Byť stále nad vecou? Občas sa oplatí zahodiť masku pozitivity a povedať si svoje!

Byť stále nad vecou? Občas sa oplatí zahodiť masku pozitivity a povedať si svoje!

„Si tvorcom svojho vlastného šťastia!“ „Vždy sa pozeraj len na svetlú stránku!“ „Na konci každého tunela existuje svetielko nádeje!“

Koľkokrát ste sa pristihli pri tom, že sa smejete aj cez slzy? Že sa snažíte byť nad vecou, aj keď vás vo vašom vnútri zmáhala nejaká bolesť alebo ste viedli vnútorný boj, len preto, aby ste niekoho neposlali do „teplých krajín“? Áno niekedy je lepšie zahryznúť si do jazyka a nepovedať nič, pretože pravda môže byť krutá a môže niekomu ublížiť. Ale takýmto spôsobom ubližujete len sami sebe!

Ak aj vy musíte často držať jazyk za zubami a na všetko pritakávate, pomáhate ostatným aj na úkor svojho času alebo energie, tak zdá sa, že patríte k ľuďom, ktorí si každý deň nasadzujú masku pozitivity. V prípade, že nedávate najavo, ako sa cítite, ale naopak, ukrývate svoje skutočné pocity len pre to, aby ste prežili deň, mali by ste sa nad sebou zamyslieť.

Pre niektorých z nás sa nosenie „masky pozitivity“ stalo hlboko zakoreneným zvykom a je takmer nemožné zložiť si ju. Na otázky typu – ako sa máš, vždy s úsmevom odpovedáme „DOBRE“. Nechávame ostatných, aby sa nám zdôverili so svojimi problémami, ale sami sa s ničím nezdôveríme. Psychológovia načrtávajú, že posadnutosť pozitivitou (pozitívnym myslením) môže viesť k nebezpečnému zvyku maskovať svoje emócie len preto, aby sme svetu ukázali našu veselú stránku, no na druhej strane aj varujú, že takýto životný prístup sa môže stať toxickým a časom aj nebezpečným.

Pozri aj: Ako si zvýšiť sebavedomie? Máme pre teba TOP rady!

skutočné emócie

Zdroj: Shutterstock®

Čo je vlastne „maska toxickej pozitivity“?

Maska pozitivity je v podstate niečo, čo si nasadzujeme, a to bez toho, aby sme si uvedomovali, že to vlastne robíme. Pod tlakom spoločnosti byť šťastnými a úspešnými si pestujeme návyk predstierať pozitivitu v každom aspekte nášho života. Pozitivita sa nám v podstate „vryla do kosti“ v dôsledku čoho predstierame, že sme nad vecou, aj keď v skutočnosti nie sme. Presviedčame sa o našom šťastí aj pred sebou samými.

Bohužiaľ, v dôsledku tlaku spoločnosti a predovšetkým sociálnych sietí, kde je všetko len to pozitívne, sa bojíme ukázať naše skutočné emócie. Tie sú v podstate druhoradé! Naše duševné zdravie v dôsledku toho trpí. Snažíme sa prehliadať naše vlastné problémy, ktoré sa nám tak len kopia, zaťažujú nás a namiesto toho sa stále usmievame len preto, aby nikto nič nepoznal.

Ba dokonca psychológovia tvrdia, že mnohí z nás ani nemajú správne zdroje na to, aby boli skutočne šťastní a pozitívne naladení. Všetko len predstierajú, aby ukázali, že sa majú dobre, aj keď to tak v skutočnosti nie je!

Neprehliadni: Každá práca má mať svoje hranice: Prečo ich neprekračovať a ako ich nastaviť?

negatívne emócie

Zdroj: Shutterstock®

Pozitivita môže byť nebezpečná!

Slepá pozitivita môže byť v skutočnosti z dlhodobého hľadiska škodlivejšia ako akceptovanie svojich emócií a vysporiadanie sa s nimi. Pritom pochopenie svojich pocitov, pozitívnych i negatívnych, nám môže pomôcť uvedomiť si, aké sú naše priority v živote. Emócie sú dôležité pre naše prežitie v tomto svete! Veď kedy sa zrieknutie emócií stalo normou? Kedy sme si začali myslieť, že predstieraním, že je všetko v poriadku, bude magicky všetko v priadku?

Smútok, hnev, bolesť – to všetko je súčasťou našej životnej skúsenosti. Všetky naše emócie potrebujeme spracovať a prijať na to, aby sme rástli a „uzdravovali sa“. Tým, že niekomu hovoríme len to všetko pozitívne, určitým spôsobom znehodnocujeme pocity danej osoby a obmedzujeme možnosť sebakontroly a prijatia.

Každý by si mal uvedomiť, že emócie sú potrebné, ale musíme sa naučiť zvládať ich. Zabudnite na masku pozitivity, pretože aj toxická pozitivita je v konečnom dôsledku zlá pre naše duševné a možno aj fyzické zdravie. Emócie je potrebné pochopiť – tie pozitívne i negatívne. Iba tak môžeme ako ľudia vyzrieť! V opačnom prípade nás môžu pri potláčaní negatívnych emócii dostihnúť depresie i stres.

Zdôverujete sa so svojimi problémami partnerovi či kamarátkam? Alebo ich vždy dusíte v sebe a snažíte sa byť stále nad vecou?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 16.07.22 07:34

ĽŠ
karma
100.00

Výborný článok!

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní