Ako vybrať kvetináč pre izbovú rastlinu? Dopraj kvetom to najlepšie!

Ako vybrať kvetináč pre izbovú rastlinu? Dopraj kvetom to najlepšie!

Ak s obľubou pestujete v byte kvetiny, alebo ich máte doma hoci len zopár, možno nejaké druhy orchideí, nenáročné sukulenty či kvitnúce izbové rastliny, určite sa zaoberáte aj otázkou výberu správnych kvetináčov. Dnes je ich na trhu skutočne mnoho a môžeme si vyberať medzi črepníkmi najrozličnejších tvarov, farieb a dizajnov.

Samozrejme, máme tu črepníky vyrobené z odlišných materiálov, napríklad plastové či hlinené. Je však výber kvetináča skutočne dôležitý? Čím sa môžu líšiť jednotlivé druhy a typy kvetináčov?

V dnešnom článku sa pozrieme na pár zásad, ktorými sa pri výbere nádob na pestovanie rastliniek môžeme riadiť. Pozrieme sa na výhody aj nevýhody rôznych druhov črepníkov a povieme si, na čo pri kúpe nikdy nezabúdať!

Bude ťa zaujímať: Exotický štýl bývania JUNGALOW: Nový trend moderného života!

druhy kvetináčov

Zdroj: Shutterstock®

Aký materiál zvoliť pri výbere kvetináča?

Bežné izbové rastlinky možno pestovať v nádobách z rôznych materiálov a v podstate to nemusí mať na ne nejaký zásadnejší vplyv. Jednotlivé druhy kvetináčov však mávajú iné typy vlastností a rôzne výhody a nevýhody, ktoré treba zvážiť. Snáď najrozšírenejšie sú plastové kvetináče, ktorých ponuka je skutočne široká.

1. Plastové kvetináče

Tento druh kvetináčov má množstvo výhod. Spravidla ide hlavne o nízku cenu, bohatú ponuku farieb, tvarov aj veľkosti, taktiež sú ľahučké. Plast nie je veľmi priepustným materiálom a z týchto črepníkov sa tak neodparuje voda. Preto je kvetinám v plastových kvetináčoch potrebné zabezpečiť priepustný substrát a odtok prebytočnej vody, taktiež je vhodné tomu prispôsobiť zálievku, ktorá nemusí byť tak častá. Kedže držia vlahu, dobre sa v nich bude dariť hlavne vlhkomilným rastlinám.

Treba však myslieť na to, že nie je plast ako plast. Lacné tenké plastové kvetináče menších rozmerov spravidla slúžia na pestovanie sadeníc. Taktiež môžu obyčajné priehľadné, hnedé či biele kvetináče z plastu slúžiť ako vnútorná vložka do kvetináčov z iných materiálov, napríklad keramických či kovových, ktoré sú v podstate akousi ozdobnou nádobou.

Dnes je možné však dostať skutočne kvalitné plastové kvetináče, ktoré sú odolné a trvácne. Môžu byť veľmi štýlové a hodiť sa aj do moderných interiérov. Moderné sú napríklad plastové ratanové kvetináče, ktoré napodobňujú prírodný materiál. 

Pozri aj: Ako pestovať Aloe vera? Zisti, ako sa starať o tento liečivý sukulent

výber kvetináča

Zdroj: Shutterstock®

2. Keramické kvetináče

Okrem plastových kvetináčov sa v našich domácnostiach často vyskytujú aj už spomínané keramické kvetináče. Ide najmä o nádoby z glazovanej alebo neglazovanej keramiky. Veľkou výhodou tohto druhu kvetináčov je opäť bohatá ponuka produktov rôznych farieb a tvarov. Takéto črepníky sú pomerne odolné, no pri neopatrnom zaobchádzaní sa môžu poškodiť, rozbiť, alebo sa z nich môže kúsok odštiepiť.

Cez steny keramických kvetináčov sa opäť voda viac menej neodparuje, preto postačí menšia zálievka. Treba však opäť zabezpečiť odtok prebytočnej vody. Pred kúpou keramického kvetináča treba myslieť na to, že tieto nádoby bývajú o dosť ťažšie ako tie plastové, čo napríklad pri umiestnení na poličku či iné miesta môže byť problém. Naopak v prípade pestovania veľkých a ťažkých rastlín môžu mohutné keramické kvetináče ochrániť rastlinu pred prevrátením sa. Do úvahy treba ešte vziať spravidla vyššiu cenu.

3. Terakotové kvetináče

Do tretice sa v našich domácnostiach stretávame ešte hlavne s hlinenými, respektíve terakotovými kvetináčmi. Tie sú vhodné aj na pestovanie rastlín v exteriéri, no spravidla nie počas zimy. Tieto kvetináče je opäť možné dostať v rozličných tvaroch a veľkostiach, zvyčajne najmä v rôznych odtieňoch hnedej až červenkastej. Ich výhodou je cenová dostupnosť, nevýhodou vyššia krehkosť a menšia odolnosť.

Hlinené kvetináče však bývajú priepustné, sami pohlcujú určité množstvo vlahy, ľahšie sa z nich odparuje voda a substrát z nich rýchlejšie vysychá. Najmä počas teplých mesiacov môže rastlina v hlinenom kvetináči požadovať viac vody. V týchto kvetináčoch sa však bude dobre dariť suchomilným rastlinkám. 

správny kvetináč

Zdroj: Shutterstock®

Aj veľkosť a tvar kvetináča sú dôležité

Čo je pri výbere kvetináča pre izbovú rastlinu skutočne dôležité, je hlavne tvar a veľkosť rastliny. Čo sa týka tvaru, na výber sú plytké aj hlboké kvetináče, taktiež užšie či široké. Tu je vhodné brať ohľad na tvar a požiadavky konkrétnej rastliny, ktorú chceme do nádoby zasadiť. Ak má rastlina bohatý koreňový systém, neváhajte jej zabezpečiť hlboký kvetináč.

Plytký črepník naopak bude stačiť rastlinkám s plytkými koreňmi. Ak sa rastlina ťahá skôr do výšky, postačia aj dostatočne veľké užšie kvetináče, ak sa naopak rozrastá do strán, ako napríklad niektoré sukulety, vhodnejšia bude plytkejšia a širšia nádoba. Nesmierne dôležitá je veľkosť črepníka. Príliš malý kvetináč totiž neposkytuje dostatočný priestor pre korene a ich rast, no rovnako nie je vhodná ani neprimerane veľká nádoba. Vtedy môže rastlina venovať príliš veľa energie na rast.

Vo všeobecnosti by črepník mal tvoriť jednu tretinu až štvrtinu z celkovej výšky rastliny, a to od spodku nádoby až po vrchné listy. Tie najmenšie kvetináče nám spravidla slúžia len pre výsev, tie s priemerom okolo 10 až 15 cm pre pestovanie menších izbových rastlín. Ak má rastlina bohatý koreňový systém, je vhodné voliť kvetináče s výškou nad 20 cm a s priemerom cez 15 cm.

Črepníky s priemerom od 30 do 40 cm postačia stredne veľkým izbovým rastlinám, no a ak nám izbu skrášľuje skutočne veľká rastlina, napríklad staršia dracéna, mal by mať kvetináč priemer cez 40 cm. Ak rastlinu presádzame, volíme o pár centimetrov väčší črepník, ak sme ju však delili, tak menším rastlinkám poskytneme o pár centimetrov menšie kvetináče, v akom boli spolu.

Odporúčame: Ktoré rastliny vhodné do kúpeľne si musíš zaobstarať?

črepníky

Zdroj: Shutterstock®

Čo ešte zohľadniť pri výbere kvetináča?

Pri výbere kvetináčov je potrebné myslieť aj na zavlažovanie, respektíve na to, či bude rastline zabezpečený odtok prebytočnej vody. Inak môže rastlina trpieť na premočenie pôdy a ľahko dôjde k hnitiu koreňov. Klasické plastové kvetináče majú spravidla odtokové otvory a podložku, do ktorej steká prebytočná voda. Tak to je spravidla aj v prípade hlinených kvetináčov. Pri keramických kvetináčoch si treba dávať pozor. Je možné v obchodoch nájsť aj také, ktoré majú otvory a misky pod nádobu, no väčšina skôr nie.

Ide teda viac-menej o okrasný obal pre kvetinu zasadenú v obyčajnom plastovom kvetináči. V opačnom prípade je rastlinám potrebné vytvoriť v kvetináči drenážnu vrstvu, a to napríklad zo štrku či ľahkého keramzitu. To zabráni premočeniu a hnitiu koreňového systému.

Samozrejme, na záver musíme pripomenúť ešte to, že pri výbere kvetináčov rozhodne hrá rolu aj dizajn. Izbové rastliny predsa predstavujú krásny živý doplnok každej domácnosti a musia sa spolu s kvetináčom do interiéru aj hodiť, či už štýlovo alebo farebne.

Vyberajte kvetináče podľa toho, či máte domácnosť zariadenú skôr v modernom či tradičnom alebo retro a vintage duchu. Zároveň sa môžete riadiť aj tým, že čím je vaša rastlinka výraznejšia a má napríklad okrasné listy, tým jej postačí menej nápadný kvetináč. Ak je naopak rastlinka nenápadnejšia, pokojne voľte aj nádoby s rozličnými vzormi.

Pozri aj: TOP mäsožravé rastliny: Ktoré z nich by si privítala u seba doma?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní