Prokrastináciu nahrádza PREKRASTINÁCIA: Jej dvojča alebo horší životný štýl?

Prokrastináciu nahrádza PREKRASTINÁCIA: Jej dvojča alebo horší životný štýl?

Všetci veľmi dobre vieme, že odkladanie úloh a povinností na neskôr do karát produktivite rozhodne nenahráva. Mnohé štúdie preukázali, že prokrastinácia (teda odkladanie povinností na inokedy) môže ovplyvniť úroveň stresu a dokonca môže zhoršiť aj náš zdravotný stav. Prokrastinácia je prekliatím väčšiny ľudí. Pritom vieme, že nechávanie všetkých úloh na poslednú chvíľu je pandorinou skrinkou paniky, neistoty a úzkosti. Avšak aj napriek tomu je prokrastinácia populárnym spôsobom, akým organizujeme svoj čas. Logicky teda z toho vyplýva, že ak sa zbavíme tejto zlej vlastnosti, akou je prokrastinovanie, tak sa zmierni náš stres a zvýši produktivita. Hovoríme tak o prekrastinácii, no pravdou je, a dokazujú to aj mnohé súčasné štúdie, že aj prehnaná produktivita môže pôsobiť negatívne.

Odporúčame: Stále nestíhaš? Toto sú jednoduché 3 rady, ako byť výkonnejšia!

prekrastinátor

Zdroj: Shutterstock®

Čo je prekrastinácia?

O prekrastinácii môžeme hovoriť ako o chorobnej túžbe spraviť všetko hneď v danom momente bez ohľadu na to, aby sme si to premysleli a zvážili, čo je pre nás výhodnejšie. Napríklad – predstavte si situáciu, keď idete autom na nákup. Na parkovisku zaparkujete hneď na prvom voľnom mieste len pre to, aby ste po parkovisku zbytočne nekrúžili a nehľadali miesto, ktoré je bližšie ku vchodu. Vyberáte si cestu menšieho zla, ale je to na úkor toho, že budete musieť ku vchodu do obchodu kráčať o niečo dlhšie. A to je v podstate prekrastinácia. Pri prekrastinácii sa človek nezameriava na to, čo by bolo preňho výhodnejšie a ako niečo spraviť, proste to vykoná bez ohľadu na to, koľko času mu to zaberie. Máte tak dobrý pocit, že ste sa zbavili povinnosti čím skôr.  

Na prvý pohľad to teda vyzerá, že prekrastinátor je produktívny, avšak má svoju slabinu – tou je čas. Všetko tak ide na úkor kvality. Prekrastinátori teda robia všetky veci zbytočne a neefektívne. Nepremýšľajú nad tým, ako niečo vykonať a nehľadajú spôsob ako robiť veci jednoduchšie, ale jednoducho ich vykonajú. Ani prekrastinácia teda nie je žiadna výhra. Je síce lákavé mať všetky povinnosti spravené ešte pred deadlinom, ale nemalo by to byť na úkor kvality. Niekedy sa proste oplatí šliapnuť na brzdu, spomaliť a popremýšľať. Vyhnete sa tak kritike z okolia či pokarhaniu od šéfa v prípade, že hotové úlohy nespĺňajú požadované kvality.

Prekrastinácia a potenciálne výhody či príčiny

  • Dá sa očakávať, že skoré robenie vecí povedie vo všeobecnosti k lepším výsledkom – ak začnete robiť veci skôr, skôr ich dokončíte a dosiahnete (možno) lepšie výsledky než pri ich odkladaní na poslednú možnú chvíľu.
  • Krátkodobo môže zvýšiť spokojnosť – riešenie čiastkových cieľov približuje k dokončeniu celej úlohy, čo vedie k pocitu spokojnosti. Pozor, nemalo by to byť na úkor kvality splnenia cieľov, pretože vtedy so svojim výkonom spokojní nebudete.
  • Môže skrátiť čas pri plnení úloh, ktoré vám nie sú blízke a ku ktorým máte averziu – aby ste ich splnenie mali čím skôr za sebou, tak ich začnete riešiť v predstihu.
  • Pomáha zmierniť obavy z úloh – ak sa niekto obáva, že nebude schopný dokončiť dôležitú úlohu načas, môže s ňou začať oveľa skôr, ako je potrebné, aby sa zbavil úzkosti zo zmeškania termínu.

Príčiny prekrastinácie môžu byť rôzne. Niekedy môže byť na vine naše vnútorné nastavenie mať potrebu veci spravené v predstihu, no inokedy môžu byť pohnútkou iné osoby či situačné faktory. Medzi ne môžeme zaradiť napríklad tlak rovesníkov, dosiahnutie lepších výsledkov než ostatní, zvýšenie krátkodobej spokojnosti  a pod.

Neprehliadni: Odkladáš všetko dôležité? Poradíme ti, ako prestať prokrastinovať

ako prestať prekrastinovať

Zdroj: Shutterstock®

Ako prestať prekrastinovať?

Prokrastinácia je zlá, ale aj prekrastinácia je zlá. Je potrebné nájsť akúsi zlatú strednú cestu, aby ste vo svojom živote boli spokojní a produktívni. Už to, že si uvedomíte, že niečo nie je v poriadku je skvelým krokom k práci na sebe samom a na svojom zlepšovaní. Aby ste sa zbavili prekrastinácie i prokrastinácie, tak:

  • vymažte zo svojho TO DO listu všetky nepotrebné úlohy,
  • úlohy na daný deň si plánujte a nebojte sa niektoré z nich delegovať aj na iných,
  • plánujte si čas na oddych, svoje hobby, výlety či čas strávený s rodinou,
  • spomaľte a dobehnite čas, užívajte si silu prítomného okamihu, aby ste v budúcnosti neľutovali, že ste niečo premeškali.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 03.05.22 06:32

ĽŠ
karma
100.00

Je naozaj lákavé mať všetky povinnosti spravené ešte pred deadlinom, ale nemalo by to byť na úkor kvality. Výborný článok!

  • 0
Odpovedať

Mária Slováková 03.05.22 07:53

MS
karma
118.00

No veru...Niekedy sa to týka aj mňa, hlavne ked som doma na homeoffice.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní