Nech ťa škvrny na zuboch od kávy viac netrápia. Týchto 7 rád musí poznať každý kávičkár!

Nech ťa škvrny na zuboch od kávy viac netrápia. Týchto 7 rád musí poznať každý kávičkár!

Väčšina z nás túži nielen po zdravých zuboch, ktoré nás neprivedú k zubárovi s bolesťou, ale aj po pekných zuboch. Vo všeobecnosti sa za pekné považujú hlavne rovné a biele zuby, ktoré dokážu dotvoriť pekný úsmev. Dnes už šikovní zubári a špecialisti dokážu s chrupom hotové zázraky a aj zúbky, ktoré nie sú od prírody rovné, dokážu napraviť. Postarať sa vedia aj o spomenuté sfarbenie zubov. Zuby nikoho z nás v podstate nie sú úplne biele. Vplyv na celkovú farbu zubov má v prvom rade odtieň dentínu zdedený po rodičoch.

Sfarbenie zubov však následne vie ovplyvniť aj strava, nápoje či naše neduhy, teda hlavne fajčenie, tiež niektoré užívané lieky a, samozrejme, aj to, ako sa o zuby staráme. Do rizikovej skupiny osôb, ktorých môžu trápiť škvrny na zuboch alebo tmavšie sfarbenie zubov, patria aj zarytí kávičkári. Samozrejme, naše zuby sa nám nežiaduco nezafarbia po vypití pár káv, no pri častej konzumácii kávy, prípadne i pôsobení ďalších negatívnych faktorov, môže byť belosť chrupu ohrozená.

Na vine sú hlavne kyseliny obsiahnuté v káve, ktoré sklovinu zafarbia, vytvoria povlak a môžu spôsobiť žltkasté či hnedasté škvrny. Zuby dokáže šetrne vybieliť zubár, no vhodné je myslieť aj na prevenciu zafarbenia zubov. Ako môžu belosť svojho chrupu lepšie chrániť milovníci kávy? 

TIP č. 1: Správne si čistite zuby

V prevencii nežiaduceho sfarbenia zubov, ale aj tvorby kazov, je v prvom rade potrebné dbať na správnu dentálnu hygienu. Mnoho ľudí si myslí, že na čistení zubov nie je nič náročné a zároveň mnoho ľudí si zuby správne čistiť nevie. Odborníci vo všeobecnosti odporúčajú čistenie zubov dvakrát denne po dobu aspoň dvoch minút. Avšak, čistenie zubov musí byť nielen pravidelné a dostatočné dlhé, ale hlavne kvalitné. 

Niekto si za 90 sekúnd vyčistí zuby omnoho lepšie ako niekto, kto si ich drhne viac ako dve minúty. Záleží teda aj na správnej technike. Ak chcete mať istotu, že si zuby čistíte správne, obráťte sa na zubára. Ak si chcete udržovať zuby čo najbelšie, pravidelne absolvujte aj dentálnu hygienu v ambulancii.

TIP č. 2: Čistite si zuby 30 minút po káve

Čistenie zubov po káve sa môže zdať ako dobrý spôsob ochrany ich belosti. Áno, ale má to svoje pravidlá. Po zubnej kefke treba siahnuť aspoň 30 minút po šálke kávy. Nielen káva, ale aj mnohé iné nápoje a potraviny, vytvárajú v ústach veľmi kyslé prostredie. Okamžité čistenie zubov má v takomto prípade nežiaduci vplyv na sklovinu. 

Rizikové je hlavne okamžité čistenie zubov po konzumácii kyslých potravín a nápojov s vysokým obsahom kyselín, napríklad citrusov a ovocných štiav. Ak sa ráno ponáhľate do práce a potrebujete si umyť zuby, tak si po káve minimálne poriadne vypláchnite ústnu dutinu vodou.

Odporúčame: ​Snár: Čo skutočne znamenajú sny o zuboch? Je to zlé znamenie?

TIP č. 3: Pite menej kávy

Toto je tip na ochranu zubov pred zafarbením od kávy, ktorý sa nebude páčiť všetkým kávičkárom. Jednou z foriem prevencie je totižto aj zníženie denného počtu šálok kávy.  Je pochopiteľné, že čím menej kávy pijeme, tým menej sa musíme báť o belosť svojich zubov. Kávy sa netreba úplne vzdať, no netreba to s ňou preháňať. Odborníci odporúčajú dve šálky denne. 

Ideálne z hľadiska ochrany zubov pred zafarbením je vypitie denného množstva kávy naraz a nie na viackrát počas dňa, čo však mnoho kávičkárov isto odsúdi. Netreba okrem toho zabúdať aj na to, že hoci káva dokáže byť zdraviu prospešná, tak jej nadbytok nemusí mať negatívny vplyv len na belosť zubov, ale napríklad aj spánkový cyklus, činnosť srdca či trávenie. Platí teda, že všetko treba brať s mierou. 

TIP č. 4: Pridajte si do kávy mlieko

Odborníci odporúčajú na prevenciu škvŕn alebo povlaku od kávy vyhýbať sa čiernej káve, respektíve káve bez mlieka. Tá je z hľadiska zafarbenia zubov najrizikovejšia. Riešením problému je pridanie aspoň malého množstva mlieka alebo smotany na zosvetlenie farby kávy a zníženie účinku prírodných zlúčenín obsiahnutých v tomto nápoji, ktoré sa okrem iného môžu podieľať na zafarbení zubov. 

TIP č. 5: Pite ju cez slamku

Ak vo svojej káve skrátka mlieko nechcete, sú ešte ďalšie spôsoby, ako predchádzať zafarbeniu a škvrnám na zuboch. Odborníci odporúčajú použiť na pitie slamku. Toto je trik, ktorý odporúčajú zubári napríklad aj po bielení zubov, po ktorom je aspoň na začiatku vhodné v rámci ochrany belosti chrupu piť akékoľvek farebné nápoje cez slamku.

Použitie slamky pomôže znížiť kontakt tekutiny najmä s prednými zubami. Pitie kávy cez slamku však nemusí byť vždy pohodlné a praktické. Podobným pomocníkom môže byť aj viečko na pohár, ktoré sa obvykle dáva na kávu so sebou. To tiež sčasti obmedzí kontakt predných zubov s nápojom.

TIP č. 6: Napite sa po káve vody

Veľmi jednoduchá a ľahko uplatniteľná rada pre prevenciu zafarbenia zubov nápojom. Po káve či iných farebných nápojoch sa skrátka napite čistej vody, respektíve si ústnu dutinu trošku opláchnite, čím zo zubov rýchlo zmyjete zvyšky tekutiny. Takéto opláchnutie zubov vodou je vítané aj po pití ovocných štiav, ktoré sú bohaté na kyseliny oslabujúce sklovinu. 

Odporúčame: ​Čo poškodzuje zuby? Pozor na nevhodné návyky i niektoré potraviny!

TIP č. 7: Používajte aj elektrickú kefku

Na záver sa vrátime ešte k ústnej hygiene. S udržiavaním bielych zubov dokážu človeku veľmi dobre pomôcť elektrické zubné kefky. Tie sú pri odstraňovaní povrchových škvŕn a povlaku účinnejšie ako klasické manuálne kefky. Mnohé elektrické kefky dokonca majú aj režimy na bielenie či leštenie zubov.

Ideálne je elektrické a manuálne kefky pri čistení zubov striedať. Netreba však zabúdať na to, že zubné kefky je nutné pri ústnej hygiene doplniť aj ďalšími pomocníkmi, ako je napríklad zubná niť či medzizubné kefky, ktoré sa postarajú aj o čistenie medzizubných priestorov. 

Pozor aj na iné potraviny a nápoje!

Nakoniec môžeme ešte spomenúť, že belosť zubov neohrozuje len káva, ale aj iné nápoje či potraviny. Aj tí, ktorí dávajú pred kávou prednosť čajom, by mali myslieť na prevenciu škvŕn na zuboch. Rizikové sú najmä tmavé bylinkové čaje, ako je napríklad čierny čaj, ale aj silnejší zelený čaj. Avšak, tieto čaje sú prínosné zase pre zdravie zubov, takže ich nemožno úplne zatracovať. 

K ďalším nápojom, ktoré škodia belosti zubov, patrí červené víno a v podstate aj akékoľvek farebné sladké limonády, ktoré výrazne poškodzujú zubnú sklovinu. Z potravín zase belosť zubov môže ohrozovať napríklad tmavé bobuľové ovocie, karí korenie, balzamikový ocot, farebné lízanky či nanuky.

Odporúčame: ​Pieskovanie zubov: Získaj aj ty biele zuby bez námahy! Ako na to?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Anna Vargová 08.02.23 23:04

AV
karma
100.00

S týmto problémom - sfarbenie zubov - sa potýkam aj ja. Ďakujem za poučný článok. Dal mi info, ako predchádzať sfarbeniu zubov u silných kávičkárov .

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 15.02.23 19:28

AK
karma
100.00

používam len elektrickú kefku

  • 0
Odpovedať

Katarína Šmidová 17.02.23 09:07

karma
-1.00

Je ťažké obmedziť kávu a bylinkové čaje. Snažím sa predchádzať sfarbovaniu zubov pitím vody po káve, tak ako uvádzate v článku a samozrejme častejším umývaním zubov.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní