Prečo si každé ráno ustlať posteľ? Poznáš tieto dôvody?

Prečo si každé ráno ustlať posteľ? Poznáš tieto dôvody?
  • 26.10.2022
  • Michaela Kožáková

Ustlanie postele je pre nás mnohých veľkým problémom, najmä vtedy, ak ráno nestíhame alebo jednoducho sme radi, že sa nejakým spôsobom dostaneme z vyhriatej postele. Podľa prieskumu americkej spoločnosti Hunch.com, ktorá testovala 68 000 ľudí, si 59 percent z nich posteľ neustlalo, zatiaľ čo 27 percent áno. Zvyšných 12 % ľudí platí niekomu, kto to urobí za nich.

Prečo by sme si mali každé ráno nájsť dve minúty a ustlať si posteľ? Ako povedal vo svojom príhovore adresovanom svojim absolventom bývalý admirál amerického námorníctva William Harry McRaven: „Ak nedokážete robiť malé veci správne, nikdy nebudete robiť správne ani tie veľké. Ak chcete zmeniť svet, začnite ustlaním postele." A má úplnú pravdu.

Prečo si každé ráno ustlať posteľ? Aj takýto malý úkon môže mať zopár benefitov, ktoré nás môžu pozitívne ovplyvniť. Predtým, ako sa pustíte do čítania, choďte si najskôr ustlať posteľ, ak ste tak ešte dnes neurobili.

Neprehliadni: Čo jesť pred spaním a nepribrať? Toto si môžeš dať aj o polnoci!

Začnite deň správne

Vedeli ste, že ustlanie postele udáva tón celého dňa? Ak si každé ráno usteliete posteľ, splníte tak prvú úlohu dňa. Dá vám to malý pocit hrdosti a povzbudí vás to plniť ďalšie povinnosti. Ustlanie postele vám tiež pripomenie skutočnosť, že na každej jednej maličkosti v živote záleží.

Podľa Charlesa Duhigga, autora knihy s názvom Sila zvyku, sa každodenné ustlanie vašej postele stáva základnou rutinou, niečím, čo naštartuje reťaz ďalších dobrých rozhodnutí, ktoré uskutočňujete počas dňa. Duhigg tvrdí, že tieto základné návyky kumulatívne vedú k väčšiemu pocitu pohody a sebavedomému prevzatiu zodpovednosti v rôznych oblastiach.

Menej stresu a zlepšenie nálady

V spálni trávime približne tretinu svojho života a vzhľad izby ovplyvňuje i našu náladu. Je ťažké cítiť sa pokojne, uvoľnene a príjemne, keď ste obklopení neporiadkom. Správne ustlaná posteľ (nemusí zodpovedať vojenským štandardom, stačí úhľadná a nepokrčená) okamžite spôsobí, že celá miestnosť dýcha útulnou atmosférou a navodí pocit osobného útočiska. Ustlaná posteľ je znakom toho, že vám na sebe a svojom domove záleží. Tento pocit vám zdvihne náladu a zmierni vaše emocionálne zaťaženie.

Čistota

Ustlanie postele – vyrovnanie plachty, natrasenie a uloženie vankúšov, zakrytie prehozom na posteľ alebo dekou, udržuje posteľ čistú a chráni ju pred prachom. Obzvlášť, ak máte domácich miláčikov, ktorí radi oddychujú na vašej posteli, určite si predtým, ako vyjdete z domu, usteľte. 

Povzbudenie k poriadku

Aj tá najupratanejšia, najkrajšia a najmodernejšia spálňa vyzerá s nepopravenou posteľou chaoticky a nepekne. Keď je posteľ ustlaná, prispieva k tomu, aby aj zvyšok miestnosti vyzeral štýlovo a upratane. Akonáhle si zvyknete ustlať si posteľ, s najväčšou pravdepodobnosťou sa budete cítiť inšpirovaní skrášliť vzhľad vašej spálne rôznymi vylepšeniami či doplnkami. Z malých začiatkov vyrastajú veľké veci. Možno o pár týždňov budete dokonca maľovať alebo vyberať vstavanú skriňu. 

Pozri aj: Nerobíš to náhodou zle?! Zisti, ako prať deky podľa ich materiálu

Lepší spánok

Ustlanie postele môže zlepšiť i kvalitu spánku. Prieskum uskutočnený organizáciou s názvom National Sleep Foundation ukázal, že ľudia, ktorí si ráno ustelú posteľ, majú o 19 percent vyššiu pravdepodobnosť, že sa vyspia doružova. Ak chcete mať kvalitnejší spánok, tak i dobre vetrajte, zaistite si v miestnosti tmu a odstráňte všetky elektronické prístroje z vašej spálne. 

Dobrý pocit

Predstavte si, že vstupujete do hotelovej izby. Prvá vec, ktorá vás upúta, je úhľadne ustlaná posteľ, ktorá vás láka, aby ste vkĺzli medzi mäkké obliečky. Teraz si predstavte tú istú hotelovú izbu, ale s neustlanou posteľou, rozhádzanými vankúšmi a pokrčenou posteľnou bielizňou. Pravdepodobne by ste hneď cúvli a zavolali na recepciu. 

Len málo vecí sa vyrovná pôžitku z ležania v krásne ustlanej posteli s jemne nafúknutým vankúšom po ťažkom a hektickom dni. Vyhraďte si teda tých pár minút a usteľte si vašu posteľ. 

- Anketa

USTIELATE SI RÁNO POSTEĽ?

Odpovedalo 17 ľudí  

Áno, každé ráno
82%
Nie
12%
Niekedy
0%
Nechávam to na niekoho iného
6%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Janka Komadova 19.01.23 20:12

karma
-1.00

Každé ráno usteliem postele hneď ako vstanem a aj deti som k tomu viedla

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní