Najlepší čas na spanie a vstávanie: Dodržuj tieto časy a budeš oddýchnutá!

Najlepší čas na spanie a vstávanie: Dodržuj tieto časy a budeš oddýchnutá!

Problémy so spánkom začínajú byť čoraz bežnejšie. Podľa štatistík bojujeme s nespavosťou už v skoršom veku. Dokonca sa začína hovoriť o generácii nespavých a nevyspatých detí. Aj napriek tomu, že spánok je nesmierne dôležitý pre správny vývoj dieťaťa, s nespavosťou bojujeme už u bábätiek. A, samozrejme, tento problém sa týka aj dospelej populácie.

Zdá sa, že nejaký spánkový režim a kvalitný spánok je z dlhodobého hľadiska len akýmsi snom každého z nás. Je tu však možnosť, ako opäť naštartovať svoj spánkový režim a vyspať sa doružova. Dôležité je zamerať sa na melatonín a svoje cirkadiánne rytmy.

Počet hodín spánku, ktoré denne potrebujeme, sa počas života mení. Podľa odporúčaní nadácie Sleep Foundation by mal každý človek vo veku od 18 do 64 rokov spať 7 až 9 hodín denne. Nájdu sa však medzi nami aj takí, ktorým stačí 6 hodín spánku, kdežto niektorí ocenia dlhší spánok, a to až 10 hodín.

Z tohto hľadiska je veľmi ťažké určiť, aký je najlepší čas na spanie a vstávanie. Všetko závisí od osobných potrieb každého z nás. Odborníci však majú isté usmernenia, ktorých by sme sa mali držať, aby sme sa cítili oddýchnuto a vstávali s úsmevom.

Odporúčame: Pozor, aj nadbytok spánku škodí. Koľko spánku je priveľa?!

Najlepší čas na spánok

Keďže každý dospelý človek potrebuje sedem až deväť hodín spánku, najlepší spôsob, ako určiť čas spánku, je rozhodnúť sa, o koľkej sa ráno potrebujete alebo musíte zobudiť. Preto odborníci odporúčajú od ranného budíčka odpočítať deväť hodín. A presne tých deväť hodín pred zobudením sa, by ste mali zahájiť proces prípravy do postele.

Odborníci tiež dodávajú, že do postele by ste mali ísť pred polnocou. Samozrejme, odporúčajú tiež počúvať svoje telo. Je totižto jasné, že vplyv na spánok má aj ročné obdobie. Počas leta môžeme mať problém zaspať, nakoľko je dlhšie vidno. Naopak, počas melancholickej jesene môžeme mať potrebu ľahnúť si do postele o niečo skôr. V takom prípade sa nepremáhajte, ale uložte sa do postele.

Aby ste svoj spánok podporili, môžete vsadiť na biely šum alebo na rôzne babské rady, ktoré mnohí odporúčajú pre kvalitný spánok. Niektorí odporúčajú pohár teplého mlieka, bylinky na spanie, teplý kúpeľ alebo dobrý sex.

Čo hovoria výskumy na spánok pred polnocou?

Existujú dôkazy, ktoré naznačujú, že zaspávanie pred polnocou je pre celkové zdravie oveľa lepšie. Výskumami bolo preukázané, že tí, čo zaspávajú medzi 22. a 23. hodinou majú menšie riziko kardiovaskulárnych ochorení a mŕtvice ako tí, ktorí chodia spať neskôr.

Treba si tiež uvedomiť, že nie je dôležitá len dĺžka spánku, ale aj kvalita samotného spánku. Môžete totižto spať dlho, ale ak váš spánok nie je kvalitný, nemusíte byť nasledujúci deň oddýchnutí a dostatočne produktívni.

Pozri tiež: TOP rituály pred spánkom: Osvedčené úkony pre lepší spánok!

Najlepší čas na ranné vstávanie

To sa odvíja predovšetkým od toho, o koľkej musíte byť v práci a, samozrejme, aj od toho, kedy ste sa k spánku uložili. Ako sme teda písali vyššie, ranné prebudenie by malo byť sedem až deväť hodín po tom, čo ste si ľahli do postele. Ak ste napríklad išli spať o 23 hod. vstať by ste mali o 6 hodine alebo najneskôr o 8 hodine. Takto si zabezpečíte dostatok spánku na zotavenie sa z celého dňa a rovnako aj svojmu telu umožníte, aby v ňom prebehli všetky potrebné procesy.

Pamätajte však na základné pravidlo – nech už zvolíte akýkoľvek čas na prebúdzanie, mal by byť rovnaký počas celého týždňa. Výskumami bolo totižto zistené, že tí, čo sa prebúdzali pravidelne v rovnakom čase, mali kvalitnejší spánok ako tí, ktorí sa nebudili v rovnakom vopred stanovenom čase.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Mária Maxianová 13.10.22 17:31

MM
karma
100.00

takže chodím spať v správny čas, mám správnu dĺžku spánku i pravidelnosť...

  • 0
Odpovedať

Andrea Hrtúsová 13.10.22 22:28

AH
karma
115.00

Súhlasím s článkom. Nedostatok spánku u mňa vyvoláva únavu. Veľa spánku vo mne vyvoláva taktiež únavu.

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 14.10.22 19:40

karma
-1.00

Mám problémy so spánkom nefunguje nič iba tabletka na spanie

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní