Každá práca má mať svoje hranice: Prečo ich neprekračovať a ako ich nastaviť?

Každá práca má mať svoje hranice: Prečo ich neprekračovať a ako ich nastaviť?

Je ťažké hovoriť „NIE“. V obave o svoje pracovné miesto a prácu celkovo sme ochotní prekračovať svoje hranice a limity. Niekedy sme preťažení, no v obave o svoje miesto radšej na všetko prikývneme – aj keby nás to malo stáť zdravie. Popravde, už len to, že sme ochotní ísť do práce aj s horúčkou alebo vtedy, keď sa necítime najlepšie, je istá forma obety a prekračovania našich hraníc.

Častokrát ostávame v práci aj po pracovnej dobe, pretože sa nám na stole nakopilo veľké množstvo papierov, ktoré treba vybaviť čo najskôr. Šialené termíny nás nútia pracovať do neskorých večerných hodín, pričom mnohí si neváhajú brať prácu aj domov. Niekedy sa jej dokonca venujú aj na úkor svojej rodiny, koníčkov a zdravia.

V dnešnej ťažkej dobe, kedy je situácia neistá, inflácia stúpa a rodinný rozpočet je čoraz viac zaťažený nečakanými výdavkami, si radšej zahryzneme do jazyka a snažíme sa všetko vydržať a spraviť pre spokojnosť nadriadených. No buďme k sebe úprimní – ako dlho dokážeme takéto tempo zvládať? Ako dlho dokážeme odolávať nátlaku šéfov a pracovať od rána do večera? Asi nie dlho! Preto je potrebné mať nastavené hranice v práci, ktoré by sme nemali prekračovať – v tom sa zhodujú aj psychológovia.

Odporúčame: TOP esenciálne oleje proti stresu: Zbavia vás úzkosti i nervozity!

práca bez hraníc

Zdroj: Shutterstock®

Práca bez hraníc nás oberá o čas

Na prvý pohľad sa zdá, že ak prekračujeme svoje hranice a limity, stihneme tohto oveľa viac. No opak je pravdou. V skutočnosti práca bez hraníc znižuje našu produktivitu a zaťažuje ako fyzické, tak aj duševné zdravie. V konečnom dôsledku sa len oberáme o čas, ktorý by sme mohli stráviť úplne inak, než prácou.

Ak ste orientovaní na výsledky, nedokážete povedať NIE svojmu šéfovi či kolegom a je pre vás ťažké stanoviť si hranice v práci, je možné, že trpíte nejakou formou pracovného stresu. Stres sa tak podpisuje pod vaše zdravie, na ktoré má negatívny vplyv.

Zdravé pracovné hranice sú také hranice, pri ktorých sa nebojíte nakresliť pomyselnú červenú čiaru, ktorú neprekročíte. To znamená, že vezmete do rúk kontrolu nad svojim osobným i pracovným životom.

Prečo si nastaviť hranice v práci?

  • Zabránite svojmu pracovnému preťaženiu – vďaka moderným technológiám môžeme v súčasnosti pracovať odkiaľkoľvek, čo nás pripútava k dlhému sedeniu pri PC. Sme nonstop dostupní a tak majú všetci pocit, že nás môžu kontaktovať 24 hodín denne 7 dní v týždni. Naučte sa však vypínať počítač po odpracovaných 8 hodinách a na telefóne si nastavte režim nerušiť. Ak budete stále k dispozícii svojim nadriadeným či kolegom, nikdy nebudete mať čas na seba. Vyhraďte si pevný pracovný čas a zvyšok dňa sa venujte svojim koníčkom či rodine. Len takto sa vyhnete pracovnému preťaženiu.
  • Zlepšíte svoj vzťah s okolímkoľkokrát ste sa pristihli pri tom, ako ste niekomu nevrlo odpovedali na banálnu otázku alebo mu odvrkli so slovami NEMÁM ČAS? Hranice v práci zaisťujú, aby všetci spolu existovali a prosperovali. Bez nich skôr či neskôr skončíte vyčerpaní, unavení po fyzickej i duševnej stránke, zmätení a neproduktívni.
  • Vyhnete sa syndrómu vyhoreniatzv. burnout syndróm je fenoménom dnešnej doby a dokáže byť taký silný, že nás prinúti dať výpoveď v práci a zaplatiť si sedenia u psychológa. Ak vás práca baví, no problémom je len jej nadmerné množstvo, skúste sa porozprávať so svojimi nadriadenými. Správny nadriadený to dokáže pochopiť a bude hľadať kompromis alebo sa aspoň snažiť nájsť nejaké riešenie, aby ste nevyhoreli ako fakľa.

Zaujme ťa aj: Nielen fyzické zdravie je dôležité. Čo škodí duševnému zdraviu?

syndróm vyhorenia

Zdroj: Shutterstock®

Ako si vytvoriť zdravé pracovné návyky

  • Realistické termíny – prestaňte sa konečne modliť k bohovi práce a namiesto toho sa porozprávajte so šéfom. Požiadajte ho, aby vám úlohy zadával v dostatočnom predstihu alebo vám na ich splnenie dával viac času. Nebojte sa tiež nejaké úlohy či projekty odmietnuť. Nerobte prácu za svojich kolegov a nenechávajte sa zneužívať!
  • Dovolenka všetko vyrieši – kedy naposledy ste si vzali dovolenku v práci? Kedy ste si dovolili vypnúť telefón a nenechali ste sa rušiť pri ničnerobení? Každý človek potrebuje pár dní voľna na to, aby načerpal novú energiu a sily do ďalších pracovných dní. Nebojte sa naplánovať si dovolenku – buďte sebeckí a neprihliadajte na kolegov, veď oni sa vás tiež nepýtajú, kedy môžu ísť na dovolenku. Odpojte sa od internetu, vypnite telefón a užívajte si!
  • Zadarmo ani kura nehrabe – v dnešnej dobe nič nie je zadarmo! Ak vám na plecia nakladajú prácu a máte pocit, že zrazu robíte za svojich kolegov, nebojte ozvať sa. Každá práca by mala byť náležite finančne ohodnotená. No ak sa rozhodnete pýtať zvýšenie platu, tak sa na to poriadne pripravte. Majte v zálohe argumenty, prečo by vám plat mali zvýšiť, o koľko by vám ho mali zvýšiť a pod.

Neprehliadni: Spánok žien by mal trvať trochu dlhšie než u mužov: Prečo je to tak?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 21.06.22 07:22

ĽŠ
karma
100.00

Pokiaľ je to možné, naozaj stojí za to mať nastavené hranice v práci, ktoré by sme nemali prekračovať.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní