Najkrajšie sukulenty do bytu: Ktoré privítaš aj u seba doma?

Najkrajšie sukulenty do bytu: Ktoré privítaš aj u seba doma?

Pod pojmom sukulent rozumieme rastlinu so zdužnatenými stonkami či listami, prípadne podzemnými časťami. V týchto častiach si rastliny zadržiavajú vodu a živiny – prispôsobili sa tak životu v suchom prostredí. Zvládnu aj dlhotrvajúce obdobie sucha, spravidla dobre znášajú nadbytok tepla i svetla. Pojem sukulent pritom pochádza z latinského succus, čo môžeme preložiť ako šťava. Sukulenty dnes nájdeme prakticky vo všetkých zákutiach zemegule, hojne rozšírené sú v subtropických oblastiach, najmä v oblastiach s polopúštnym charakterom, a to napríklad na juhu Afriky i v Strednej aj Južnej Amerike. U nás je možné mnohé druhy pestovať ako okrasné izbové rastliny. V dnešnom článku vám predstavíme zopár krásnych druhov, ktorými si môžete skrášliť i svoj príbytok.

Pozri aj: Exotický štýl bývania JUNGALOW: Nový trend moderného života!

tučnolist a Aloe

Zdroj: Shutterstock®

Tučnolist

Ako prvý rozhodne musíme spomenúť rod tučnolist, ktorého zástupcovia patria u nás medzi pravdepodobne najčastejšie pestované sukulentné rastliny. Na obrázku vyššie vľavo je Crassula ovata, čo je tučnolist vajcovitý. Ide o dlhovekú nenáročnú odolnú rastlinku, ktorej pestovanie zvládnu aj úplní začiatočníci. Potrebuje sucho, svetlo a zvládne i teplo. Tučnolisty údajne pochádzajú z juhu Afriky. Krásny je aj druh Crassula arborescens, u nás tučnolist stromčekovitý. 

Aloe

Rastlinu na hornom obrázku vpravo asi predstavovať nemusíme. Ide o známe Aloe vera. I zástupcovia tohto rodu patria medzi sukulentné rastlinky. Hoci je Aloe vera liečivé a rozhodne sa ho oplatí doma pestovať, nemôžeme zabúdať na to, že daný rod je skutočne pestrý. Medzi krásne druhy Aloe radíme Aloe humilis či Aloe brevifolia, taktiež váš príbytok skrášli aloa ostitá či strakatá. Každá z rastlín má jedinečný vzhľad, ich listy majú iný tvar i rôzne ostne či fliačiky, mnohé rovnako krásne kvitnú. Je si skutočne z čoho vyberať. 

eónium a lomikameň

Zdroj: Shutterstock®

Eónium

Ak chcete u vás doma privítať nejakú sukulentnú rastlinu, voľba môže padnúť aj na eónium (na obrázku vyššie vľavo). Aeonium arboreum, u nás eónium stromovité, radíme k tým najkrajším sukulentom. Vyzerá ako malý stromček. Hrubšie neolistené stonky rastliny nesú jedinečné listové ružice, ktoré môžu byť podľa konkrétneho kultivaru aj rôzne sfarbené. Eónium niekedy skrášľujú dokonca žlté kvety. Túto tropickú rastlinku je u nás možné pestovať ako bytový bonsaj. Doprajte jej dostatok svetla.

Kameňovec

Nie, nepomýlili sme sa. Vedľa sukulentu eónium je na obrázku vyššie naozaj rastlina, konkrétne ide o zástupcu rodu kameňovec. Tento sukulent sa vzhľadom skutočne veľmi podobá na kamene. Kameňovce sú preto často prezývané aj ako živé kamene. Na obrázku vyššie sa konkrétne nachádza druh Lithops otzeniana. Tieto rastliny rastú, pričom stredom ich dvojlistu sa prediera stvol s kvetom a ďalšími listami. Dužinaté listy majú spravidla krásnu kresbu. Ak chcete svoj príbytok skrášliť skutočne netradičnou a ojedinelou rastlinou, kameňovec je dozaista tou správnou voľbou.

Odporúčame: Najkrajšie rastliny do skalky: Tieto skalničky si zamiluješ!

Haworthia a starček

Zdroj: Shutterstock®

Haworthia

Veľmi pekným, pomerne známym a často pestovaným sukulentom je aj Haworthia (na hornom obrázku vľavo). Tento rod je opäť bohatý a je si z čoho vyberať. Najznámejšia je pravdepodobne Haworthia fasciata, pekná je i Haworthia limifolia či Haworthia cooperi. Tieto rastliny vytvárajú krásne ružice dužinatých listov a podobajú sa na zástupcov rodu Aloe. Vhodné je ich sadiť do plytkých a širších črepníkov, pretože ich korene sú plytké a listy sa rozrastajú do strán. 

Starček

Na obrázku vyššie vpravo sa nachádza rastlina s latinským názvom Senecio rowleyanus, čo je zástupca rodu starček (Senecio). Tento konkrétny druh predstavuje ťahavý sukulent a môžeme ho zaradiť medzi izbové rastliny vhodné do závesných nádob. Senecio rowleyanus má dužinaté listy, ktoré sú v tvare guľôčok. Ide o rastlinku s veľmi zaujímavým vzhľadom, ktorá nie je náročná na pestovanie. Opäť postačí slabé zalievanie a dostatok svetla. Veľmi pekný je tiež Senecio ficoides, ktorého dužinaté listy majú striebristé sfarbenie.

rozchodník a Pachyveria

Zdroj: Shutterstock®

Rozchodník

Medzi sukulenty radíme i rôzne druhy rozchodníkov. Na obrázku vyššie vľavo môžete vidieť rozchodník Morganov, latinsky Sedum morganianum. Je to opäť ťahavá rastlina. Jej previsnuté výhonky nesú dužinaté listy sivomodrej farby. V byte ju umiestnite na slnečné stanovište. Pri jej premiestňovaní dávajte pozor, pretože lístky rastliny sa ľahko odlomia. Na konci výhonkov sa neraz objavujú i drobné kvietky. Mnohé druhy rozchodníkov sú tiež peknými skalničkami, a tak dokážu skrášliť aj exteriér a okolie domu.

Pachyveria

Na obrázku vyššie sa vedľa rozchodníka vyníma ešte zástupca rodu Pachyveria. Tieto rastliny vznikli krížením rodov Pachyphytum a Echeveria. Dostupných je množstvo odrôd týchto sukulentov. Charakteristické sú ružicami veľmi tučných a bacuľatých listov rôzneho sfarbenie. Potrebujú dostatok slnka a dostatočne odvodnenú pôdu. Pekná je Pachyveria 'Scheideckeri' aj Pachyveria 'Glauca'. Mimochodom, i spomínaný rod Pachyphytum je bohatý na prekrásne sukulenty, ktoré skrášlia váš domov. 

Odporúčame: TOP mäsožravé rastliny: Ktoré z nich by si privítala u seba doma?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Mária Maxianová 11.06.20 19:14

MM
karma
100.00

sukulenty moc neobľubujem, rada polievam a obyčajne ich prelejem, sú skôr pre zábudlivých alebo pracovne vyťažených, ten starček je však úžasný

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 12.06.20 09:45

KK
karma
105.00

mám doma aloe a tučnolist a zatiaľ sa im darí

  • 0
Odpovedať

Zuzana Václaviková 13.06.20 12:32

karma
-1.00

Žiaľ, nedávno som objavila hnedé fľaky na jedlom aloe. Dlhšie som ho nepoliala, pravdepodobne začalo vysychať.

  • 0
Odpovedať

Alexandra Semanová 16.06.20 21:40

AS
karma
-1.00

Výborný článok, práve zháňam sukulenty.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní