Pichanie pri srdci nesignalizuje len infarkt. Toto sú ešte častejšie príčiny!

Pichanie pri srdci nesignalizuje len infarkt. Toto sú ešte častejšie príčiny!

Naše srdce je namáhané každý jeden deň. Vedeli ste, že počas dňa udrie až 100 000-krát? Ženské srdcia pritom bijú ešte o niečo rýchlejšie než mužské. No a počas celého života môže srdce človeka vykonať takýto rytmický sťah v počte až 2,5 miliardy. A ešte vám rozšírime obzory jedným číslom – srdce človeka dokáže počas jeho života prečerpať asi 1,5 milióna barelov krvi. Áno, naše srdce sa poriadne narobí. 

Srdce pritom predstavuje ten orgán, na ktorý by sme si asi mali dávať najväčší pozor. Srdce dokáže človeka totiž pomerne ľahko zradiť. V súčasnej dobe sú práve srdcové ochorenia na čele s infarktom myokardu najčastejšou príčinou smrti. Rôzne príznaky súvisiace so srdcom pritom môžu poukazovať na to, že s ním niečo nie je v poriadku. Ide napríklad o búšenie srdca, tlak na hrudi, ale trebárs aj pichanie pri srdci. 

Keď je reč o pichaní pri srdci, väčšine ľudí ako prvý príde na um práve infarkt. Avšak, omnoho častejšie za týmto prejavom stoja iné príčiny. Čo všetko spôsobuje pichanie pri srdci a bolesti na hrudníku? Príznakom akých problémov je ostrá bodavá bolesť v danej oblasti?

Možné príčiny pichania pri srdci:

1. Ochorenie srdca – infarkt srdcového svalu, angina pectoris, zápal

Pichľavý pocit pri srdci môže súvisieť priamo so srdcom, no nemusí ísť hneď o infarkt myokardu. Pichanie pri srdci môže byť napríklad prejavom ochorenia zvaného angina pectoris. Ide o jednu z foriem ischemickej choroby srdca, podobne ako aj spomínaný infarkt. Ischémia znamená nedostatočné zásobenie tkaniva okysličenou krvou. Pri angine pectoris ide o prechodné a krátkodobé nedostatočné prekrvenie srdcového svalu. 

Okrem pichania v danej oblasti sa môže dostaviť pocit zvierania hrudníka a tlaková bolesť za hrudnou kosťou, šírenie bolesti do okolia, sťažené dýchanie. Záchvaty obvykle trvajú okolo 15 minút. Pichanie pri srdci môže poukazovať aj na iné kardiovaskulárne ochorenia:

  • myokarditída – zápal srdcového svalu,
  • perikarditída – zápal osrdcovníka, teda väzivového obalu srdca,
  • kardiomyopatia – ochorenie srdcovej svaloviny sprevádzané jej oslabením.

Odporúčame: ​Poznáš božie drievko? Táto stará rituálna bylinka lieči mnohé neduhy!

2. Príčina bolesti a pichania súvisiaca s chrbticou

Vo väčšine prípadov pocit pichania v okolí srdca vôbec so srdcom nesúvisí. Veľmi často sa za príznakom ukrýva problém s kosťami, a to hlavne s chrbticou. Pichanie v oblasti hrudníka je v mnohých prípadoch zapríčinené blokádou hrudnej chrbtice, ku ktorej môže prispieť napríklad aj zlé držanie tela, prudké pohyby či nadmerná fyzická záťaž danej časti tela. 

Podobné ťažkosti sa môžu objaviť aj pri utláčaní nervu v oblasti chrbtice, ale napríklad aj pri narazení alebo zlomení rebier, taktiež zápale kostí a priľahlých chrupaviek či pri degeneratívnych procesoch v oblasti krčnej a hrudnej chrbtice. 

3. Problém so svalmi

Ak nie je príčinou problému kostra človeka, tak veľmi často súvisí pichanie v oblasti hrudníka so svalovým ústrojenstvom. Môže ísť o signál poškodenia alebo poranenia medzirebrových svalov, k čomu môže dôjsť napríklad aj pri zdvíhaní ťažkých bremien alebo pri nadmerných pohyboch počas športu alebo práce. Príčinou pichania v okolí srdca taktiež býva napríklad natiahnutie svalov hrudnej steny. 

4. Bolesť v hrudi kvôli refluxu

Možno vás to prekvapí, no za zdanlivo život ohrozujúcim pichaním pri srdci neraz stojí aj pomerne nezávažný reflux, respektíve refluxná choroba pažeráka, ľudovo pálenie záhy. Tento zdravotný problém je charakteristický spätným tokom žalúdočných štiav do dolnej tretiny pažeráka, čo sa prejaví nepríjemnými zdravotnými ťažkosťami. 

Typický je pichľavý alebo pálivý pocit na hrudi, najmä za hrudnou kosťou, vo vážnejších prípadoch sa môže objaviť až bolesť. U niektorých je reflux sprevádzaný aj horkosťou v ústach, kašľom, pocitom prítomnosti telesa v krku, plynatosťou, grganím či pocitmi plnosti. 

Odporúčame: Darovanie krvnej plazmy – kto ju môže darovať a na čo sa používa?

5. Príznak choroby respiračného systému

Keďže hrudník je aj miestom uloženia nášho hlavného orgánu dýchacej sústavy, pocit zdanlivého pichania v okolí srdca môže súvisieť práve s pľúcami. Pichanie sa bežne objavuje napríklad pri zápale pľúc, ktorý býva sprevádzaný aj zvýšenou telesnou teplotou, bolesťou na hrudníku pri hlbokom nádychu, dýchavičnosťou a kašľom. 

Príčinou pichania v danej oblasti ďalej môže byť pľúcna hypertenzia, čiže vysoký tlak v pľúcnych cievach, v závažných prípadoch aj pľúcna embólia (krvná zrazenina v pľúcach) či astmatický záchvat. Problém môže spočívať aj v pleure, ktorá pokrýva vnútornú časť hrudnej steny (pohrudnica) a vonkajšiu časť pľúc (popľúcnica).

6. Záchvat úzkosti

Niekedy nesúvisí pichanie v okolí srdca s fyzickým zdravotným problémom, ale psychickým. Nepríjemné pocity pripomínajúce ľahší infarkt sa môžu objaviť pri panickom ataku, záchvate paniky a rôznych úzkostných poruchách.

Vyvolávajúcim činiteľom môže byť napríklad nadmerný stres či emočne silný zážitok. Pokojne sa môžu objaviť ďalšie príznaky podobné infarktu, ako dýchavičnosť, búšenie srdca či silné potenie. Na rozdiel od infarktu však tieto príznaky postupne odznievajú. 

Odporúčame: Čo dokáže spôsobiť zubný kaz a zapálené ďasná? Tu je pravda o fatálnych následkoch

Kedy neodkladať návštevu lekára?

Pichanie pri srdci a bolesti na hrudníku rozhodne netreba ignorovať, hoci často s naším srdcom vlastne ani nesúvisí. Ak vás trápia opakované prechodné ťažkosti v hrudnej oblasti, konzultujte zdravotný stav s lekárom. Môže ísť o problém s chrbticou alebo svalstvom, ktorý je potrebné preliečiť. Neodkladne však vyhľadajte lekársku pomoc, ak si naozaj myslíte, že ide o infarkt.

Ako odlíšiť infarkt srdcového svalu?

Pre infarkt myokardu je oveľa typickejší pocit tiesne na hrudníku než práve spomínané pichanie pri srdci. Človek sa môže cítiť tak, akoby mal niečo ťažké položené na hrudi. Pridať sa môže pálenie a zvieranie či bolesť vystreľujúca do krku, čeľuste, medzi lopatky a do oblasti horných končatín.

Ak tieto príznaky neustupujú ani po 15 až 20 minútach, a to ani po podaní bežného analgetika, je dôležité vyhľadať lekársku pomoc, respektíve volať 112. K ďalším príznakom infarktu myokardu radíme:

  • nevoľnosť,
  • pocity na zvracanie,
  • zvýšené potenie,
  • studený pot,
  • slabosť,
  • sťažené dýchanie,
  • závraty,
  • strach,
  • úzkosť,
  • zmätenosť,
  • niekedy stratu vedomia.

Článok aktualizovaný 6.1.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Mária Sivová 18.01.23 08:31

MS
karma
100.00

Niekedy sa objaví aj pri strese a nadmernej záťaži.

  • 0
Odpovedať

Helena Povalova 18.01.23 10:42

HP
karma
107.00

Ďakujem za poučný článok.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 19.01.23 23:53

karma
109.00

Dobre vedieť...

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 21.01.23 19:29

karma
106.00

Veľmi poučný článok, ďakujeme.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní