Zapáchajúca chladnička či mraznička? Ako ich správne vyčistiť?

Zapáchajúca chladnička či mraznička? Ako ich správne vyčistiť?
  • 12.02.2022
  • Michaela Kožáková

Poznáme to všetci. Jedno krásne piatkové ráno otvoríte chladničku, že si pridáte trochu mlieka do vašej kávy a prekvapí vás nepríjemný zápach. Už presne viete, aké plány máte na víkend. V každej domácnosti sa môže stať, že mraznička prestane mraziť, chladnička tiecť, smrdieť alebo vydávať zvláštne zvuky. Áno, vieme. Čistenie chladničky a mrazničky nie je žiadna zábava a väčšina z nás to najradšej odkladá na neskôr. Určite to nerobte. 

Starostlivosť o chladničku i mrazničku

Ak chcete zamedziť vzniku zápachu, zabrániť nepríjemným prekvapeniam v podobe plesní, udržať chladničku vždy čistú a hygienicky nezávadnú, mali by ste ju pravidelne čistiť. Povrch chladničky je vhodné umývať minimálne raz do mesiaca, zatiaľ čo celkové a dôkladné čistenie by ste mali vykonávať raz za tri mesiace. To platí i pre mrazničku. Nezabudnite tiež kontrolovať ich obsah a potraviny po záruke vyhadzovať. 

Dôležitá je i správna teplota. Ak máte v chladničke príliš vysokú teplotu, potraviny sa budú kaziť rýchlejšie. Naopak príliš nízka teplota spôsobuje, že potraviny budú namŕzať. V oboch prípadoch ich budete musieť vyhodiť, pretože dôjde k ich znehodnoteniu. Správna teplota v chladničke by mala byť 4 °C a v mrazničke -19 °C. Samozrejme, záleží tiež od modelu vášho spotrebiča a i na teplote, ktorú jednotlivé potraviny vyžadujú. 

Pozri aj: Zápach v domácnosti po varení či pečení: Jednoduchý trik, ako ho odstrániť bez vetrania

Čistenie chladničky

Zdroj: shutterstock

Čistenie chladničky

Čistenie chladničky pozostáva z niekoľkých krokov. Pred samostatným umytím je vhodné si ju pripraviť. Vyberte z nej všetky potraviny a roztrieďte ich. Vyhoďte tie, ktoré sú pokazené, plesnivé alebo po záruke. Následne odložte potraviny na chladnejšie a tmavé miesto. Odpojte ju z elektriny. Z chladničky vytiahnite všetky odnímateľne časti ako sú police, zásuvky, misky. Vezmite jemnú utierku a prejdite ňou celé vnútro chladničky. Pri klasických chladničkách sa chladí zadná stena, a preto sa na tejto časti zráža najviac vody. Po utretí položte suchú handru na dno chladničky, ktorá bude zachytávať stekajúcu vodu počas umývania. A teraz sa môžete pustiť do samostatného čistenia. Tesnenie dverí prejdite vlhkou hubkou. Odtokový kanálik môžete vyčistiť tak, že ho prefúknete klasickou pumpou na bicykel. Špinavý kompresor na zadnej strane chladničky prečistite obyčajnou jemnou kefou a vysávačom. Nakoniec nezabudnite očistiť i vonkajšiu časť spotrebiča. 

Mrazák

Zdroj: shutterstock

Ako na mrazničku?

Mrazničku odpojte od siete. Vyberte potraviny a zabaľte ich do utierok, ktoré pomôžu dlhšie udržať nízku teplotu. Vytiahnite poličky. Ak sú primrznuté, nepoužívajte hrubú silu na to, aby ste ich dostali von. Jednoducho chvíľu počkajte. Pripravte sa na odtekanie vody. Umiestnite pod mrazničku savé utierky či uterák. Niektoré mrazničky majú odtokové nadstavce, ktoré odvedú vodu do pripravenej nádoby, čo vám značne uľahčí prácu. A teraz sa môžete pustiť do rozmrazovania. Bežný spôsob je, že počkáte dokiaľ sa námraza rozpustí. Ak máte naponáhlo, použite plastovú stierku a opatrne námrazu po malých kúskoch odstráňte. Účinnou metódou je i kus látky namočený v horúcej vode, ktorý jemne prikladajte na zľadovatené steny. Alebo nechajte misu s horúcou vodou niekoľko desiatok minút v mrazničke. Stúpajúca para urýchli proces rozmrazovania. Nakoniec mrazničku dôkladne umyte. 

Tipy a triky

Zdroj: shutterstock

Tipy a triky

Biely ocot je skvelým pomocníkom v domácnosti. Je netoxický, antibakteriálny a výborne odstraňuje nepríjemné pachy. Skombinujte ho so silnými účinkami sódy bikarbóny, ktorá rozpúšťa nečistoty a mastnotu, a získate tak úplne prírodný, účinný a univerzálny domáci čistič. Navyše ušetríte kopu peňazí, ktoré by ste inak utratili na nákup chemických čistiacich prostriedkov. Zmiešajte 2 šálky octu, 2 šálky teplej vody, 1/4 šálky sódy bikarbóny. Môžete pridať i niekoľko kvapiek esenciálneho oleja pre príjemnú vôňu. Roztok nalejte do fľaše s rozprašovačom. Pre citlivejšie povrchy roztok zrieďte s väčším množstvom vody.

Ak chcete chladničku rýchlo zbaviť zápachu, vezmite šálku čerstvej kávovej usadeniny. Nasypte ju do misky alebo na tanier a odložte dozadu do chladničky. Výborným odstraňovačom pachov sú tiež ovsené vločkySkvele funguje i aktívne uhlie alebo citrusové plody. Odrežte plátok pomaranča, nasypte naň soľ a vložte do chladničky. 

Pri ukladaní potravín do chladničky uložte mäsové výrobky na spodnú policu. Ak sa stane, že z nich začne kvapkať, neznečistia všetko ostatné. Nové potraviny umiestnite dozadu a staršie dajte dopredu. Takto sa vyhnete tomu, aby ste nenakupovali to, čo už máte a tiež vám to pripomenie, aby ste najskôr spotrebovali veci, ktoré majú kratšiu dobu spotreby. Používajte nádoby na uskladnenie potravín. Budete mať tak lepší prehľad. Dajte potraviny, ako je ovocie a  zelenina do menších nádob a položte ich na police. Akékoľvek znečistenie sa dá rýchlo vyriešiť vybratím a opláchnutím nádoby. 

Neprehliadni: Upratovanie domácnosti krok po kroku: S týždenným plánovačom ti nič neujde!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

igor peto 12.02.22 15:48

IP
karma
116.00

už idem na to

  • 2
Odpovedať

Lenka Falatová 13.02.22 08:01

LF
karma
-1.00

ocot používam na čistenie často, že aj vločky sajú pachy som veru nevedela, musím vyskúšať

  • 1
Odpovedať

Anna Nusk 05.04.23 21:13

AN
karma
-1.00

podla mna ta chladnicka ani mraznicka nema dôvod zapachat ked sa do nej potraviny spravne ukladaju, my mame chladnicku roky a funguje bez problemov

  • 0
Odpovedať

Lea Junsk 14.04.23 18:09

LJ
karma
-1.00

tiez mam chladnicku uz niekolko rokov, mame od znacky orava a vôbec s nou nie je ziadny problem...teda ani ten so zapachom

  • 0
Odpovedať

Lujza Nedke 17.04.23 14:22

LN
karma
-1.00

ja sem tam vyberiem vsetko z chladnicky aj mraznicky a celu ju vyumyvam octovou vodou, potom nam vôbec nezapacha

  • 0
Odpovedať

Linda Nijkl 22.04.23 12:47

LN
karma
-1.00

nasa sa stalo raz ze zapachala a to ked sme tak nechali jedlo a odisli na dovolenku

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní