Ako pestovať Aloe vera? Zisti, ako sa starať o tento liečivý sukulent

Ako pestovať Aloe vera? Zisti, ako sa starať o tento liečivý sukulent

Aloe vera, slovensky aloa pravá, je veľmi známa sukulentná rastlinka. Ide o vždyzelenú trvácu liečivú bylinu, ktorá je charakteristická prízemnou ružicou dlhých dužinatých listov, ktoré sú po okrajoch spravidla mierne ostnaté. Jej pôvod nie je doteraz úplne známy, no zmienky o využívaní rastliny sú veľmi staré. Aloe sa stalo súčasťou tradičnej čínskej, indickej i arabskej medicíny. Využíva sa predovšetkým gél, ktorý sa získava z dužinatých listov. Ten i v súčasnosti nachádza uplatnenie nielen v lekárstve a prírodnom liečiteľstve, ale taktiež v kozmetickom priemysle a potravinárstve.

Dnes je Aloe pestované naprieč celým svetom, a to pre komerčné účely, rovnako je tiež pestované ako izbová rastlina, v teplých oblastiach skrášľuje aj exteriéry. Mať pritom svoj vlastný liečivý sukulent aj u seba doma sa vypláca. Medzi účinky Aloe vera radíme hlavne schopnosť podporiť a zlepšiť hojenie kožných rán. Má priaznivý vplyv na pokožku tela, taktiež na vlasy, blahodarne pôsobí aj pri vnútornom užívaní. V dnešnom článku sa však nebudeme zaoberať liečivými vlastnosťami rastliny, ale práve tým, ako si ju pestovať u seba doma. Ako často Aloe zalievať a ako ju rozmnožiť? Všetko dôležité sa dozviete nižšie!

Odporúčame: Kreatívne vychytávky do kuchyne, ktoré by v nej nemali chýbať!

starostlivosť o Aloe vera

Zdroj: Shutterstock®

Kam Aloe umiestniť?

Umiestnenie izbovej rastliny v interiéri rozhodne nepodceňujte. Niektoré totiž potrebujú dostatok slnka, iným sa lepšie darí v polotieni. Ako je na tom Aloe vera? Domovinou tohto sukulentu sú predovšetkým subtropické a tropické oblasti, čo znamená, že ide skôr o teplomilný druh. Rastlinu by ste v kvetináči mali umiestniť na dostatočne svetlé miesto. Ak vám celý deň do okna nepražia priame ostré slnečné lúče, pokojne dajte Aloe i na okno. Pre priaznivý rast je optimálna teplota okolo 22 °C, v zime by nemala klesať pod 12 °C. Pri výrazne nižších teplotách rastlina trpí. Počas teplých letných mesiacov je možné Aloe aj u nás pestovať v exteriéri. Pokojne črepníku nájdite miesto na balkóne či terase. Na čerstvom vzduchu sa bude Aloe len a len dariť. 

zalievanie Aloe vera

Zdroj: Shutterstock®

Akú zálievku vyžaduje?

Tak ako iné sukulentné rastliny, aj Aloe si uchováva vodu v zdužnatených častiach rastliny, v tomto prípade v listoch. Aloa pravá sa tak prispôsobila životu v suchom prostredí a bežne zvláda aj dlhšie obdobia sucha. Vieme, že pri kaktusoch a sukulentoch to netreba so zálievkou preháňať, a to platí aj pre Aloe vera. Počas teplého letného obdobia je možné rastlinu primerane zavlažiť raz za jeden až dva týždne. Pred každou závlahou by mal substrát dostatočne vyschnúť. Vyhýbame sa jeho premočeniu. V zime postačí i menej častá zálievka, najmä ak máte rastlinu v chladnejšej miestnosti. Aloe je vhodné pestovať v priepustnom substráte, použiť je možné substrát pre sukulenty a kaktusy. Na spodok nádoby je rovnako vhodné pripraviť drenážnu vrstvu. Takto sa vyhnete nebezpečnému zamokreniu pôdy.

Pozri aj: TOP mäsožravé rastliny: Ktoré z nich by si privítala u seba doma?

problémy s Aloe vera

Zdroj: Shutterstock®

Aké problémy sa môžu vyskytnúť?

Aloa pravá je v podstate nenáročnou izbovou rastlinou, ktorú netreba veľmi polievať, stačí jej dopriať len svetlo a teplo. Hnojenie nie je potrebné vôbec, prípadne je možné rastlinu primerane prihnojiť raz mesačne počas jarného a letného obdobia. I keď je rastlina nenáročná, pri nedodržaní jej základných podmienok pre život a rast sa môže objaviť niekoľko problémov. Tým prvým a veľmi závažným je hnitie koreňov. Príčinou je nadmerné polievanie rastliny a dlhodobé premokrenie pôdy. Listy môžu začať v tomto prípade žltnúť a celá rastlinka začne mäknúť a chátrať. Ak však listy naopak strácajú svoj objem, sú veľmi tenké a pokrútené, je potrebné rastline pridať vodu. Na listoch sa tiež môžu objaviť hnedé škvrny, čo sú často spáleniny od slnka. Vtedy je vhodné rastlinu umiestniť ďalej od ostrých slnečných lúčov. Ak rastline padajú listy, nerastie a celkovo sa jej nedarí, zvyčajne potrebuje viac slniečka. 

rozmnožovanie Aloe vera

Zdroj: Shutterstock®

Ako na rozmnožovanie?

Pri dodržaní základných podmienok pre život sa aloe pravej veľmi dobre darí. Intenzívne rastie a pravidelne v jarnom období je ju tak možné presádzať do väčších nádob. Po presadení doprajte rastline pár dní bez vody, až potom jej poskytnite primeranú zálievku. Ani rozmnožovanie tohto sukulentu nie je nijako zvlášť náročné. Rastlina totiž vo svojom okolí vyháňa množstvo výhonkov. Keď tieto mladé listové ružice trochu podrastú a majú väčší počet lístkov, je ich možné jednoducho presadiť do samotného kvetináča. Pri starších rastlinách je možné rozmnožovanie aj pomocou odrezaného listu. Z pôvodnej rastliny stačí odrezať asi 8 až 10 cm dlhý list. Rez by mal byť mierne zošikmený. Keď sa na reznej časti vytvorí ochranný film, list je možné zasadiť do substrátu, kde zapustí korene. Takéto rozmnožovanie však nemusí byť vždy úspešné. 

Pozri aj: Citrónová voda s kurkumou: Čo spraví s telom, keď ju budeš piť každý deň?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Katarína Konečná 18.06.20 09:34

KK
karma
109.00

mám aloe a asi sa dobre starám, zatiaľ sa mu darí

  • 1
Odpovedať

Mária Reibergerová 19.06.20 09:12

MR
karma
104.00

aloe je zázračná rastlinka, ktorá u nás nesmie chýbať

  • 1
Odpovedať

Anna Kristova 25.10.20 18:31

AK
karma
100.00

aloe je nenáročná rastlina

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní