadili bez vedomia lekára. Inak to môže narušiť celý proces liečby a viesť k zhoršeniu zdravotného stavu. Samozrejme, objaviť sa môžu napríklad nežiaduce účinky, ktoré majú prakticky všetky lieky. V takomto prípade konzultujte problém s lekárom, ktorý môže následne upraviť dávkovanie alebo lieky vymeniť za iné. 

Ak vám lekár predpíše nejaké lieky len dočasne, napríklad antibiotiká na týždeň alebo iné lieky povedzme na tri mesiace, vždy balenia doužívajte až do poslednej tablety. V opačnom prípade rovnako hrozí, že liečba nebude dostatočná a dôjde k opätovnému výskytu choroby, resp. zdravotného problému.

9. Užívate lieky po záruke / nesledujete exspiráciu

Tak ako sledujeme exspiráciu potravín, tak by sme mali kontrolovať aj lieky. Niektoré typy liečiv možno po otvorení používať len pomerne krátky čas. Ide najmä o kvapky do očí a uší či kožné alebo očné masti, pri ktorých môže byť uvedené, že je potrebné ich spotrebovať do niekoľkých týždňov či pár mesiacov. Lieky vo forme tabliet majú obvykle dlhšiu trvanlivosť. Pravidelne lieky kontrolujte a tie po záruke zaneste do lekárne. Liek po záruke nikdy neužívajte. 

10. Nesprávne skladujete lieky

Lieky nepatria automaticky do chladničky. Väčšina liekov by sa mala skladovať pri izbovej teplote od 15 do 25 °C. Ak je v príbalovom letáčiku uvedené, aby ste medikamenty skladovali v chladničke, tak ich tam rozhodne uskladnite. Dôležitá je však nielen správna teplota, ale aj vlhkosť prostredia. Skladovanie v kúpeľni je zlou voľbou, a to z dôvodu veľkej vlhkosti či výkyvov teplôt. Nevhodné skladovane liekov môže mať negatívny vplyv na ich účinnosť.  

Odporúčame: ​Zohrievanie zvyškov jedla: Návod, ako sa vyhnúť otrave jedlom!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní