Rázovitá dedinka Čičmany: Pýcha slovenskej kultúry

Rázovitá dedinka Čičmany: Pýcha slovenskej kultúry
  • 17.06.2021
  • Michaela Kožáková

Naše Slovensko je krásne! Tvrdia to nielen tí, ktorí nikdy za jeho hranicami neboli, ale i skúsení cestovatelia či cudzinci. Mnohých z nás lákajú diaľky a odľahlé kúty sveta, ale pritom zabúdame, aké klenoty ukrýva naša malá krajina. Jedným z nich je dedinka Čičmany. Učupená v tichej Rajeckej doline, chránená kopcami Strážovských vrchov a Malej Fatry, opradená tajomným zvukom prameňa rieky Rajčianky, píše svoj príbeh už od roku 1272. Táto malá obec je známa nádhernou starobylou a unikátnou architektúrou – maľovanými zrubovými drevenicami, ktoré z diaľky pripomínajú perníkové chalúpky. Pre zachovanie a ochranu bola jej dolná časť v roku 1977 vyhlásená za pamiatkovú rezerváciu ľudovej architektúry.

Neprehliadni: Tip na výlet: Nový Zéland na Slovensku ťa jednoducho uchváti

Čičmany

Zdroj: Shutterstock®

Tradičné čičmianske ornamenty, Radenov dom a drevenica Ondreja Gregora

Najväčším lákadlom a hlavným dôvodom návštevy Čičmian sú drevené domčeky s geometrickou ornamentálnou výzdobou – špirálami, krížmi, vlnovkami či motívmi vtákov, ktoré  sú typickým poznávacím znamením čičmianskej kultúry. Po prvýkrát sa v Čičmanoch začali stavať takéto domy pred dvesto rokmi. Postupne sa tieto vzory rozšírili a vytvorili skutočne jedinečný kúsok slovenskej histórie, na ktorý môžeme byť patrične hrdí.

Rokmi sa výzdoba vylepšovala a prechádzalo sa od jednoduchých až k náročnejším vzorom. Kedysi sa maľovalo vápnom alebo hlineným kalom najmä na rohy domov a citlivé miesta, kde sa spájalo drevo. Maľba mala vlastne chrániť drevené trámy pred vlhkosťou, popraskaním a nepriaznivými vplyvmi počasia. Terajšia výzdoba čičmianskych domov nemá s výzdobou z 19. storočia veľmi veľa spoločného. Súčasné ornamenty na stenách domov sa objavili až po požiari v roku 1921. Gazdiné väčšinou zdobia domy podľa vzorov, ktoré sú vyšité na miestnych krojoch a premaľujú ich vždy, keď začnú blednúť. Zväčša už vápno nepoužívajú, skôr trvácnejšie farby. Tieto unikátne objekty sú cenným dôkazom umeleckého cítenia a zručnosti miestnych obyvateľov.

Pamiatkovú rezerváciu Čičmany tvorí spolu 136 dreveníc. V najzachovanejšom jednoposchodovom objekte s názvom Radenov dom sa nachádza muzeálna expozícia. Návštevníci si môžu prezrieť zbierky tradičného odevu, obuvi, pracovných nástrojov a zvykov. Drevenica Ondreja Gregora ponúka originálne ľudovoumelecké výrobky, ako sú drôtené výrobky, handrové bábiky, drevorezby, odevy z prírodného materiálu, šúpolienky a môžete si v nej vychutnať i skvelú kávu.

skanzen Čičmany

Zdroj: Shutterstock®

Čičmianska výšivka a kohúti motív

Zrubové domčeky s ornamentálnou maľbou a typickým zdobením sa dočkali asi najväčšej popularity počas zimnej olympiády v Soči. Ich vzor preniesli na oblečenie našich olympionikov a ihneď sa zo zabudnutého kúska našej histórie stalo populárne miesto pre výlety. 

Čičmianska výšivka je jediná svojho druhu na Slovensku. Pôvodne sa vyrábala z plátna a prevládala na nej biela, žltá, oranžová a okrová farba. Najvzácnejšia je robená plochým stehom a zhotovená náročnou technikou výrezu. Ornamentálne motívy sú renesančného štýlu a zahŕňajú geometricky štylizované štvorce, hviezdice a zvieracie motívy. Používaniu kohútieho motívu sa pripisovala ochranná a magická funkcia. Mal zamedziť pôsobeniu negatívnych síl a zároveň kohút predstavoval symbol plodnosti a sily.

V Čičmanoch sa každý rok koná Celoslovenské stretnutie fujaristov, ktoré je sprevádzané prezentáciou výroby fujár, školou hry na fujaru, slávnostnou krojovou omšou a ďalšími vernisážami a výstavami. 

Čo navštíviť v okolí Čičmian?

Ak sa vyberiete do Čičmian, spríjemnite si pobyt výstupom na Kľak nachádzajúcim sa v južnej časti hrebeňa Lúčanskej Malej Fatry, nenechajte si ujsť vyrezávaný pohyblivý betlehem v Rajeckej Lesnej, Bojnický zámok alebo sa zrelaxujte v kúpeľoch Rajecké Teplice s prírodnou liečivou vodu. 

Pozri aj: Aké skvosty ukrýva Trnavský kraj? Tu je 5 skvelých tipov na výlet!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

11 komentárov

Katarína Konečná 17.06.21 08:38

KK
karma
105.00

nádherná dedinka, bola som tam, ale už je to dosť dávno, mala by som si to zopakovať

  • 1
Odpovedať

Mária Slováková 17.06.21 10:18

MS
karma
118.00

Bola som tam, je tam naozaj nádherne.

  • 1
Odpovedať

Ľudmila Sedlická 17.06.21 16:51

ĽS
karma
105.00

Chystáme sa tam toto leto.

  • 1
Odpovedať

Jana Komadová 17.06.21 21:41

JK
karma
100.00

Je tam krásne

  • 1
Odpovedať

Ľubica Šťastná 18.06.21 05:17

ĽŠ
karma
100.00

Čičmany sú skutočne pýchou slovenskej kultúry.

  • 1
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 18.06.21 08:00

ZS
karma
100.00

Slovensko je krásne

  • 1
Odpovedať

Juraj Podmanický 05.08.21 17:24

JP
karma
109.00

Sú jedným z našich pokladov. Dúfam, že im nedeľná búrka nenarobila veľké škody.

  • 0
Odpovedať

Katarína Šugar 23.08.21 19:30

karma
108.00

Bola som tam. Nádherné miesto. Musí to tam byť pekné aj v zime.

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 20.09.21 18:16

KS
karma
133.00

Musím sa priznať, že v Čičmanoch som ešte nikdy nebola, dúfam že to čoskoro napravím :-)

  • 0
Odpovedať

Martina Begalova 30.09.21 16:06

MB
karma
108.00

Stále krásny dôvod na výlet.

  • 0
Odpovedať

Peter Maňák 11.10.21 23:56

PM
karma
107.00

Rád chodievam aspoň raz do roka.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní