Domáce hnojivo na izbové rastliny: Využiť môžeš aj ľudský moč!

Domáce hnojivo na izbové rastliny: Využiť môžeš aj ľudský moč!

Niekedy rastú ako „divé,“ inokedy zase potrebujú nejakú tu vzpruhu, aby sa znova postavili na nohy a prekvitali. Samozrejme, veľa záleží aj od našej starostlivosti. Každá izbová rastlina si totižto vyžaduje inú zálievku. Nie všetky milujú slnečné žiarenie a zároveň nie všetky dokážu oceniť tmavšie stanovištia. Celá starostlivosť o izbové rastliny je hotovou vedou, ale kvety sa nám dokážu za to odvďačiť svojim rastom a kvitnutím.

Či už vonkajšie alebo izbové rastliny, všetky z času na čas ocenia hnojivo, ktoré im dodá potrebné živiny na rast i kvitnutie. Domáce hnojivo na kvety si môžete vyrobiť napríklad z droždia. Droždie v tomto prípade stačí rozrobiť vo vlažnej vode a nechať 2 týždne kvasiť. Skvelá je aj kávová usadenina, ktorá je rovnako vzpruhou pre kvety. Majte však na pamäti, že ak kávovú usadeninu nasypete kvetom do črepníka, nesmú sa polievať zvrchu, pretože by grunt i zemina mohli začať plesnivieť. Čo ďalšie možno využiť ako hnojivo na kvety?

Pozri aj: Vlhkosť v byte či pleseň na stenách – jednoduchý trik, ktorý pomôže!

banánová šupka

Zdroj: Shutterstock®

Banánové šupky

Mnohé gazdinky nepovažujú šupky z banánov za kuchynský odpad, ktorého sa treba hneď zbaviť. Práve banánové šupky sa dajú v domácnosti využiť aj inak. Napríklad nimi môžete pretrieť kožené topánky, ktoré vďaka ním získajú lesk. A dobre spravíte aj v prípade, ak banánovými šupkami pretriete listy na kvetoch. A nielen to, pokojne ich použite aj ako hnojivo na kvety.

Banánové šupky sú skvelým zdrojom draslíka i horčíka. Tieto minerály priaznivo vplývajú na mnohé rastliny. Ocenia ich napríklad ruže vysadené v záhrade, ale aj izbové rastliny. Banánové šupky môžete nakrájať a zamiešať do zeminy pri presádzaní rastlín – posilnia ich korene.

Cibuľovo-cesnakový extrakt

Ak vaše izbové rastliny napadli vošky, tak ich zlikvidujte prostredníctvom cibule a cesnaku. Cibuľu aj cesnak nasekajte, vložte do fľaše, zalejte vodou a nechajte aspoň 24 hodín odstáť. Extrakt následne prelejte do fľaše s rozprašovačom a použite na postrek listov rastlín.

Odporúčame: Vieš, čo je hypermangán? V domácnosti sa už bez neho nezaobídeš!

voda zo zemiakov využitie

Zdroj: Shutterstock®

Voda zo zemiakov

Ak máte v tendencii vylievať vodu zo zemiakov, tak nabudúce si ju radšej odložte. Hovoríme však o neosolenej vode, ktorá je pre kvety prospešná. Obsahuje totižto škrob a ďalšie zložky, ktoré kvety ocenia. Takúto vodu z uvarených zemiakov doprajte kvetom maximálne raz do mesiaca.

Výluh zo žihľavy

Ak ste skôr za tekuté hnojivo, tak toto určite vyskúšajte. Či už zvolíte čerstvú alebo sušenú žihľavu, spravíte správny krok. Žihľava je bohatá na mnohé živiny, ktoré chránia rastliny pred rôznymi chorobami a škodcami (napr. voškami). Ocenia to nielen okrasné rastliny, ale dokonca aj zelenina či ovocné kríky.

Ak máte k dispozícii čerstvú žihľavu, tak ju nasekajte a zalejte odstátou vodou. Zakryte a nechajte kvasiť na slnečnom mieste približne 15 dní. Po vykvasení žihľavové hnojivo zrieďte v pomere 1:10 a použite na zálievku. V prípade sušenej žihľavy stačí 250 g zaliať 5 litrami vody a nechať lúhovať 24 hodín.

Vývar zo šošovice

Počuli ste o takomto netradičnom hnojive? Ak túžite, aby boli vaše izbové rastliny obsýpané kvetmi a krásnymi zelenými listami, tak im dožičte vývar zo šošovice. Šošovicu stačí dať uvariť a následne zliať. Vodu nechajte vychladnúť a po vychladnutí ňou zalejte izbové rastliny.

Neprehliadni: Zapáchajúca chladnička či mraznička? Ako ich správne vyčistiť?

voda z akvária

Zdroj: Shutterstock®

Voda z akvária

Takéto hnojivo môže skôr odrádzať, pretože voda v špinavom akváriu nemá príliš vábivú vôňu, ale napríklad vonkajšie rastliny (v záhrade či na balkóne) ju dozaista ocenia. Nepoužívajte ju ako hnojivo na izbové rastliny, pretože nepríjemná akváriová vôňa by sa mohla šíriť v celej vašej domácnosti. Pozor, takúto vodu nepoužívajte častejšie ako 1-krát za mesiac.

Ľudský moč

Áno, čítate správne! Aj moč zdravého človeka môže poslúžiť ako hnojivo na kvety. V moči sa totižto nachádzajú mnohé minerály a stopové prvky, ktoré rastliny potrebujú. Stačí ho len zriediť v pomere 1:10 s destilovanou alebo odstátou vodou a použiť na zálievku.

Pozri tiež: Upratovanie domácnosti krok po kroku: S týždenným plánovačom ti nič neujde!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Katarína Konečná 02.03.22 09:08

KK
karma
105.00

využívam kávovú usadeninu, banánové šupky , máme akvárium, ide jar tak využijem na vonkajšie rastliny

  • 1
Odpovedať

Katarína Kačuriková 11.03.22 08:10

karma
113.00

Kávovú usadeninu aj my používame :) Síce odpad, ale má skvelé využitie

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní