Prituhuje! Nie vonku, ale v cenách energií. Viete, ako ušetriť?

Prituhuje! Nie vonku, ale v cenách energií. Viete, ako ušetriť?
  • 17.05.2022
  • Zuzana Andrášová

Napriek tomu, že sme sa v roku prehupli do teplejšieho obdobia, pri cenách energií poriadne prituhuje. Nielen samotné energie, ale aj ďalšie položky atakujú rodinný rozpočet.

Štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR, Karol Galek, vyhlásil: „Najlacnejšia energia je tá nespotrebovaná, pretože ju nemusíme ani vyrobiť.” A ako nespotrebovať energiu alebo spotrebovať jej oveľa menej? Ministerstvo zverejnilo niekoľko odporúčaní, ktoré vypracovali kompetentní z Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

Pozri aj: Ako vyčistiť upchaté umývadlo bez zvona? Toto ti zaručene pomôže!

Šetrenie energie

Zdroj: Shutterstock®

Ako šetriť v kuchyni?

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví uvádza, že energie je možné ušetriť pri viacerých činnostiach v kuchyni. Čiže nielen pri varení, ale aj pečení alebo pri chladničke.

Pri varení ÚRSO odporúča: Vypnite varenie a jedlo dokončite nahromadeným teplom pod pokrievkou.

Pri pečení môžete vyskúšať aj toto, ak ste to doteraz nepraktizovali: Dvere rúry na pečenie majte zatvorené, ohrievajte viacero jedál naraz.

V prípade chladničky si dajte pozor na námrazu: Námraza zvyšuje spotrebu. Nenechávajte dvere dlho otvorené.

Pozri aj: Moderná kuchyňa v roku 2022 – aké kuchynské trendy prichádzajú tento rok?

Šetrenie v kuchyni

Zdroj: Facebook/Ministerstvo hospodárstva

Ako šetriť v kúpeľni?

Ministerstvo hospodárstva hlása, že šetriť sa dá aj sofistikovane: „Nemusíme sa umývať v ľadovej vode, ale stačí znížiť jej teplotu. Minieme tak menej energie na ohrev vody. Rovnako je fajn používať „EKO” módy na práčkach alebo umývačkách riadu.“

Ak teda chcete ušetriť pri umývaní sa, ÚRSO odporúča: Sprchujte sa. Sprcha spotrebuje 20 % energie v porovnaní s kúpeľom.

Pri praní oblečenia si môžete osvojiť túto radu: Perte oblečenie a umývajte riad pri 30 ˚C, ak nie sú veľmi znečistené.

Pri sušení využite teplé ročné obdobia: Sušte oblečenie na slnku, ak je to možné, sušička je žrút energie.

Šetrenie v kúpeľni

Zdroj: Facebook/Ministerstvo hospodárstva

České hviezdy šetria energiu tiež. Ako?

Energiu šetria aj české hviezdy. Známy spevák, ktorého mnohé ženy milujú, Tomáš Klus, v spolupráci so súkromnou energetickou spoločnosťou zverejnil na sociálnej sieti Instagram odporúčanie ako začať šetriť.

Prvým krokom je pre neho mraznička, pretože už 3 mm námrazy zdvíhajú spotrebu elektriny až o 30 %. Ak je chladnička na príliš teplom mieste, napríklad pri sporáku alebo kúrení, dajte si pozor. Dôvodom je skutočnosť, že každý stupeň nahor zdvíha spotrebu o 4 %.

Klus preto upozorňuje: „Prvá s čím sa dá doma pohnúť je.. wait for it.. mraznička. Mrazivé, že? Máte husiu kožu? Chápem! Fakt si dávajte bacha, ak nechcete platiť nezmyselne za to, že vám chladnička chladí a mraznička mrazí,“ a dodáva: „Každý milimeter ľadu sa počíta v desiatkach percent.“ A aby v tých energetických a ekologických výzvach nebojoval sám, vyzýval ďalších, aby sa pripojili. Konkrétne českého herca Martina Dejdara a herečku Andreu Ružičkovú.

Tomáš Klus

Zdroj: Instagram/Tomas Klus

Dejdar a jeho chladnička

Martin Dejdar sa do výzvy ihneď zapojil a zverejnil aj fotografie a odporúčania. V úvode svojho statusu vysvetlil, že sa do výzvy zapojil, pretože si je istý, že to má zmysel. Ďalším dôvodom je užitočnosť nielen pre neho, ale aj pre ostatných ľudí.

Keďže prvá výzva sa týka chladničky alebo mrazničky, začal vo svojej domácnosti hľadať spôsoby, ako ušetriť práve tu.

Podľa vlastných slov dostal radu, aby sa chladničku snažil presunúť z kuchyne do menej „teplej“ miestnosti. „Takže teraz je na chodbe, a uvidíme... A tiež ju ihneď odmrazíme, pretože jednocentimetrová námraza zdvíha spotrebu o 75 %.Tuším, že podľa toho, čo som v mrazničke našiel a kam som ju presunul, teraz fakt pôjde o dosť úspornejšie,“ vysvetlil Dejdar.

Martin Dejdar

Zdroj: Instagram/Martin Dejdar

Ako šetríte vy?

Využívate niektoré odporúčania, ktoré zverejnilo ministerstvo hospodárstva? Čo si o nich myslíte? Mali by aj slovenské známe osobnosti zverejniť svoje odporúčania na šetrenie energie? Napíšte nám do diskusie.

Bude ťa zaujímať: Trendy kúpeľňa pre rok 2022: Stav na prvky industriálneho štýlu!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Janka Komadova 07.08.22 22:12

karma
-1.00

Zaujímavé čítanie snažím sa šetriť energiu kde sa len dá

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní