Citrónová tráva: Ako na jej pestovanie, prípravu čaju aj využitie oleja?

Citrónová tráva: Ako na jej pestovanie, prípravu čaju aj využitie oleja?

Citrónová tráva je pomerne známou rastlinou, hovorí sa jej tiež citronela. Možno ste sa s ňou stretli už vo viacerých formách. Napríklad práve počas leta je veľmi užitočným pomocníkom citronelová sviečka, ktorá predstavuje účinný repelent proti komárom a inému otravnému hmyzu. Stačí si tak túto vonnú sviečku zapáliť počas letných večerov na terase a s hmyzom nebudete mať žiadne ťažkosti. Citronela však nenachádza uplatnenie len vo forme sviečky. Možno vás to prekvapí, no pripravuje sa z nej aj čaj na pitie či odvar na vonkajšie použitie, dokonca je využívaná v kuchyni ako korenina a zabudnúť nemôžeme ani na esenciálny olej z citronely. 

Poznáte citrónovú trávu?

Citrónová tráva je známa pod mnohými menami. Hovorí sa jej aj citronela, používaný je tiež anglický názov lemongrass, no odborne túto rastlinu nazývame vôňovec citrónový, latinsky Cymbopogon citratus. Reč je o vytrvalej tráve z čeľade lipnicovité. Jej domovinou je hlavne juhovýchod Ázie, v značnej miere je však v súčasnosti pestovaná aj v Afrike, Austrálii, ale aj v niektorých oblastiach Ameriky. Citronela je charakteristická pomerne veľkým vzrastom, vytvára mohutné trsy dlhých šedozelených listov, pričom môže dosiahnuť výšku až okolo 150 centimetrov. Všetky časti rastliny sú typické svojou silnou citrónovou vôňou. 

Táto rastlina našla skutočne rôznorodé uplatnenie. Vďaka svojej aróme, ale aj účinkom, nachádza miesto v kozmetickom priemysle, najmä pri výrobe parfumov či solí do kúpeľa. V ázijských kuchyniach je citronela bežným dochucovadlom, využívať ju možno v čerstvom, sušenom, mrazenom či dokonca v konzervovanom stave, pričom si svoju typickú arómu veľmi dobre uchováva. Citrónovú trávu však radíme aj medzi liečivé byliny. Obsahuje rôzne silice, flavonoidy, antioxidanty, minerály, vitamíny a ďalšie účinné látky. 

Odporúčame: Čo ukrývajú červené ríbezle pod povrchom? Takto na ne reaguje naše telo!

účinky citrónovej trávy

Zdroj: Shutterstock®

Účinky citrónovej trávy pri vnútornom a vonkajšom použití:

  • má antibakteriálne a antimykotické účinky,
  • podporuje trávenie a funkciu čriev aj žalúdka,
  • podporuje detoxikáciu,
  • posilňuje krvný obehový systém,
  • pomáha pri kandidózach,
  • eliminuje nadúvanie,
  • pomáha udržiavať optimálne hladiny cholesterolu aj cukru v krvi,
  • navodzuje pokojný spánok, 
  • podporuje koncentráciu,
  • upokojuje nervový systém, tlmí stres, úzkosť a psychické napätie, 
  • zmierňuje podráždenie pleti,
  • urýchľuje hojenie rán.
čaj z citrónovej trávy

Zdroj: Shutterstock®

Čaj z citrónovej trávy

Čaj z citrónovej trávy si pripravíme z 2 ČL sušenej byliny a 0,5 l vody. Privedieme k varu a necháme na miernom ohni variť asi 3 minúty. Potom odstavíme a necháme lúhovať 5 minút, scedíme a podľa chuti po ochladnutí pridáme med a citrónovú šťavu. Popíjame pri spomínaných ťažkostiach alebo po vychladení na osvieženie počas celého dňa. Zvonku silnejší odvar používame pri kožných problémoch vo forme obkladu. Tiež je ho možné aplikovať na tvár pomocou tampónu ako tonikum alebo čistiacu vodu.

Citronela v kuchyni

Citronela nachádza uplatnenie aj ako korenina pri príprave jedál. Hodí sa do rôznych ázijských pokrmov (napríklad thajských), zeleninových šalátov, polievok, omáčok, perfektne sa dopĺňa s ryžou, kuracím mäsom či rybami aj plodmi mora. Citrónová tráva dodáva pokrmu sviežu citrusovú arómu a chuť. Do jedál ju možno pridať v sušenom mletom stave. V takejto forme je ju možné nájsť i v obchodoch a na internete. Ak si však citrónovú trávu priamo pestujete, využiť v kuchyni môžete viaceré jej časti. Jemne nakrájané spodné časti výhonkov a cibuliek je možné v čerstvom stave pridávať do zeleninových šalátov, omáčok aj pokrmov z mäsa. Tuhé stvoly spracovávame podobne ako vňaťovú zeleninu. Môžeme ich zviazať a vložiť do pokrmu na začiatku varenia. Pred podávaním citronelu vyberieme. 

Odporúčame: Pri kandidóze pomôže protikvasinková diéta. Aké sú jej hlavné zásady?

esenciálny olej citronela

Zdroj: Shutterstock®

Skúste aj citronelový esenciálny olej

Pár riadkov musíme dozaista venovať aj esenciálnemu oleju, ktorý sa získava, spravidla destiláciou čerstvej alebo čiastočne vysušenej vňate vôňovca citrónového, vodnou parou. Tento éterický olej je charakteristický sviežou a pomerne silnou citrónovou vôňou. Pôsobí antisepticky, protizápalovo, antibakteriálne a fungicídne. Citronelový esenciálny olej účinkuje ako prírodný odpudzovač škodcov, osviežuje vzduch, podporuje hojenie pokožky, upokojuje nervový systém, podporuje koncentráciu, zmierňuje stres aj bolesti hlavy. Vyskúšať ho môžete použiť nasledovnými spôsobmi:

  • difuzér alebo aromalampa – pridáme 2 až 3 kvapky esenciálneho oleja na osvieženie ovzdušia, relax alebo odohnanie hmyzu,
  • odpudenie hmyzu (komárov, múch, mravcov, molí) – na vatové tampóny nakvapkáme 5 kvapiek citronely, 5 kvapiek levanduľového oleja a 3 kvapky mätového oleja, rozmiestnime do rohov izby,
  • kúpeľ na uvoľnenie a proti migrénam – do vody s teplotou oko 37 °C pridáme 7 kvapiek esenciálneho oleja,
  • aromatická masáž – do 50 ml rastlinného alebo masážneho oleja pridáme 10 kvapiek silice,
  • starostlivosť o pleť – pridáme 1 kvapku silice do 10 ml prípravku, napríklad pleťovej vody (vhodné pri akné),
  • starostlivosť o vlasy – 2 kvapky pridať do masky, šampónu alebo kondicionéru (na podporu čistenia),
  • pranie bielizne – pár kvapiek pridáme pred praním do pracieho gélu na rozvoňanie bielizne.

Pozri aj: Mini záhradka v skle: Ako si ju pripraviť a aké kvety do nej použiť?

pestovanie citrónovej trávy

Zdroj: Shutterstock®

Ako si vypestovať citrónovú trávu?

Citrónová tráva je skutočne všestranným pomocníkom, či už ju využijete v kuchyni alebo aj pre zdravie. Dopestovať si ju pritom môžete aj u seba doma. Citronelu je možné pestovať i v tomto podnebnom pásme, no je potrebné myslieť na to, že táto tráva potrebuje teplo a nie je mrazuvzdorná. Ideálne je ju preto pestovať v nádobách, vďaka čomu ju bude možné pred zimou premiestniť do interiéru. Od jari (po ústupe mrazov) až do jesene je ju však možné pestovať vonku, napríklad na záhrade, terase či balkóne.

Citrónovú trávu si môžeme priamo zakúpiť v záhradkárstve. Taktiež sa dajú zakúpiť semená citrónovej trávy. Tie je možné vysádzať prakticky počas celého roka, čím si dopestujeme vlastnú rastlinu. Do tretice môžeme citronelu získať aj rozmnožením od niekoho, kto ju pestuje. Citrónovú trávu rozmnožujeme vegetatívne, a to delením trsov. Tie necháme dobre zakoreniť vo vode. A čo citronela potrebuje k tomu, aby sa jej dobre darilo? V prvom rade jej doprajte veľmi svetlé stanovište.

Rastlina pritom vyžaduje pomerne výdatnú zálievku, polievajte ju vždy, keď vrchná časť substrátu trochu preschne. Citronele sa spravidla darí aj bez hnojenia, no raz mesačne jej počas vegetatívneho obdobia môžete dopriať univerzálne tekuté hnojivo (ideálne prírodné, ak chcete rastlinu využívať aj v kuchyni). Substrát by mal byť priepustný. Už počas chladnejších jesenných dní prenášame citronelu do svetlej miestnosti s teplotou aspoň nad 10 °C. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Ľubica Šťastná 22.07.21 06:30

ĽŠ
karma
100.00

Citrónová tráva je skutočne všestranným pomocníkom.

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 22.07.21 09:08

KK
karma
109.00

o citrónovej tráve som už počula, ale ešte som ju nevyskúšala

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 23.07.21 09:13

MR
karma
114.00

citrónovu trávu poznám len v čajoch

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 23.07.21 10:06

MC
karma
109.00

Výborná je aj na prípravu špízov .(namiesto ihhlice)

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 23.07.21 21:32

ZS
karma
100.00

Čaj s citrónovou trávou som už pila, výborný

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 24.07.21 18:28

MM
karma
100.00

pokúšala som sa zakoreniť citrónovú trávu zo supermarketu, bez úspechu

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní