Prečo pestovať aloe vera? Takto ho využiješ pre zdravie i krásu!

Prečo pestovať aloe vera? Takto ho využiješ pre zdravie i krásu!

Aloe vera patrí medzi pomerne známe a rozšírené rastliny. Do povedomia sa dostalo nielen netradičným zjavom, no i svojimi pozitívnymi účinkami na ľudský organizmus.

Je častou ingredienciou, napríklad v kozmetických produktoch a nachádza sa dokonca i v nápojoch. Aloe vera je skvelé na vonkajšie i vnútorné použitie. Výbornou správou je, že vypestovať si ho môžete i doma.

Blahodarne vplýva na stav pokožky a môže pomôcť s rôznymi kožnými problémami. Pri vnútornom užívaní podporuje imunitu a odstraňuje tráviace ťažkosti. V nasledujúcom článku sa dozviete o všetkých účinkoch aloe vera aj ako túto rastlinku využiť pre zdravie a krásu.

Aké staré je aloe?

Aloa pravá, alebo inak aj aloe vera, je rastlina z čeľade asfodelovité. Ide o sukulent, ktorý sa svojimi dužinatými časťami prispôsobil životu v suchom prostredí, a to najmä v subtropických a tropických oblastiach. Aloa má veľmi dlhú tradíciu. V starovekom Egypte ju používali ako liečivo a bola súčasťou pohrebných rituálov. Kráľovná Kleopatra údajne používala šťavu z rastliny na omladenie pleti a Krištof Kolumbus ňou zase liečil mnohé ochorenia počas námorníckych výprav. Aloe vera si pomýlite len ťažko. Charakteristické sú jeho dlhé zhrubnuté listy, ktoré sú po okrajoch pichľavé.

Hoci nie je aloa pravá rastlinou nášho pásma, bez väčších problémov si ju môžete vypestovať i doma v kvetináči. Skvelou správou je, že nie je vôbec náročná na pestovateľské podmienky. Obľubuje teploty okolo 25° C, no počas zimy dokáže vydržať v dobre osvetlenej miestnosti aj pri teplote 12° C. Nie je náročná na polievanie, vodu jej stačí dopriať dva až trikrát týždenne. V zimnom období je potrebné polievanie ešte viac obmedziť. Aloa obľubuje ľahšiu a priepustnú pôdu a dostatok slnečného žiarenia. Pre získanie vzácnej dužiny z aloe vera zbierajte iba zrelé listy. Vhodné je využívať tie, ktoré sú staršie ako 2 roky.

Pozri aj: Vieš, ako správne používať hubku na makeup? Takto ti vydrží dlhšie

nápoj z aloe vera

Zdroj: Shutterstock®

Prečo sa oplatí rastlinu užívať vnútorne?

Aloa pravá je zdrojom bielkovín, tukov i sacharidov. Za množstvo blahodarných účinkov však rastlina vďačí látke zvanej acemanán. Tá pôsobí antibakteriálne aj antimykoticky a vplýva na imunitný systém. Okrem toho aloe obsahuje minerálne látky a stopové prvky ako vápnik, zinok, selén, horčík aj železo. Taktiež človeku doplní vitamíny A, B, C a E. Aloa pravá v sebe celkovo skrýva viac ako 200 farmakologicky významných látok. Má veľmi silné detoxikačné účinky a dokáže prečistiť pľúcne tkanivo, obličky, močové cesty aj celý tráviaci trakt.

Aloe predstavuje prevenciu pred mnohými druhmi rakoviny. Podporuje krvotvorbu, metabolizmus aj odstránenie prebytočnej vody z tela. Vnútorné užívanie aloe má pozitívny vplyv na tráviaci systém. Napomáha lepšiemu tráveniu a vyprázdňovaniu, a obnovuje črevnú mikroflóru. Taktiež má vplyv na normalizovanie hladiny cholesterolu a krvného tlaku aj hladiny cukru v krvi. Túto rastlinku môžete vyskúšať, ak vás trápi pálenie záhy, zápcha, nadúvanie a bolesť kĺbov, alebo sa práve nachádzate v stresovom období.

vonkajšie použitie aloe vera

Zdroj: Shutterstock®

Aloe vám pomôže i zvonka

Aloe má skvelé účinky aj pri vonkajšom použití. Napomáha totiž liečiť mnohé kožné ochorenia, napríklad akné či rôzne vyrážky, ekzém i psoriázu. Taktiež je vhodné použiť alou pravú pri rozličných poraneniach. Zlepšuje hojenie rezných rán, modrín, popálenín a pozitívny účinok má aj na jazvy. Na tento účel vám poslúžia najmä čerstvé listy aloe, z ktorých sa dá pripraviť liečivý obklad. Prerezanú časť listu, skadiaľ vyteká šťava, stačí priložiť na postihnuté miesto. Postup vždy zopakujte po niekoľkých hodinách. Nezabudnite zakaždým z listu kúsok odkrojiť, aby ste získali čerstvú šťavu. Túto sukulentnú rastlinu môžete použiť nielen pre svoje zdravie ale aj krásu.

Pomocou aloe môžete posilniť svoje vlasy alebo sa zbaviť lupín. Skúste si pripraviť zábal z gélu získaného z listov aloe vera. Množstvo potrebného gélu závisí od dĺžky vašich vlasov. Pri stredne dlhých vlasoch budete potrebovať okolo 150 ml výťažku. Z neho v mixéri pripravte jednotnú hmotu a tú dôkladne votrite do vlasov. Následne ich zabaľte do igelitu a uteráka a nechajte pôsobiť približne 30 minút. Potom vlasy opláchnite. Zábal nezabudnite pravidelne opakovať. Pomocou dužiny z aloe vera si tiež môžete ošetriť pleť. Zabojujete tak s vráskami, zahájite obnovu štruktúry pleti a doprajete pokožke poriadnu hydratáciu.

Odporúčame: Aktívne čierne uhlie: Vieš, ako účinne pôsobí na tvoje telo?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

10 komentárov

Soňa Kelemenová 21.02.18 08:43

SK
karma
86.00

Už Egypťania poznali liečivé účinky aloe vera tisícky rokov dozadu... dali jej názov "zelená lekáreň" ....

  • 2
Odpovedať

Mária Maxianová 21.02.18 09:01

MM
karma
100.00

mala som doma aloe, ale pri mojej záľube v polievaní, som ho asi odrovnala, musím si zadovážiť nový, používala som ho na liečebné účely - zápaly, popáleniny...

  • 1
Odpovedať

Jana Belicová 21.02.18 09:42

JB
karma
96.00

Už mám celý zoznam rastlín, ktoré chcem doma pestovať. Aloe tam pripíšem.

  • 0
Odpovedať

Anna Bútorová 21.02.18 11:22

AB
karma
100.00

veľmi liečivá rastlina, mám veľmi rada vodu s aloe, citrónom a ľadom

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 21.02.18 16:48

karma
108.00

Chystáme sa zadovážiť si aloe,verìm v jej účinky.

  • 0
Odpovedať

Tomáš Kamenár 22.02.18 13:40

TK
karma
105.00

polievanie 2-3 krát za týždeň sa mi zdá trochu moc. Polievam ich maximálne 1 až 2 krát za 2 týždne a darí sa im výborne.

  • 2
Odpovedať

Michaela Mičková 23.02.18 19:33

MM
karma
-1.00

aloe doma pestujem, no ešte je malé, treba mu dať čas, no keď dorastie, určite ho budem využívať najmä na vonkajšie účely

  • 0
Odpovedať

Lenka Meravá 24.02.18 23:41

LM
karma
82.00

Pouzivame ju hlavne pri slabsich popaleninach.

  • 0
Odpovedať

Marta Hollá,st 25.02.18 09:51

MH
karma
-1.00

je vhodná snáď na všetko, od akné až po popáleniny - jednoducho všeliek

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 03.03.18 09:50

MC
karma
109.00

určite by sa oplatila pestovať .

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní