Syndróm Petra Pana alebo prečo niektorí muži nikdy nedospejú

Syndróm Petra Pana alebo prečo niektorí muži nikdy nedospejú
  • 15.06.2022
  • Zuzana Andrášová

Ak si myslíte, že syndróm Petra Pana sa spája so známou rozprávkou, uvažujete správne.

Určite poznáte príbeh, ktorý vás zaviedol do Krajiny-Nekrajiny. Žije tu dospievajúci chlapec Peter Pan, víla Cililing a nezbední Stratení chlapci, ktorým chýba mama. Do tohto rozprávkového sveta prichádza Wendy so svojimi dvoma bratmi, ktorí žijú v „našom“ normálnom svete. Spolu s Petrom Panom zažívajú mnohé dobrodružstvá, čelia kapitánovi Hákovi, spoznávajú tlupu indiánov či Vtáka-Nevtáka.

Ak ste príbeh ešte deťom nečítali, neváhajte. Aj vy sa niečo viac dozviete o osobe Petra Pana, pretože aj v našom dospelom svete môžete stretnúť slobodných i ženatých mužov so syndrómom Petra Pana, či ženy, ktoré sa správajú ako Wendy. Čo je teda typické pre mužov, ktorí v dospelosti konajú ako Peter Pan?

Syndróm Petra Pana

Syndrómom Petra Pana nie je psychologické ochorenie, ale len psychologický termín, ktorý je charakteristický pre dospelých ľudí. Tí sa vyhýbajú zodpovednosti typickej pre dospelosť. Ľudia „s týmto syndrómom“ zároveň predstierajú, že žijú bezstarostným životom charakteristickým pre detstvo a dospievanie.

Korene pojmu syndróm Petra Pana môžeme nájsť v roku 1911, kedy bol publikovaný román Škóta Jamesa Mattheva Barrieho s názvom Peter a Wendy – o chlapcovi, ktorý nikdy nevyrastie. Následne psychologický pohľad na mužov, ktorý „uviazli“ v detstve, vysvetlil v roku 1983 americký psychoterapeut Dan Kiley v knihe Syndróm Petra Pana: Muži, ktorí nikdy nevyrástli. Sám autor po čase priznal, že aj on je „Petrom Panom“.

Pozri aj: Zoberte dieťa do čarovného sveta rozprávok, uľahčite mu tým učenie

integrita osobnosti

Zdroj: Shutterstock®

Prejavy syndrómu Petra Pana

Kiley počas psychoterapií spozoroval, že niektorí z jeho pacientov odmietali v dospelosti prijať zodpovednosť. Ich vnútorné prežívanie i vonkajšie správanie uviazlo v puberte. To znamená, že nedosiahli psychickú zrelosť a neboli schopní fungovať v živote bez pomoci alebo emocionálnej podpory.

Kiley zároveň zistil, že títo ľudia často prejavovali narcistické, manipulatívne a arogantné črty. V skutočnosti však mali strach z osobného zlyhania, nízke sebavedomie a neustálu neistotu. Zabúdali tiež na požiadavky skutočného sveta a nedokázali dosiahnuť stabilitu vo svojom živote.

Česká Akadémia psychológie medzi hlavné znaky syndrómu Petra Pana zaraďuje:

  • sociálnu nezrelosť,
  • neschopnosť prijať zodpovednosť,
  • neschopnosť záväzku,​
  • znížené sebavedomie,
  • snahu udržať si pocit „večnej mladosti“,​
  • neschopnosť dodržať sľuby.

Neprehliadni: KVÍZ: Slávne ženy a vynálezkyne – poznáš ich a vieš, čo dokázali?

narcizmus

Zdroj: Shutterstock®

Život s Petrom Panom

Muži so syndrómom Petra Pana sú na prvý pohľad okúzľujúci, nekonvenční, plní energie so snahou vyzerať vždy mlado, čomu zodpovedá aj ich šatník. Majú šarm a vedia ľudí zaujať. Žiaľ, len na prvý, možno ešte na druhý pohľad. Na tretí už nie.

Keď ich totiž lepšie spoznáte, zistíte, že napriek ich dospelosti im chýba potrebná dávka zodpovednosti, ktorá sa prejavuje nielen v pracovnej oblasti, ale aj v osobnom živote. Napriek tomu, že si chcú nájsť stálu partnerku, majú problém posunúť sa od letmej známosti a prvotnej zamilovanosti k vážnejšiemu vzťahu.

Ich hravosť, ktorá vás môže na začiatku očariť, následne prináša do spoločného života ťažkosti. Nedokáže totiž čeliť žiadnym problémom či konfliktom. Ak chcete hovoriť o niečom dôležitom, buď sa nahnevá alebo sa tvári, že žiadny problém neexistuje.

Pri starostlivosti o seba sú odkázaní na svojich rodičov. Od vás očakávajú, že sa tiež o nich budete starať. A, samozrejme, vy starostlivosť z ich strany nečakajte – takže žiadne nákupy, navarený obed, či uprataný byt!

Známym príkladom so syndrómom Petra Pana bol Michael Jackson, ktorého správanie vykazovalo aj známky narcizmu.

Bude ťa zaujímať: Kate Middleton, Adela Vinczeová i Zuzana Čaputová majú niečo spoločné. Patríš k ním aj ty?

sebaúcta

Zdroj: Shutterstock®

Zodpovednosť leží na pleciach rodičov?

Koreň syndrómu Petra Pana môžete nájsť vo výchove. Muž s týmito charakteristikami mal rodičov, ktorí boli pravdepodobne vo výchove príliš liberálni. Nestanovili mu potrebné hranice a neposkytli mu dostatočnú rodičovskú oporu, ktorú môže hľadať do dnes.

Aj druhý pól výchovy, príliš chrániaci rodičia, môže prispieť ku charakteristickým črtám „Petra Pana“. Títo rodičia nevedú deti k samostatnosti, sú zdrojom všetkého ich pohodlia a riešia za svoje deti všetky vzniknuté problémy. V správaní matky sa môže prejavovať tzv. Wendy syndróm.

Wendy syndróm

Wendy syndróm teda neznamená syndróm Petra Pana u žien. Tento pojem totiž charakterizuje ženy, ktoré poskytujú nezrelým mužom svoju ochranu a oporu.

Žena s črtami Wendy syndrómu sa snaží uspokojiť všetky potreby muža. Svoje potreby dáva do úzadia, pretože muža príliš miluje a je na ňom závislá, aj keď tým stráca svoju sebaúctu.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Mária Slováková 15.06.22 07:06

MS
karma
118.00

Mám pocit, že v súčasnej dobe je takýchto mužov čím dalej tým viac.

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 22:24

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 22:24

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 15.06.22 07:51

ĽŠ
karma
100.00

Zaujímavé informácie.

  • 1
Odpovedať

Iveta Moravčíková 16.06.22 20:41

IM
karma
100.00

Chlapi večné deti

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 15:26

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 15:26

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní