Poznáš živé kamene? Táto izbová rastlina vyzerá ako z iného vesmíru!

Poznáš živé kamene? Táto izbová rastlina vyzerá ako z iného vesmíru!

Máte radosť vždy, keď si domácnosť vyzdobíte nejakou novou izbovou rastlinou? Hľadáte netradičné izbové rastliny a zeleň, ktorá už na prvý pohľad každého zaujme? Prípadne sa obzeráte po nenáročných rastlinách, ktoré nemajú vysoké nároky na pestovanie? Alebo len s radosťou objavujete nové veci, ktoré sa v prírode a na našej krásnej planéte ukrývajú? Ak ste sa s niektorou otázkou stotožnili, zbystrite pozornosť! V dnešnom článku to bude o sukulentoch. Sukulenty sú veľmi vďačné rastliny, ktoré sú s obľubou pestované i v našich domácnostiach.

Niet sa čomu čudovať, keďže si spravidla nevyžadujú toľko pozornosti, ako iného rastliny. Sú nenáročné a veľa toho znesú. Známym sukulentom je napríklad Aloe vera či tučnolist, pekne tiež vyzerajú zástupcovia z rodu starček či rozchodník. My sme vám však sľúbili niečo netradičné, čo každého hneď zaujme svojím vzhľadom, niečo, čo ste doteraz možno ani nevideli. Poznáte takzvané živé kamienky? Dozaista ich môžeme zaradiť medzi najkrajšie sukulenty. Na prvý pohľad vôbec nevyzerajú ako rastliny, minimálne nie z tohto vesmíru. Zistite niečo viac o živých kameňoch v nasledujúcom článku!

Lithops

Zdroj: Shutterstock®

Poznáte živé kamene?

Ako živé kamene či kamienky sú známi zástupcovi rodu kameňovec, latinsky Lithops. Ide o rod sukulentných rastlín z čeľade poludňovkovité. Ich domovinu možno hľadať pravdepodobne v južnej až juhozápadnej časti Afriky, a to na suchších piesčitých púšťach. Ich latinský názov pochádza zo slov lithos, čo znamená kameň a opsis, čo značí tvár alebo vzhľad. Kameňovce svojím tvarom skutočne pripomínajú menšie kamienky. Vo svojom prirodzenom prostredí  zástupcovia z čeľade Lithops napodobňujú tvarom a sfarbením na hornej strane listov kamienky v najbližšom okolí, čo im poskytuje ochranu, keďže sú tak prakticky neviditeľné pre prirodzených nepriateľov.

Rastlinu tvoria dva výrazné tučné sukulentné listy, ktoré rastú tesne pri sebe. Rozdelené sú štrbinou. Tieto listy majú skutočne rozmanité a pestré sfarbenie a na ich vrchnej časti je spravidla možné vidieť peknú kresbu či rôzne škvrny a fliačiky. Kameňovce hýria rôznymi farbami, vrátane zelenej, hnedej, sivej, ružovkastej, žltej. Tieto sukulenty dokonca kvitnú, zvyčajne však až rastliny staršie ako dva či tri roky. Kvety vyrastajú zo spomínanej štrbiny medzi listami. Mávajú bielu, žltú či ružovú farbu. Často sú podobné kvetom sedmokrásky. Tieto sukulenty rastú veľmi pomaly, no hovorí sa o nich, že sú skutočne dlhoveké. 

Pozri aj: Tropická kráska s jedinečnými listami: Ako sa starať o alokáziu?

kameňovec

Zdroj: Shutterstock®

Medzi najrozšírenejšie druhy z čeľade Lithops môžeme zaradiť Lithops turbiniformis s hnedými listami a žltými kvetmi, šedasté Lithops salicola so zeleným škvrnitým vrchom či Lithops comptonii s purpurovým nádychom listov a žltými kvetmi. Krásny je i druh Lithops karasmontana, ktorý má šedé listy s výraznou červenkastou kresbou. Kameňovce však existujú vo veľkom množstve rozličných farebných variácií, niektoré kultivary majú dokonca biele listy. Sfarbenie konkrétnych kameňovcov sa však aj počas ich života môže meniť.

Sú zaujímavé tým, že mávajú takzvané obdobia prezliekania sa či zvliekania kože. Dochádza k nim zvyčajne od jesene do jari, respektíve od zimy do jari. Vo vnútri sukulentu sa v podstate začne tvoriť nová rastlina. Zvyčajne koncom zimy sa objavuje nové telíčko, staršie listy sa zvrašťujú a zosychajú. Nové listy mávajú neraz iné sfarbenie než tie staré, hlavne je ich farba sýtejšia a sviežejšia. Nový dvojlist môže mať aj iný vzor, čiže vás rastlina bude neustále prekvapovať novým originálnym vzhľadom.

sukulenty

Zdroj: Shutterstock®

Ako na ich pestovanie?

Kameňovce so skutočne jedinečným a originálnym vzhľadom sú aj u nás pestované ako izbové rastlinky. Nie je problém ich zohnať na internete, vo väčších predajniach s kvetmi, ale napríklad aj na výstavách pestovateľov. Nedá sa povedať, že druhy z rodu Lithops sú veľmi náročné na pestovanie, v mnohých prípadoch s nimi naopak problémy nebývajú. Napríklad ich presádzanie je potrebné len zriedka, keďže rastú skutočne pomaly. Presádzanie môže byť potrebné, ak sa korene a listy rozrastú po celom kvetináči.

Čo sa týka nádoby na pestovanie, tak je vhodné zvoliť skôr plytký a široký kvetináč. Kameňovce nepotrebujú totiž toľko substrátu, skôr miesto po bokoch na rozrastanie. V izbe by ste im mali nájsť pomerne svetlé stanovište. Pokojne ich možno pestovať na okne, kde budú mať dostatok svetla aj tepla. Na ich pestovanie je vhodná bežná izbová teplota. So zálievkou týchto sukulentov si taktiež nemusíte robiť veľké starosti. Ich substrát, ktorý by mal byť priepustný, je potrebné medzi každým polievaním nechať dôkladne preschnúť. Keď sa na bočných stranách rastline vytvoria akési vrásky, vtedy je už určite vhodný čas na zalievanie.

Počas zimy spravidla nie je zálievka potrebná. Najmä v období prezliekania je zálievka vyslovene nevhodná. Počas jari, zvyčajne od mája, je vhodné rastlinu zalievať raz týždenne, v lete zálievku trochu zvyšujeme, nástupom jesene opäť postupne znižujeme. Kameňovce je potrebné chrániť pred preliatím, ktoré môže spôsobiť hnilobu a úhyn rastliny. Veľmi pomôže, ak majú v kvetináči vytvorenú dobrú drenážnu vrstvu, napríklad z kamienkov (tentokrát skutočných). 

- Živé kamienky
1 z 10

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Mária Maxianová 14.02.21 17:29

MM
karma
100.00

aj keď nie som milovníčka sukulentov a kaktusov, živé kamienky ma dostali

  • 1
Odpovedať

Katarína Konečná 14.02.21 21:30

KK
karma
109.00

vidím to prvýkrát, ešte som to nikde nevidela, sú nádherné

  • 1
Odpovedať

Kristína Sekeráková 15.02.21 10:17

KS
karma
133.00

Ešte som o tom nepočula a ani nevidela, ale sú veľmi roztomilé :-D

  • 1
Odpovedať

Ľubica Šťastná 15.02.21 10:38

ĽŠ
karma
100.00

Naozaj netradičné a zaujímavé!

  • 1
Odpovedať

Jana Čipková 15.02.21 23:27

karma
106.00

Živé kamienky som nikdy nevidela, ani som o nich nikdy nečítala. Páčia sa mi. Článok ma oslovil, je perfektne napísaný a inšpirujúci k pestovaniu nového sukulenta.

  • 1
Odpovedať

Darina Božiková 16.02.21 14:07

DB
karma
114.00

naživo som ich ešte nevidela, ale vyzerajú veľmi zaujímavo.

  • 1
Odpovedať

JAN KOMADA 05.03.21 14:55

JK
karma
100.00

Ešte som o nich nepočul

  • 0
Odpovedať

Anton Marek 18.03.21 21:49

karma
127.00

naozaj nevyzerajú ako rastliny

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní