Kto je „BOOMER“? Boj medzi staršou generáciou a mladšou naberá nový rozmer

Kto je „BOOMER“? Boj medzi staršou generáciou a mladšou naberá nový rozmer

Koľkokrát ste od svojich rodičov počuli otrepanú frázu: „veď počkaj, kým budeš mať vlastné deti!“ Alebo frázu: „dokiaľ bývaš pod mojou strechou,...“ Tých hlášok by sme našli ešte oveľa viac, ale každopádne, boj medzi mladšou a staršou generáciou tu bol vždy a zdá sa, že pretrváva a bude pretrvávať aj naďalej. Avšak, tentokrát sa tento boj preniesol aj na internet a hlavne na sociálne siete.

Zazreli ste už niekde v komentároch frázu „OK, BOOMER“? Alebo ju niekto napísal priamo vám? V tom prípade sa oplatí vedieť, čo toto, nazvime to označenie, znamená. Samozrejme, nejde o žiadnu urážku, ale skôr o pomenovanie staršej generácie, ktorá už má niečo za sebou, a teda niečo odžité.

Už dlhšiu dobu sa vedie boj medzi „boomermi“ a mileniálmi. Boomeri je označenie pre ľudí, ktorí sa narodili po druhej svetovej vojne a aktuálne sú viac-menej v dôchodkovom veku. Do tejto skupiny patria tí, čo sa narodili v období rokov 1946 až 1965. Na druhej strane sú mileniáli, ktorí očakávajú ovácie za ničnerobenie. Mileniálmi sú tí, čo sa narodili v rokoch 1980 až 1996. Avšak pozor, súčasná generácia, a teda hlavne tí, čo sa narodili v rokoch 1996 až 2015 patria medzi generáciu Z, ktorá je závislá na telefónoch, sociálnych sieťach a sú netolerantní voči staršej generácii, ktorá podľa nich uviazla v „inom svete“. Je to komplikované, ale boj medzi staršou a mladšou generáciou stále pretrváva.

Odporúčame: Byť stále nad vecou? Občas sa oplatí zahodiť masku pozitivity a povedať si svoje!

OK, BOOMER! Čo znamená táto fráza?

Patríte aj vy k tzv. boomerom? Táto skrátka je označením generácie baby boomers, teda ľudí, ktorí sa narodili v časoch ekonomickej prosperity. Ako sme písali vyššie, sú to ľudia narodení po 2. svetovej vojne a v dnešnej dobe označovaní aj ako rodičia mileniálov.

Hláška OK, BOOMER! Vznikla ako reakcia na video, v ktorom sa starší muž sťažoval na mladú generáciu Y a Z, ktorá podľa neho trpí syndrómom Petra Pana či Wendy syndrómom. Ide o mladú generáciu, ktorá odmieta dospieť. Ľudí, ktorí radšej vysedávajú v kaviarňach, než by sa mali venovať niečomu zmysluplnejšiemu.

Táto fráza alebo teda hláška má mať uštipačný a odmietavý podtón. V jednoduchosti povedané, ak vám niekto pod váš komentár napíše túto hlášku, alebo ju vysloví pri konverzácii s vami, má to vystihnúť ukončenie debaty na tému, o ktorej s vami odmietajú rozprávať. Konverzácia by totižto nemusela viesť k ničomu, a to ani po pol hodine. OK, BOOMER“ naznačuje, že staršia generácia zásadne nerozumie kultúre a politike mileniálov a generácie Z.

Pozri tiež: Ako si zvýšiť sebavedomie? Máme pre teba TOP rady!

Patríte k baby boomerom?

V skutočnosti nejde o to, koľko máte rokov, ale o váš postoj a o to, nakoľko ste vnímaví voči hodnotám a bojom mladších generácií. Generácia Z a teda aj mileniáli čelia nestabilnému svetu v dôsledku klimatickej a ekonomickej krízy. Majú pocit, že boomeri nie sú ochotní uznať tieto skutočné problémy, nieto ešte vytvárať riešenia. Radšej mileniálov karhajú za ich vek, vzhľad, neschopnosti či nedostatok vedomostí.

A práve „boomeri“ väčšinou stoja na čele štátov po celom svete. Ako každá minca má dve strany, tak aj tento boj je rôznorodý. Na jednej strane teda stoja mileniáli, ktorí bojujú za lepší život. Na druhej sú boomeri, ktorí sa zase opierajú o svoj vek, vedomosti a vyspelosť a stoja si za svojím bez toho, aby vypočuli mladšiu generáciu a reagovali na ich potreby.

Uráža vás oslovenie „boomer“ a fráza „OK, BOOMER“? Ak nie, tak zjavne nepatríte k tým, ktorí odmietajú postoj a hodnoty súčasnej mladej generácie. Ak áno, je potrebné hľadať riešenia, ako preklenúť priepasť medzi mladšou generáciou, ktorá sa domnieva, že im nerozumiete a nezaujímate sa o nich. V prípade, že chcete mladším rozumieť, mali by ste si ich vypočuť a uznať ich argumenty i hodnoty.

Neprehliadni: Prokrastináciu nahrádza PREKRASTINÁCIA: Jej dvojča alebo horší životný štýl?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Katarína Konečná 11.10.22 09:02

KK
karma
105.00

Patrím k baby boomerom, boj medzi generáciami bol a bude vždy, podľa mňa je to normálne, ale ja keď som mala 20 rokov nedovolila som si voči staršej generácii tak ako si dovoľujú dnes. Ako povedal jeden múdry človek : My keď sme boli mladí, múdry boli iba starí, teraz keď sme starí, múdry sú iba mladí.

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 20:52

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 20:52

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 12.10.22 17:38

MM
karma
100.00

Toto je téma stará ako ľudstvo, ale dnes toľko arogancie a neúcty voči starším, že je to na zamyslenie. Starší sú rozvážnejší, rozhľadenejší, majú skúsenosti, mladí zasa nápady a energiu.

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 14.10.22 19:43

karma
-1.00

Vždy tu boli mladý versus starý no dnešná doba potláča starobu veľmi smutné každý raz bude starý ak sa dožije

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 09:59

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 09:59

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní