Nerobíš to náhodou zle?! Zisti, ako prať deky podľa ich materiálu

Nerobíš to náhodou zle?! Zisti, ako prať deky podľa ich materiálu

Inflácia narastá, ceny potravín a energií tiež, len platy akosi stagnujú. A tak väčšina z nás hľadá spôsoby, ako ušetriť čo najviac peňazí, aby sme boli pripravení na horšie časy. Deky sa tak stávajú našimi najlepšími spoločníčkami. Obzvlášť v tomto chladnejšom sychravom období. Veď nie je nič príjemnejšie ako sa po celom dní „zachumlať“ do puffy deky, zapáliť sviečku a zohriať sa pri pohári teplého čaju – s rumom i bez neho.

Deka však môže mať rôzne využitie v domácnosti. A popravde, priznajte sa, kto deku používa len na zohriatie a prikrývanie. V deke prenášame rôzne veci, používame ju na sťahovanie nábytku, niekto ju používa na tlmenie pri rekonštrukcii (napr. pri búraní stien).

Deky sa už ocitli v mnohých autách na ochranu sedačiek pred zvieracími chlpmi, či kufra pri prenášaní rôznych vecí.  V lete ich využívame na piknik i na opaľovanie. Využití majú teda mnoho, ale viete sa o nich správne starať? Ako ich prať tak, aby sa nezničili?

Odporúčame: Čo nedávať do pračky? Týchto 7 vecí by sa nemalo v nej prať!

Deka z mikroplyšu

Mikroplyš je ten materiál, ktorý chce hádam každý. Ide totižto o materiál, ktorý je zamatovo hebký, úžasne hreje a skvelo drží teplotu. Tieto deky sú skvelou voľbou pre alergikov, nakoľko sa v nich nepáči roztočom ani baktériám.

Deky z mikroplyšu je možné prať v práčke pri teplote 40 °C. Neodporúča sa však sušiť ich v sušičke, nakoľko nie sú až tak odolné voči vysokým teplotám ako iné materiály. To však vôbec nevadí, nakoľko deky z mikroplyšu veľmi rýchlo schnú aj na šnúre. Výhodou tiež je, že mikroplyš nepúšťa žiadne chĺpky.

Fleecové deky

Tento materiál nie je u každého v obľube, nakoľko je zo 70 % tvorený z polyesteru. Zvyšných 30 % tvorí viskóza. Nemožno im však uprieť, že sú skutočne teplé a príjemné na dotyk. Avšak, aby deky z fleecu neboli po vypraní ako handry, ktoré stratili svoj tvar, je dôležité vedieť, na koľkých stupňoch ich prať. Odborníci odporúčajú nastaviť program s teplotou maximálne 30 °C. Tiež upozorňujú na jednu dôležitú vec – neperte tieto deky s avivážou, len s práškom!

Bavlnené deky

Tie patria k tým, ktoré sa perú najľahšie. Môžete ich vložiť priamo do práčky s ostatným bavlneným oblečením. Pridajte jemný tekutý prací prostriedok a perte na jemnom cykle. V tomto prípade však zvoľte program s čo najchladnejšou vodou – ideálne do 30 °C. Takto zabránite zrazeniu bavlny.

Kašmírové deky

Nemali by sa prať tak často, ako iné typy prikrývok či diek. Avšak, keď príde na ich pranie, vložte ich do vrecka na pranie (zo sieťoviny) a vyperte v studenej vode. Čo sa týka pracích prípravkov, tak použiť by ste mali len malé množstvo prášku alebo gélu na pranie – zväčša postačí jedna polievková lyžica prípravku. Po vypraní kašmírové deky nedávajte do sušičky, ale ich nechajte vyschnúť na rovnej ploche.

Pletené deky

Nemusíte sa o ne báť, môžete ich pokojne prať v práčke. No perte ich správne. Predíďte ich zatiahnutiu či poškodeniu v práčke, a to tak, že ich vložíte do sieťky na pranie alebo do obliečky na vankúš. To ochráni deku počas žmýkania. Následne ju sušte na vzduchu.

Zaujme ťa aj: Kalatea – izbová kráska mnohých tvárí, ktorá zútulní domov

Detské deky

Bábätká majú citlivú pokožku, preto sa odporúča prať ich oblečenie i prikrývky v šetrnom čistiacom prípravku. Čo sa týka správne zvoleného programu na pranie, tak používajte krátky cyklus a deku nechajte vyschnúť na vzduchu.

Prehozy na posteľ

Ak sú prehozy príliš veľké a do práčky sa vám nezmestia, odneste ich radšej do práčovne, kde si s nimi poradia. No v prípade, že nie sú veľké a do práčky ich ľahko natlačíte, tak zvoľte bežný prací cyklus so studenou vodou a nízkou teplotou. Odporúčame pridať jemný prací prípravok.

Elektrické prikrývky

Samostatnú kategóriu tvoria elektrické prikrývky, ktoré nás dokážu krásne zahriať. No na druhej strane, starostlivosť o ne je o niečo komplikovanejšia. Je jasné, že nie je možné ich len tak vložiť do práčky. Avšak, niektoré deky sú na to uspôsobené. Stačí len odpojiť všetky káble a vyprať v studenej vode a na jemnom cykle (sledujte však pracie symboly, ktoré vám dajú nápovedu, či je alebo nie je možné prať deku v práčke).

V prípade, že sa káble z deky nedajú odpojiť, tak ju vyčistite ručne, a to pomocou mydlovej vody a čistej utierky.

Pozri aj: Ako vyčistiť vodovodnú batériu? S touto lacnou prísadou to zvládneš ľavou zadnou!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní