Kyslička trojhranná – kráska s fialovými listami. Ako ju správne pestovať?

Kyslička trojhranná – kráska s fialovými listami. Ako ju správne pestovať?

Je akýmsi zaužívaným pravidlom, že listy rastlín sú v rôznych odtieňoch zelenej a drobné či naopak výrazné kvety zase hýria najrozličnejšími farbami. Pri mnohých izbových rastlinách to však vždy neplatí. Známych je totižto mnoho jedinečných druhov, ktoré namiesto kvetov priťahujú pozornosť vďaka farebnosti svojich listov. Medzi najkrajšie rastliny s farebnými listami patrí napríklad krotónovec strakatý, ktorého listy vyzerajú ako jesenné lístie. Nájdeme na nich aj viaceré odtiene zelenej, no rovnako žltú, červenú, oranžovú i hnedú. 

Veľkou kráskou je aj zebrina previsnutá, ktorej listy sú na líci striebristo pásikavé a na rube sýto purpurové. Nielen svojou farbou, ale aj netradičným tvarom listov, dozaista každého zaujme takzvaná kyslička trojhranná. Ak ste o nej ešte nepočuli, zoznámiť sa s ňou môžete v nasledujúcom článku. 

Poznáte kysličku trojhrannú?

Kyslička trojhranná, latinsky Oxalis triangularis, je nízka trváca hľuzovitá rastlina z čeľade kysličkovité, pochádzajúca z Južnej Ameriky. Známa je aj pod názvom šťaveľ trojhranný. Kyslička dorastá do výšky okolo 15 až 25 cm, pričom sa hojne rozrastá do strán a z listov vytvára akýsi bohatý vankúš.

Táto rastlina zaujme svojím netradičným vzhľadom, a to hneď z niekoľkých dôvodov. Prvým netradičným typickým znakom kysličky trojhrannej je absencia nadzemných stoniek. Listy na dlhých stopkách vyrastajú priamo z hľúz pod zemou. Jedinečný je aj ich tvar. Sú totižto zložené z troch listov trojuholníkového tvaru. Listy sú jemne vzorované a majú krásnu sýto fialovú, vínovú alebo až tmavo purpurovú farbu. Počas dňa sú doširoka otvorené, počas noci sa zatvoria.

Vďaka vzhľadu svojich listov vyzerá kyslička ako kŕdeľ motýľov. Rastlina dokonca i kvitne. Kvety sú drobnejšie a vyrastajú na dlhých stopkách nad úrovňou listov. Sú biele alebo jemne ružovkasté so zeleným prostriedkom. Počas noci sa rovnako zatvárajú. Rod kyslička okrem kysličky trojhrannej pritom zahŕňa i ďalšie často pestované druhy.

Ďalšie druhy z rodu kyslička:

  • Oxalis tetraphylla (syn. Oxalis deppei, kyslička štvorlistá) – vzhľadom podobná ďateline alebo konkrétne štvorlístkom, list zložený zo štyroch lístkov má v prostriedku hnedú až tmavofialovú škvrnu, uplatnenie v skalkách, 
  • Oxalis acetosella (kyslička obyčajná) – taktiež podobná ďateline, u nás rastie aj vo voľnej prírode, využíva sa aj v tradičnej medicíne,
  • Oxalis adenophylla – druh so striebristo zelenými a bohato zloženými listami a fialkovo ružovými kvetmi, rovnako vhodný do skaliek,
  • Oxalis spiralis (syn. Oxalis vulcanicola) – druh s tmavými listami a drobnými žltými kvietkami, vhodný na pestovanie v závesných nádobách.

Odporúčame: Cyklámen patrí medzi najkrajšie kvitnúce rastliny. Zdobí tvoju domácnosť?

pestovanie kysličky

Zdroj: Shutterstock®

Pestovať kysličku v interiéri alebo vonku?

Niektoré druhy kysličiek sú mrazuvzdorné a je ich možné celoročne ponechávať i vonku v záhone. Kyslička trojhranná však úplne mrazuvzdorná nie je, potrebuje teplotu aspoň 5 °C až 8 °C. V exteriéri počas teplých mesiacov je možné rastlinu pestovať vonku v nádobách, ktoré na zimu presunieme do interiéru. Ak tento druh kysličky pestujeme v pôde, po odkvitnutí sa odporúča nechať rastliny uschnúť a hľuzy vybrať z pôdy pred príchodom zimy. Tie je následne vhodné uschovať do ďalšieho roka na suchom a chladnom mieste. 

Kyslička trojhranná je však často pestovaná v kvetináčoch ako izbová rastlina. Na pestovanie je nenáročná, stačí jej nájsť v miestnosti vhodné stanovište a dodržať pár základných pravidiel týkajúcich sa starostlivosti o rastlinu. Kyslička ocení svetlé stanovište s dostatkom rozptýlených slnečných lúčov. Znesie i polotieň, no treba pamätať i na to, že dostatok svetla podporí pekné sfarbenie listov. Na priame slnko však rastlinu neumiestňujeme. Ak máte okno orientované na sever, pokojne ju umiestnite na okenný parapet. 

Hlavné zásady pestovania kysličky trojhrannej

  • Teplota – vhodná je bežná izbová teplota 15 °C až 21 °C a v zime nad 10 °C, pri pestovaní v exteriéri by nemala klesať pod 5 °C.
  • Vlhkosť vzduchu – rastlina nepotrebuje vyššiu vlhkosť, sporadicky ju možno kropiť odstátou vodou.
  • Zálievka – rastlina neznáša extrémne sucho, no škodí jej aj veľmi výdatná zálievka a trvalo zmáčaný substrát. Lepšie znesie občasné sucho, ideálna je pravidelná miernejšia zálievka. Odporúča sa medzi jednotlivými zálievkami nechať vrchnú časť substrátu preschnúť. 
  • Substrát – mal by byť vzdušný, priepustný a mierne kyslý, vhodný je hlinito-piesčitý substrát, substrát s prímesou rašeliny.
  • Hnojenie – v období rastu od jari do jesene hnojíme dvakrát mesačne bežným tekutým hnojivom, počas zimy nehnojíme. 
  • Presádzanie – podľa potreby raz za pár rokov, keď hľuzy prerastú celú nádobu.

Odporúčame: TOP popínavé rastliny do záhrady: Ktoré skrášlia okolie domu?

kyslička trojhranná

Zdroj: Shutterstock®

Je možné kysličku trojhrannú rozmnožovať?

Kysličku trojhrannú je možné rozmnožiť nenáročným spôsobom, a to delením. Krásne lístky rastliny vyrastajú z hľúz, u ktorých sa strieda obdobie pokoja a obdobie rastu. V zimnom období nemá rastlina obvykle atraktívny vzhľad, skôr vyzerá, že uhynula. Avšak, na jar sa spravidla nádherne rozrastie.

Ak pestujete kysličku v kvetináči a chcete ju rozmnožiť, ešte pred rozrastením jej hľuzy rozdeľte a zasaďte do samostatných kvetináčov, v ktorých sa počas jari rastlina rozrastie. Pri manipulácii s rastlinou si vždy dávajte pozor, je pomerne jemná. Kysličku tiež možno pestovať z cibuliek zakúpených v záhradníckych predajniach alebo na internete. 

Problémy pri pestovaní kysličky trojhrannej

Kyslička trojhranná je skutočne nenáročná a jej pestovanie zvládne aj začiatočník. Avšak pri nedodržaní jej základných požiadaviek sa môžu objaviť isté problémy. Rastlina však istými signálmi obvykle dáva najavo, čo sa jej nepáči. 

Ak kyslička:

  • má na listoch spáleniny a tmavšie škvrny, škodia jej priame slnečné lúče,

  • neotvára svoje listy počas dňa, pravdepodobne je rovnako nevhodne umiestnená na prudkom slnku,
  • má listy odfarbené a celkovo sa jej vzhľad zhoršil, opäť je často na vine priame slnko,
  • nemá krásne fialkové listy, môže byť príčinou nedostatok svetla,
  • nekvitne, príčinou môže byť prudké svetlo, ale aj jeho nedostatok, tiež nedostatok vlahy alebo živín,
  • má len drobné listy a slabý vytiahnutý rast, nemá dostatok slnka,
  • začne chradnúť a hniť, je dlhodobo prelievaná,
  • vädne a zhadzuje listy počas zimy, je to v poriadku (v tomto období môže rastlina vyzerať ako mŕtva, stačí ju ponechať v chladnejšej miestnosti a počkať do jari).

Je kyslička trojhranná jedovatá?

Kyslička trojhranná údajne prináša do domácnosti šťastie. Jej atraktívny vzhľad a nenáročnosť, čo sa pestovania týka, navyše lákajú mnohých pestovateľov. Avšak pri jej pestovaní treba dávať pozor, a to najmä v prípade voľného pohybu domácich zvierat po byte či dome. Pre zvieratá je totižto jedovatá kvôli vysokému obsahu kyseliny šťaveľovej. Pri umiestňovaní rastliny v interiéri teda dbajte na to, aby sa s ňou zvieratá nedostali do kontaktu. 

Odporúčame: Poznáš živé kamene? Táto izbová rastlina vyzerá ako z iného vesmíru!

Aktualizovaný článok: 16.4.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Mária Slováková 17.04.22 08:33

MS
karma
118.00

Krásna a užitočná rastlinka. V našich končinách nie je veľmi známa.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 18.04.22 18:51

karma
109.00

Kysličku trojhrannú nepestujem, ale páči sa mi. Je to pekná rastlinka.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 19.04.22 18:04

MM
karma
100.00

Pestujem túto kysličku, ešte aj takú klasickú a chcem si zaobstarať i ďalšie druhy, pretože sú to vďačné rastlinky

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 19.04.22 23:02

MM
karma
107.00

veľmi pekná

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 25.04.22 21:08

karma
107.00

Kysličku ja volám šťaštíčko. Mám ju v kuchyni na okennom parapete, dobre sa jej tam darí, krásne kvitne.

  • 0
Odpovedať

Blažena Sádovská 16.05.22 11:37

BS
karma
100.00

Mám presne túto s fialovými listami, so zelenými aj s farebnými...cez zimu je vo vnútri a teraz už vonku...je krásna, každý ju obdivuje.

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 15.06.22 19:00

karma
-1.00

Je krásna aj ja chcem takú

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní