Tradescantia – ťahavá kráska, ktorá ti v interiéri nesmie chýbať

Tradescantia – ťahavá kráska, ktorá ti v interiéri nesmie chýbať

Páčia sa vám ťahavé, respektíve popínavé izbové rastliny? Niet sa čomu čudovať. Vyzerajú naozaj skvostne a v interiéri urobia veľa parády. Sú skvelou voľbou do závesných kvetináčov, z ktorých krásne prevísajú. Mnohé druhy vedia vo visiacej nádobe vytvoriť nádherný vodopád rôznorodých listov. Popínavé izbovky tiež môžeme nechať prevísať z komody, skrine či poličky a stále budú vyzerať božsky. Samozrejme, nemožno zabudnúť ani na to, že rovnako im môžeme poskytnúť nejakú oporu, po ktorej budú rásť smerom nahor. 

Ak hľadáte ťahavé rastliny do svojho bytu či domu, odporúčame starý dobrý zelenec či brečtan. Tie vyniknú aj v modernom interiéri. Ak sa obzeráte po niečom menej tradičnom, skúste rozchodník Morganov či lampášik Woodov. A ak chcete do interiéru vniesť aj trochu farieb, zvoľte tradeskanciu. Aké druhy sú u nás dostupné a ako sa o ne postarať?

Poznáte tradeskanciu?

Tradescantia, u nás bežne nazývaná tradeskancia, je rod vytrvalých rastlín pôvodom z Ameriky, kde sa oblasť ich prirodzeného výskytu tiahne od Kanady, cez USA až po sever Argentíny. Postupne sa však usídlili aj v iných kútoch sveta, kde prežívajú v iných podmienkach. Niektoré osídľujú mokrade a dažďové pralesy, iné brehy riek, kamenisté oblasti či húštiny. V súčasnosti tento rod rastlín zahŕňa necelú stovku druhov.

Mnohé druhy z rodu Tradescantia majú charakteristické znaky rovnaké, iné sa v mnohom značne líšia. Jednotlivé druhy zväčša predstavujú popínavé trvalky s kopijovitými alebo vajcovitými listami rôznej veľkosti. Mnohé, hlavne v interiéri pestované okrasné druhy, majú na listoch zaujímavú kresbu v podobe farebne odlišných pásikov. Na listoch sledujeme rôzne odtiene zelenej, ale aj bielu, ružovkastú až fialovú. 

Tradeskancie sú tiež kvitnúce, kvety sú skôr drobné a mávajú bielu, ružovú alebo fialovú farbu. Mnohé druhy však kvitnú len krátky čas, prípadne v izbových podmienkach vôbec.

Najčastejšie pestované druhy tradeskancie:

Medzi najčastejšie doma pestované druhy patrí:

  • Tradescantia zebrina (tiež ju môžeme nájsť pod názvom zebrina previsnutá) – jej listy sú charakteristické dvomi striebristo zelenými pruhmi na lícnej strane a purpurovou až tmavofialovou farbou na rube, na jar sa objavujú malé trojpočetné kvety fialovo ružovej farby,

  • Tradescantia fluminensis – pestované sú predovšetkým jej okrasné kultivary, napr. Tradescantia fluminensis 'Albovittata' (typické sú jej pruhované bielo-zelené listy), Tradescantia fluminensis 'Nanouk' (listy majú zelené, biele i ružovkasté prúžky), Tradescantia fluminensis 'Quadricolor' (listy sú spestrené zelenými, žltkastými, bledoružovými aj tmavoružovými pruhmi),

  • Tradescantia pallida (Tradeskancia bledá) – charakteristická predĺženými špicatými listami, ktoré sú celé fialové s malými ružovými kvetmi.

Odporúčame: ​Chutné jesenné menu z hurmikaki. Tieto recepty musíš vyskúšať!

druhy tradeskancie

Zdroj: instagram.com/gloriasplants

Umiestnenie tradeskancie v domácnosti

V interiéri pestované druhy tradeskancie vo všeobecnosti vyžadujú veľmi svetlé stanovište. Možno sa riadiť zásadou, že druhy s tmavšími listami znesú aj horšie svetelné podmienky. Avšak, polotieň až tieň môže mať negatívny vplyv na sfarbenie listov. Ak chceme dosiahnuť to, aby mali listy čo najvýraznejšie a najkrajšie sfarbenie, rastlinu by sme mali pestovať na jasnom nepriamom svetle, niekde, kde bude mať väčšinu dňa dostatok rozptýlených slnečných lúčov.

Od jari do jesene je možné tradeskancie dokonca pestovať v exteriéri, v našich podnebných podmienkach však zimu vonku neprežijú. Tradeskancie je okrem toho potrebné ochrániť aj pred priamymi slnečnými lúčmi, či už pri pestovaní vnútri, alebo vonku, keďže môže dôjsť k spáleniu listov. 

Je tradeskancia jedovatá?

Pri hľadaní miesta pre tradeskanciu je vhodné myslieť ešte na jednu zásadnú vec. Je jedovatá, preto jej nájdite miesto mimo dosahu malých detí a domácich miláčikov. Bunkové šťavy z listov a stoniek rastlín obsahujú šťavelové kryštály, ktoré môžu vyvolať nemalé problémy pri kontakte s kožou a sliznicami.

Pri dotyku môžu dráždiť pokožku a spôsobiť napríklad jej začervenanie. Pri požití sa môžu dostaviť tráviace ťažkosti. Na druhú stranu však tradeskancie napomáhajú prečisťovať ovzdušie, preto sa im v interiéri oplatí nájsť to správne miesto. Sú skvelou voľbou napríklad do kúpeľne. 

Hlavné zásady pestovania tradeskancie

  • Teplota – tradeskancie pestujeme pri normálnej izbovej teplote od 18 do 24 °C. V zime by rastlina nemala byť na stanovišti chladnejšom ako 12 °C, ideálna je však teplota aspoň okolo 15 °C.
  • Vlhkosť vzduchu – vyššia vzdušná vlhkosť tradeskanciám veľmi prospieva. Jej listy môžeme pravidelne rosiť odstátou vodou, prípadne môžeme rastlinu umiestniť blízko zvlhčovača vzduchu. Taktiež jej prospeje umiestnenie na miske s kamienkami a vodou. Avšak, rastlina si vie dobre poradiť aj so suchším vzduchom. 
  • Zálievka – rastlina lepšie znáša sucho ako nadmernú zálievku. Ideálne je zalievať vtedy, keď vrchná časť substrátu úplne preschne, nie častejšie ako raz týždenne. Väčšiu zálievku možno rastline poskytnúť počas horúcich letných dní, počas zimy zálievku ešte znížime. Pokiaľ je rastlina zvrchu nahusto porastená listami, lepšie je zalievať zospodu. Zadržiavanie vody na listoch môže viesť k hnitiu. 
  • Substrát – tradeskancie nie sú zvlášť náročné na konkrétny typ pôdy, použiť možno univerzálny substrát na izbové rastliny. Dôležité je, aby bol priepustný a s dostatkom živín. 
  • Hnojenie – od jari do jesene postačí hnojiť raz mesačne univerzálnym tekutým hnojivom na izbové rastliny. 
  • Presádzanie – tradeskancie sa zvyknú rýchlo rozrastať a zapĺňať koreňmi celý kvetináč, preto býva obvykle potrebné každoročné presádzanie, ideálne počas jari. 

Odporúčame: ​Kávovník arabský – ten nemôže v domácnosti chýbať žiadnemu milovníkovi kávy

pestovanie tradeskancie

Zdroj: instagram.com/plantlifelove_1

Ako rozmnožovať tradeskanciu?

Rozmnožovanie tradeskancie je jednoduché a, takpovediac, žiaduce. Viaceré druhy v interiéroch často pestovaných druhov zvyknú vytvárať husté porasty a rýchlo sa rozrastajú. Preto sa odporúča vrcholky stoniek pravidelne zostrihávať. Tým sa rastlina omladí a upraví jej vzhľad. Mladšie tradeskancie vyzerajú skrátka lepšie ako staršie.

Vrcholové odrezky je následne možné použiť na rozmnoženie rastliny. Odrezok by mal mať aspoň okolo 8 cm. Odstránime spodné listy a dáme zakoreniť do vody alebo priamo do substrátu. Tradeskancia sa obvykle zakoreňuje rýchlo, často korienky vylezú už po 2 až 4 týždňoch. Pri zakoreňovaní vo vode nezabúdajte meniť rastline vodu každý týždeň. Zakorenenú mladú rastlinku možno následne presadiť do substrátu. Ideálne je do jedného kvetináča podľa veľkosti umiestniť viac zakorenených odrezkov pre kompaktnejší vzhľad. 

Problémy pri pestovaní tradeskancie

  • Listy strácajú farbu / listy úplne zozeleneli – stáva sa to, keď má tradeskancia veľmi málo svetla, umiestnite rastlinu na svetlejšie miesto. 
  • Hnednutie a vlnenie špičiek a okrajov listov – príčinou býva horúci a suchý vzduch (napr. pri umiestnení pri vykurovacom zariadení).
  • Hnedé škvrny na listoch – môže ísť o spáleniny od priamych slnečných lúčov. 
  • Žltnutie listov – najčastejšou príčinou je nadmerná zálievka. Skontrolujte substrát. Ak je veľmi mokrý, presaďte rastlinu do suchého substrátu a znížte zálievku. 
  • Opadávanie listov – príčinou môže byť nedostatok slnka aj nadmerná zálievka.
  • Vytiahnuté a slabo olistené stonky – príčinou býva nedostatok svetla. 
  • Pomalý rast – rastlina nemá dostatok svetla, prípadne jej chýbajú živiny alebo potrebuje presadiť. 
  • Rastlina nekvitne – obvykle za tým stojí nedodržanie požiadaviek na pestovanie. Rastlina môže mať hlavne málo svetla či málo živín, taktiež nedostatok miesta v malom kvetináči. 

Odporúčame: Prečo si každé ráno ustlať posteľ? Poznáš tieto dôvody?

Zdroj úvodných foto: instagram.com/smallplanty, instagram.com/homedeco


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní