Deň svätého Valentína: Ako ho osláviť originálne?

Deň svätého Valentína: Ako ho osláviť originálne?
  • 09.02.2022
  • Michaela Kožáková

Na Slovensku veľa ľudí pokladá Deň svätého Valentína za komerčný a povedzme, že trochu aj  zbytočný sviatok. Lásku si treba dokazovať a prejavovať každý deň. Áno, to je pravda, ale práve sviatok zaľúbených je skvelou príležitosťou spraviť niečo výnimočné pre osobu, ktorú milujeme. 

Ako to však vidia v iných krajinách? V Taliansku sv. Valentína tradične slávia veľkolepým stolovaním a darovaním kvetov. Zaľúbení v Španielsku si potrpia na slávnostnú večeru so sviečkami. V USA je svätý Valentín nielen sviatkom zaľúbených, ale aj dňom pre rodiny a priateľov. V Japonsku zase ženské pohlavie obdarúva čokoládou to mužské. Argentínčania neoslavujú Valentína vo februári, ale tzv. „týždeň sladkosti“ v júli. Je to deň, kedy si milenci vymieňajú bozky a dávajú čokoládu a iné sladkosti.

Verí sa, že vôbec prvá valentínska pohľadnica vznikla vo Francúzsku, keď Charles, vojvoda z Orleans, poslal svojej manželke milostné listy z väzenia v roku 1415. Francúzska dedina s názvom Valentine sa mení na epicentrum romantiky so stromami, domami a dvormi zdobenými pohľadnicami so srdiečkami, ružami a odkazmi s návrhmi na sobáš. Táto tradícia sa pokladá za jednu z najromantickejších na svete. Francúzi to jednoducho vedia. Na Filipínach vláda organizuje galavečer pre mladé páry a v Južnej Kórei oslavujú štrnásty deň v každom mesiaci. 

Tak či onak, i u nás si mnoho zaľúbených párov tento februárový deň užíva naplno. Ak patríte medzi nich, nechajte sa inšpirovať niekoľkými nápadmi, ako stráviť Valentín.

Pozri aj: Smotanový dezert: Neprekonateľne lahodný a rozplývajúci sa na jazyku

Darček

Zdroj: shutterstock

Originálne valentínske prekvapenie

Valentínsky darček vás nemusí stáť stovky eur pre to, aby bol výnimočný. Vy poznáte svojho partnera najlepšie a viete, čo ho poteší. Pridajte k tomu štipku originality, vtipu, možno zručnosti a vymyslite pre svoju lásku dokonalý dar. Nahrajte mu zoznam obľúbených piesní, napíšte ľúbostný list. Zájdite do záhradníctva, kúpte mladý stromček a spoločne ho zasaďte na mieste, kde ste sa prvýkrát stretli alebo mali prvé rande. Vyrobte mu fotoknihu s vašimi spoločnými fotkami a pridajte k nim popis. Pripravte mu škatuľu s obľúbenými pochúťkami. 

Valentín vo dvojici

Dary nemusia byť len hmotné. Vezmite ho na prechádzku do prírody. Zbaľte fľašu kvalitného vína, čerstvé ovocie, chutný syr, jednohubky a pripravte si spoločný piknik s nádherným výhľadom. Ak vám počasie veľmi nepraje, rozprestrite deku v obývačke a spravte si piknik vo vnútri. Nechajte partnerovi odkaz na posteli s tým, aby sa pekne obliekol. Slávnostne prestrite stôl, pripravte mu jeho obľúbené jedlo, zapáľte sviečky, pustite príjemnú hudbu a pozvite ho na romantickú večeru do kuchyne. Skvelým nápadom je i masáž. 

Natankujte plnú nádrž, pripravte nejaké občerstvenie a vyrazte na nejaké príjemné a pekné miesto, na kopec alebo tam, kde je najkrajší západ slnka. Strávte celý deň v posteli, spravte si romantický filmový večer, naplánujte si valentínske rande

I malé pozornosti dokážu spraviť veľa radosti. Napíšte vašej polovičke odkaz s vyznaním lásky a nalepte ho na zrkadlo, vložte ho do tašky s notebookom alebo dajte za stierač auta. 

Valentín s deťmi

Zdroj: shutterstock

Valentín s deťmi

Deň sv. Valentína s deťmi môže byť tiež výnimočný. Nachystajte si spolu sladké valentínske raňajky, upečte a ozdobte spoločne tortu. Vyberte sa na výlet do ZOO. A čo taká valentínska párty u vás doma v obývačke? 

Vezmite farebné papiere, lepidlo nožnice, nálepky, farbičky a vyrobte si valentínske prianie (pozdravy), zmajstrujte papierové kvety, povystrihujte srdiečka, vložte ich do obálky a hoďte do schránky spolužiakom zo škôlky alebo starým rodičom. Usaďte sa na gauči s misou plnou pukancov a pustite si najobľúbenejšie animované filmy. Jednoducho, užite si tento deň s tými najmilovanejšími. 

Zaujme ťa: Toto sú najlepšie slané recepty z kysnutého cesta! Vyskúšaš?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Simona Jeriova 12.02.22 16:19

SJ
karma
-1.00

My sme sa dohodli ze pojdeme na veceru :). Dobre jedlo a cas pre swba :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní