Zimná dovolenka na Slovensku: Tieto miesta by si nemala určite vynechať

Zimná dovolenka na Slovensku: Tieto miesta by si nemala určite vynechať
  • 10.02.2022
  • Michaela Kožáková

Naše Slovensko je nádherná krajina. Vravia to i cudzinci a vieme to i my. Či je leto alebo zima, či prší alebo sneží, Slovensko ponúka veľa možností v každom počasí i ročnom období. Úchvatná príroda, bohatá kultúra, chutná národná kuchyňa, tradičná architektúra, termálne pramene, nekonečné polia a lúky, historické centrá, UNESCO pamiatky. Môžeme byť právom hrdí na svoju krajinu. 

Milovníci nízkych teplôt, snehu, hôr a zimných radovánok majte sa na pozore. Prinášame vám niekoľko skvelých tipov na zimnú dovolenku na Slovensku. Zabudnite na preplnené, vychytené a častokrát aj predražené lyžiarske strediská. Nechajte sa zlákať menej známymi miestami zasadenými do magického prostredia, kde si prídu na svoje lyžiari, snowboardisti, sánkari, rodiny s deťmi, ale aj tí, ktorí si chcú len oddýchnuť a pokochať sa okolitou prírodou. 

Pozri aj: Top 5: Najčarovnejšie zimné destinácie v Európe. Baľ kufre!

Skiland Stará Myjava

Lyžiarske stredisko Skiland leží v chránenej prírodnej lokalite Bielych Karpát. V areáli sa nachádzajú tri vleky a zjazdovky s rôznym stupňom obťažnosti v celkovej dĺžke 1,1 km. Zalyžovať si môžete i večer. K dispozícií je ski servis, požičovňa lyžiarskej výstroji a priaznivci bežkovania ocenia upravené bežecké trate v okolí. Zabudnite na Jasnú či Park Snow Donovaly. Užite si pravú domácu lyžovačku na kopaniciach. A keď už budete tu, navštívte i Gazdovský dvor s hospodárskymi zvieratami a s prezentáciou tradičných foriem života a bývania v myjavskom regióne. 

Čičmany

Dedinku Čičmany s maľovanými rozprávkovými domami vám určite predstavovať nemusíme. Vedeli ste však, že v jej blízkosti sa nachádza lyžiarske stredisko Javorinka s piatimi rôznymi zjazdovovkami? Jedna z najnáročnejších má priemerný sklon až 33 stupňov, čo ocenia najmä skúsenejší a náročnejší lyžiari. Milovníci prírody a turistiky si môžu vychutnať úžasný výhľad na Strážovské vrchy a Malú Fatru. 

Skiarena Fačkovské sedlo

Lyžiarske stredisko Skiarena Fačkovské sedlo s najvyšším vrchom Kľak s nadmorskou výškou 1352 metrov nad morom leží v regióne Malá Fatra. Stredisko vyniká výbornými zjazdovkami, majestátnymi vrchmi, nádhernými zákutiami a turistickými chodníkmi. Ponúka tiež príjemné ubytovanie v drevenici alebo v horskom hoteli. Jednoducho je to ideálne miesto pre aktívnu rodinnú celoročnú dovolenku a načerpanie nových síl. 

Neprehliadni: Banskobystrický kraj: Kam sa vybrať na výlet a čo všetko objaviť?

Lyžiarske stredisko Vernár – Studničky

Stredisko poskytujúce skvelú rodinnú lyžovačku pre náročných lyžiarov i začiatočníkov sa nachádza asi 500 metrov od obce Vernár, na rozhraní Nízkych Tatier a Slovenského Raja, 18 kilometrov južne od mesta Poprad. Svahy ľahkej a stredne ťažkej obťažnosti ležia v nadmorskej výške 800 až 1000 metrov nad morom. Ich celková dĺžka je 1400 m. V stredisku sú vybudované 3 lyžiarske vleky a zjazdovky sú pravidelne upravované. Po zábavnej lyžovačke určite každému padne vhod relax v neďalekom aquaparku AquaCity Poprad. 

Skicentrum Strednica

Jedným z najstarších tatranských lyžiarskych stredísk je Skicentrum Strednica v obci Ždiar rozprestierajúce sa na rozhraní pohorí Belianske Tatry a Spišská Magura. Prvý lyžiar sa na svahu spustil už v roku 1952. Stredisko disponuje až deviatimi vlekmi. Zjazdovky sú vhodné najmä pre začínajúcich a stredne pokročilých lyžiarov, ktorí chcú popracovať na svojej lyžiarskej technike.

Zimné atrakcie

Na záver vám ponúkame niekoľko tipov na výlety po Slovensku, samozrejme, za zimnými atrakciami. Jednou z nich je Chrastianska Šikľavá skala nachádzajúca sa medzi obcami Chrasť nad Hornádom a Matejovce nad Hornádom. V lete sa na útvare nazvanom Šikľavá skala vytvára menší vodopád, ktorý sa v zime mení na zaujímavý zamrznutý ľadopád. Stekajúca voda zamŕza a vytvára zaujímavú ľadovú stenu s tajomnými zákutiami, ktoré môžete preskúmať.

Za návštevu stojí tiež Ľadový dom Hrebienok postavený z veľkých kusov ľadu. Ak sa chcete vrátiť do svojho detstva a zažiť čarovnú zimnú atmosféru, doprajte si prechádzku a navštívte dedinku Malé Borové s haldami snehu. Najkrajšiu noc s množstvom žiariacich hviezd zažijete v Parku tmavej oblohy v Národnom parku Poloniny, ktorý je najtmavšou časťou Slovenska. Medzi ďalšie nádherné miesta patrí Stanišovská jaskyňa v liptovskom regióne, Vodopád Skok, Prielom Hornádu či Banská Štiavnica alebo obec Špania Dolina. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Pavlína Vaksmundská 10.02.22 14:42

PV
karma
113.00

Slovensko je také krásne.. Určite si je z čoho vybrať . Pôjdeme s priateľom niekam ,ale hlavne , kde je wellnes ♥

  • 0
Odpovedať

Anna Jasná 12.02.22 18:08

AJ
karma
-1.00

Naša krásna domovina:)

  • 0
Odpovedať

Lenka Falatová 13.02.22 08:00

LF
karma
-1.00

Na väčšine miest sme už boli ale určite sa chceme raz pozrieť ešte do parku tmavej oblohy

  • 0
Odpovedať

Lenka Geršiová 13.02.22 15:17

LG
karma
-1.00

Nádherné miesta, s rodinkou sa isto niekam vyberieme.

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 18.06.22 16:33

KS
karma
133.00

Slovensko je celé krásne v každom ročnom období :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní