Lampášik – visiaca izbová kráska so srdiečkovými listami. Získa si ťa tiež?

Lampášik – visiaca izbová kráska so srdiečkovými listami. Získa si ťa tiež?

Izbové rastliny by sme si nikdy nemali vyberať na základe vzhľadu. Alebo minimálne by sme nemali klásť dôraz výhradne na to, ako rastlina vyzerá. Je potrebné zvážiť najmä to, koľko starostlivosti môžeme rastline poskytnúť a rovnako zhodnotiť priestor, v ktorom ju chceme pestovať. Ak totiž nádhernú izbovú rastlinku náročnú na slnečné lúče a zálievku dáme do tmavej miestnosti a pravidelne ju zabúdame polievať, dlho sa z nej tešiť asi nebudeme.

Mnohé z izbových rastlín sú však tak unikátne a jedinečné svojím vzhľadom, že ich proste musíme mať doma stoj čo stoj. Ak vás lákajú izbové rastliny, ktoré pútajú pozornosť už na prvý pohľad, máme zopár tipov. Možno vás osloví napríklad kyslička trojhranná s úžasnými fialkovými listami, ktorá vyzerá ako kŕdeľ motýľov. A možno si vás získajú živé kamienky (latinsky Lithops), ktoré ani nevyzerajú, že by mohli patriť medzi flóru. No a do tretice môžeme odporučiť napríklad i lampášik. Čo je unikátne práve na tejto izbovej rastline?

Poznáte lampášik Woodov

Lampášik (latinsky Ceropegia) predstavuje rod sukulentných rastlín z čeľade zimozeleňovité, ktorý zahŕňa okolo 150 druhov. Druhy z rodu lampášik sú prirodzene rozšírené najmä v tropických a subtropických oblastiach Ázie, Afriky či Austrálie. Niektoré nachádzame v suchých púštnych oblastiach, iné na územiach s vlhkou klímou a častými zrážkami. Mnohé z druhov z rodu lampášik sú pritom naprieč svetom pestované ako okrasné či izbové rastliny. V domácnostiach sa často stretávame najmä s druhom Ceropegia woodii, u nás známym ako lampášik Woodov.

Domovinou tejto sukulentnej rastliny je juh Afriky. Pomenovanie dostala podľa juhoafrického botanika Johna Medleyho Wooda, ktorý ju objavil v 80. rokoch 19. storočia. V súčasnosti získava lampášik Woodov ako izbová rastlina na popularite. Niet sa však čomu čudovať, keďže ide o rastlinu s unikátnym vzhľadom. V zahraničí je známa aj pod ľudovým pomenovaním string of hearts, v preklade retiazka srdiečok. A presne tak i rastlina vyzerá, ako retiazka plná malých srdiečok.

Lampášik Woodov je charakteristický dlhými stonkami, ktoré môžu dorastať až do dĺžky dvoch metrov. Posiate sú hrubšími listami v tvare srdca so zeleno-strieborným mramorovaním, kde-tu aj s purpurovým nádychom. Zospodu sú obvykle matne ružovkasté. Pestované sú i odrody s panašovanými listami (Ceropegia woodii variegata). A prečo sa lampášik volá lampášik? Slovenské meno dostal nie podľa svojich krásnych listov, ale kvetov. Sú purpurové a vyzerajú ako miniatúrne lampáše. Pri pestovaní rastliny v interiéri sa objavujú prakticky kedykoľvek počas roka. 

Odporúčame: Najväčšie chyby pri pestovaní izbových rastlín: Dopúšťaš sa ich i ty?

pestovanie lampášika

Zdroj: Shutterstock®

Kam lampášik v izbe umiestniť?

Základom úspešného pestovania lampášika je nájsť mu vhodné miesto v interiéri. Rastlina vyžaduje naozaj slnečné stanovište, preto s ňou do tmavých izieb skutočne nepočítajte. Lampášik obvykle dobre znáša aj priame slnečné lúče a dostatok svetla potrebuje celoročne. Hlavne počas zimy, keď je svetla pomenej, by mal byť v blízkosti okna. Počas leta možno rastlinu pestovať aj v exteriéri, napríklad na terase či balkóne. V tomto prípade by sme ju pred prudkými lúčmi a úpalom mali chrániť, postačí jej mierne zatienené miesto.

Keďže ide o prevísajúcu rastlinu s dlhými stonkami, dokonale vynikne najmä v závesných nádobách. Retiazky posiate srdiečkami môžete nechať visieť zo stropu, okenného parapetu, poličky alebo skrine. Pokojne však môžete lampášik umiestniť na konferenčný stolík či menšiu skrinku a dlhé retiazky len voľne porozmiestňovať po povrchu nábytku, čím vytvoríte jedinečnú živú dekoráciu. Poprípade môžete lampášik, takpovediac, donútiť rásť smerom hore. Ak k nemu do kvetináča zabudujete nejakú oporu (napríklad v tvare mriežky alebo kruhu), môžete okolo nej stonky s listami obmotať, čím rastlina opäť získa úplne jedinečný vzhľad. 

Hlavné zásady pestovania lampášika

  • Teplota – počas roka postačí bežná izbová teplota okolo 20 °C, v zimnom období je vhodné chladnejšie stanovište s teplotou 12 °C až 15 °C. 
  • Vlhkosť vzduchu – rastlina nemá špeciálne nároky na vlhkosť ovzdušia, obvykle dobre znáša i suchý vzduch v miestnosti. Zvlhčovanie ovzdušia rosením listov nie je potrebné, dokonca je nežiaduce.  
  • Zálievka – skôr menšia, pretože rastlina dobre znáša sucho a na premokrenie je háklivá. Substrát je medzi zálievkami potrebné nechať preschnúť. Rastlinu zalievame do misky, po hodine prebytočnú vodu vždy vylejeme. Počas zimy zálievku znížime na minimum, substrát ponechávame zväčša suchý.
  • Substrát – keďže ide o sukulentnú rastlinu, možno použiť substrát na kaktusy a sukulenty. 
  • Hnojenie – hnojíme od jari do jesene dvakrát mesačne, použiť možno univerzálne hnojivo na izbové rastliny alebo hnojivo na sukulenty. 
  • Presádzanie – podľa potreby raz za 2 či 3 roky. Keďže má rastlina plytké korene, vhodné je voliť plytšie a skôr širšie nádoby. 

Odporúčame: Domáce hnojivo na izbové rastliny: Využiť môžeš aj ľudský moč!

Ceropegia woodii

Zdroj: Shutterstock®

Ako si lampášik rozmnožiť?

Lampášik v nádobách vyniká najmä vtedy, ak je krásne hustý a má mnoho retiazok so srdiečkovými listami. Hustotu možno dosiahnuť v prvom rade opakovaným zrezávaním stoniek, čím sa podporí tvorba nových výhonkov, ako aj rozmnožovaním rastliny. Množenie rastliny nám umožní získať ďalšie a ďalšie retiazky so srdiečkami, ktoré môžeme pridať k materskej rastline a vytvoriť tak rastlinu s pekným uceleným a hustým vzhľadom. 

Lampášik možno rozmnožovať viacerými spôsobmi, a to v prvom rade práve ľubovoľne dlhými stonkovým odrezkami, ktoré môžeme nechať zakoreniť vo vode (cca 2 mesiace). Rastlinu je vhodné zrezávať a následne zakoreňovať najmä počas jari a leta. Druhou možnosťou je rozmnožovanie pomocou malých hľúz, ktoré sa počas roka tvoria pozdĺž listov na stonkách. Tieto hľuzy môžu ľahko zakoreniť, ak ležia na substráte. Najskôr vyženú drobné korienky a neskôr aj stonky. 

Problémy pri pestovaní lampášika

Lampášik Woodov je nenáročná rastlina, ktorá si veľa pozornosti skutočne nevyžaduje a s ktorou to zvládnu aj začiatočníci. Spravidla ju netrápia škodce, nie je ju potrebné často polievať, nemusíme jej kropiť listy vodou. Stačí jej nájsť vhodné miesto a nechať ju, takpovediac, tak, aby si žila vlastným životom. Hoci je lampášik odolný, pomerne rýchlo ho dokáže zničiť nadmerná zálievka. Rastline začnú odhnívať korene, padať listy a celá rastlina prakticky uhynie. Preto lampášik polievame vždy až vtedy, keď je substrát do polovice nádoby dostatočne preschnutý.

Okrem problému s nesprávnou zálievkou a hnitím koreňov sa môže objaviť ešte pár ďalších problémov. Ak spozorujete, že na stonkách sa objavujú len veľmi malé lístky, alebo nové listy nie sú pekne vyfarbené (sú napríklad bez mramorovania, veľmi tmavé, alebo zospodu nechytajú fialkový nádych), najpravdepodobnejšou príčinou bude nedostatok slnečných lúčov.

Lampášik potrebuje naozaj slnečné stanovište. Ak je umiestnený v tieni, bude mať rovnako problém s vyháňaním krásnych kvetov. Hoci má však rád dostatok svetla, veľmi prudké priame slnečné lúče môžu jeho listy spáliť, a to najmä pri pestovaní v exteriéri počas leta. Ak sa na listoch objavujú spálené škvrny, umiestnite ju do polotieňa, prípadne v interiéri ďalej od okna. 

Odporúčame: Zápach v domácnosti po varení či pečení: Jednoduchý trik, ako ho odstrániť bez vetrania


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 28.04.22 07:15

ĽŠ
karma
100.00

Krásna izbovka.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní