Najväčšie chyby pri pestovaní izbových rastlín – robíš týchto 9 chýb aj ty?

Najväčšie chyby pri pestovaní izbových rastlín – robíš týchto 9 chýb aj ty?

Izbové rastliny vnášajú do našich často chladných domácností trochu tepla a sviežej zelene. Nie sú len obyčajnou bytovou dekoráciou, ale hlavne kúskom prírody. Ak sa z nich chceme tešiť dlhú dobu, je nevyhnutné sa o ne poriadne starať. Niektoré majú vyššie pestovateľské nároky a potom sú tu aj nenáročné izbové rastliny

Každá rastlina však niečo pre svoj rast a život potrebuje a každá má svoje individuálne požiadavky. Veľkou chybou pri pestovaní rastlín je nedodržiavanie týchto požiadaviek, v dôsledku čoho sa následne pestovateľ môže dopúšťať mnohých ďalších chýb. Pre rastlinku to môže mať fatálne následky. Ktorých chýb sa teda vyvarovať?

1. Nedostatok vody - pozor na chyby pri polievaní

Rastliny potrebujú k svojmu rastu a celkovo k životu v prvom rade vodu. Niektoré rastlinky, napríklad kaktusy, jej síce potrebujú menej, no ďalšia zeleň vyžaduje neustále vlhký substrát. Dôkladne si preto overte, koľko vody rastlina potrebuje a podľa toho ju zalievajte. Nedostatok vody môže spôsobiť hnednutie vrcholov listov, vädnutie, skrútenie listov či opadávanie pukov.

2. Nadmerné polievanie - prečo rastlinkám škodí?

Nadmerné zalievanie je ďalším problémom, ktorého sa pestovatelia často dopúšťajú. Rastlina môže v dôsledku prelievania začať hniť. Listy môžu žltnúť, vädnúť i opadávať. Suchomilné izbové rastliny nadmerná vlaha ľahko položí a nič im už nepomôže.

Opäť preto platí, že treba sledovať požiadavky konkrétnej rastliny. Väčšinu izboviek stačí polievať raz týždenne, pričom substrát je vhodné nechať primerane preschnúť.

Neprehliadnite: Dovolenka v dome na strome - nezabudnuteľný zážitok v objatí prírody

nadmerné zalievanie

Zdroj: Shutterstock®

3. Nedostatok slnka

K rastu potrebuje rastlina okrem vody aj slnko. Jej umiestnenie v tmavom kúte môže spôsobiť žltnutie aj blednutie listov a taktiež to, že rastlina nebude kvitnúť. Takéto rastliny sú zvyčajne aj skrútené či deformované, keďže sa stonky a listy ťahajú k najbližšiemu zdroju svetla, čiže k oknu.

Ak máte miestnosť so slabším svetlom, umiestňujte do nej len rastliny vhodné do tmavších izieb, ktorým nedostatok svetla prekážať nebude.

Pozri aj: ​Nefrolepka – vznešená izbová papraď. Čo potrebuje, aby sa jej darilo?

nadbytok slnka

Zdroj: Shutterstock®

4. Nadbytok slnka

Nielen nedostatok, ale aj nadbytok svetla môže rastline ublížiť. Preto je opäť potrebné si naštudovať vhodné umiestnenie konkrétnej rastliny v interiéri. Priame slnečné lúče môžu u mnohých rastlín spôsobiť hnednutie vrcholkov listov aj tvorbu hnedých spálených miest na listoch.

Často sa to stáva vtedy, ak je rastlina umiestnená na okennom parapete. Väčšine rastlín pritom stačí aj rozptýlené svetlo v miestnosti. Výber vhodného stanovišťa pre konkrétnu rastlinu preto dôkladne zvážte.

Problémom však nie je len nadbytok slnečného žiarenia, ale aj umiestnenie rastlín v blízkosti radiátora či iného výhrevného telesa v domácnosti. Nadmerné teplo odoberá rastlinám vlhkosť, čo sa môže prejaviť vysúšaním okrajov listov. 

5. Nadmerné hnojenie

Ďalšou častou chybou pri pestovaní izbových rastlín je ich nadmerné hnojenie. Áno, je vhodné dodať izbovej rastline na jar či pred zimou nejaké živiny, no rozhodne platí, že menej je niekedy viac.

Zistite si, ako často a či vôbec je potrebné vašu izbovú rastlinu hnojiť. Pri hnojení následne dodržiavajte odporúčané dávkovanie z obalu produktu. Prehnojené rastliny môžu byť náchylné na choroby, ich listy môžu hnednúť alebo strácať farbu – to platí aj v prípade, že rastliny majú nedostatok živín. 

6. Neskoré presádzanie

Veľkú chybu ako pestovateľ robíte aj vtedy, ak odkladáte presádzanie rastliny. Každá rastlina rastie a je úplne pochopiteľné, že z času na čas bude potrebovať o niečo väčší životný priestor, teda kvetináč.

Ak črepník už takmer celý vypĺňa koreňový systém, je to jasný signál, že rastlina mala byť už dávno presadená. O pár centimetrov väčší črepník dodá rastline dostatok miesta na ďalší rast. Väčšinu rastlín je potrebné presádzať každý alebo každý druhý či tretí rok.

Pozri aj: ​Tradescantia – ťahavá kráska, ktorá ti v interiéri nesmie chýbať

presádzanie izbových rastlín

Zdroj: Shutterstock®

7. Príliš veľký kvetináč

Pri presádzaní ešte na chvíľu zostaneme. Mnoho pestovateľov robí tú chybu, že pri presádzaní zvolia omnoho väčší kvetináč, ako je potrebné, s cieľom vyhnúť sa presádzaniu na dlhší čas. Avšak, mnohé rastliny sa rady v kvetináčoch, takpovediac, tlačia a príliš veľký priestor im môže vadiť. Ide napríklad o kaktusy a sukulenty, papraďovité rastliny či fikusy.

Vo všeobecnosti sa odporúča pri presádzaní voliť nádobu iba o 2 až 4 cm väčšiu ako je súčasný kvetináč. Príliš veľký kvetináč by mohol spôsobiť okrem iného napríklad hromadenie vody a vyčerpanie koreňov rastliny.

8. Nadmerná suchosť vzduchu

Za suchý vzduch v miestnosti ako pestovateľ síce nemôžete, no ak ho ignorujete, môže to vašim izbovým rastlinám uškodiť. Mnohé rastliny sú totiž náchylné na príliš suchý vzduch. Ich listy neraz opadávajú, alebo sa na nich objavujú hnedé fľaky.

Napríklad taká monstera či rôzne fikusy patria medzi rastliny náročnejšie na vlhkosť ovzdušia. Riešením problému môže byť napríklad ich pravidelné postrekovanie vodou pomocou nádobky s rozprašovačom.

9. Nevhodný substrát

A chybou pri pestovaní izbových rastlín je rozhodne aj nesprávna voľba substrátu. Áno, máme univerzálne substráty na izbové rastliny, ale platí, že niektoré špecifické druhy rastlín požadujú iné typy pôdy. Neadekvátny substrát môže mať negatívne vplyvy na rast a zdravie rastlín. Ak substrát neobsahuje dostatočné množstvo živín alebo má nesprávne pH či nevhodnú konzistenciu, môže to viesť až k úhynu rastliny. 

Ak pestujete napríklad kaktusy a sukulenty, voľte ľahké a priedušné substráty určené priamo na ich pestovanie. Ani krásne orchidey nepresádzajte do univerzálneho substrátu. Tie nepotrebujú klasickú zeminu, ale zmes hrubej rašeliny a kôry. Ak pre rastliny vyberiete tú správnu pôdu, uvidíte, že sa im bude dobre dariť.

Starajte sa o vaše izbové rastliny s láskou!

Pri pestovaní izbových rastlín sa bežne robí niekoľko chýb, a tu je niekoľko najčastejších:

  • Správne polievanie rastlín: Nadmerné alebo nedostatočné zavlažovanie rastlín je jedna z najväčších chýb, ktorú môžete urobiť. Zalievanie izbových rastlín príliš často alebo naopak príliš málo je totiž chyba. Každý druh rastliny má odlišné požiadavky na vodu, preto je dôležité sa s nimi oboznámiť a prispôsobiť zalievanie vodou izbovej teploty podľa potrieb danej rastliny.
  • Nedostatok svetla: Izbová rastlina potrebuje svetlo a svetlé stanovište na fotosyntézu a rast. Ak rastlina nie je vystavená dostatočnému svetlu, môže sa jej farba zmeniť, listy môžu zosychať alebo rastlina môže mať aj hnedé škvrny.
  • Nesprávny typ pôdy a substrát rastlín: Každá rastlina potrebuje správny typ pôdy na rast. Používanie nesprávnej pôdy môže spôsobiť problémy s odtokom vody alebo prebytkom vlhkosti, čo môže viesť k hnilobe koreňov. Je dôležité používať vhodnú pôdu pre konkrétnu rastlinu a prípadne aj pridávať kompost alebo iné živiny na zlepšenie pôdy.
  • Pozor na správne hnojenie: Aj keď je dôležité pravidelne hnojiť izbové rastliny, nadbytok hnojiva môže spôsobiť popálenie koreňov a poškodenie rastliny. Je dôležité dodržiavať odporúčané hnojenie rastlín a nezabúdať na prestávky medzi hnojením.

V žiadnom prípade nezabúdajte ani na to, že dôležitá je aj pravidelná kontrola rastlín a vlhkosť miestností. Všetky vaše druhy izbových rastlín sa vám poďakujú.

Aktualizované na 15.02.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Katarína Konečná 23.04.20 12:54

KK
karma
105.00

chvíľu trvalo, kým som si našla tie správne rastliny, ale už mám len také, ktorým sa u mňa doma darí a som spokojná

  • 0
Odpovedať

Soňa Kollárová 26.04.20 22:49

SK
karma
113.00

Ja už nič nepestujem. Keď už sa na to človek dá, tak je dobré poznať a dať pozor presne na tieto faktory, ktoré ste spomenuli v článku.

  • 0
Odpovedať

Marcela Mantičová 03.05.20 02:44

MM
karma
-1.00

Mne sa nedarí v pestovaní rastlín v byte:-(

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní