TOP bylina na gynekologické problémy: Poznáš ženský ženšen?

TOP bylina na gynekologické problémy: Poznáš ženský ženšen?

Existuje mnoho byliniek, ktoré by mala poznať každá žena. Tie správne byliny, ktoré sú od nepamäti súčasťou tradičnej medicíny, môžu byť veľmi nápomocné pri rozličných ženských ťažkostiach, ako je nepravidelná menštruácia, menštruačné kŕče, príznaky klimaktéria a podobne. Medzi najlepšie bylinky na ženské problémy môžeme zaradiť napríklad alchemilku žltozelenú, ktorá je účinná pri nepravidelnom cykle, aj ďatelinu lúčnu, ktorá eliminuje ťažkosti spojené s menopauzou. Do tejto kategórie bylín patrí aj rebríček či damiána a osožné sú i malinové listy. Poznáte však bylinku s ľudovým názvom ženský ženšen? Zistite, s ktorými zdravotnými problémami vám môže pomôcť. 

Poznáte angeliku?

Angelika čínska, latinsky Angelica sinensis, je bylina z čeľade mrkvovité, ktorá je bežne známa aj pod názvami dong quai a ženský ženšen. Jej domovinu možno hľadať v Ázii. Pochádza predovšetkým z Číny, ale aj Japonska či Kórey. Dnes je už rozšírená a pestovaná prakticky po celom svete. Prirodzene sa vyskytuje aj vo vyšších nadmorských výškach a horských oblastiach. Je to rastlina väčšieho vzrastu, ktorá môže dorastať do výšky dvoch metrov.

Angelika je charakteristická silnou a dutou byľou s ryhami a veľkými zloženými listami s pílkovitým okrajom. Drobné kvietky, zvyčajne biele až žltkasté, sú usporiadané v pologuľovitých okolíkoch s priemerom až 15 centimetrov. Plody sú dvojnažky a vyskytujú sa len raz ročne. Rastlina potom odumiera. Na liečebné účely sa však využíva primárne žltkastý až hnedý koreň. Koreň angeliky pozná a pre liečivé účinky využíva tradičná čínska medicína už tisíce rokov.

Pozri aj: Domáci upokojujúci kúpeľ s bylinkami: Z vane sa ti nebude chcelo vyliezť!

koreň angeliky

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú účinky ženského ženšenu?

Koreň angeliky je plný účinných látok. Droga obsahuje esenciálne oleje, organické kyseliny, kumaríny, sacharidy, fytoestrogény a ďalšie dôležité látky. Ženský ženšen už od nepamäti predstavoval obrovskú pomoc najmä pre ženy. Bol vyhľadávaným liečivom pri rozličných ženských ťažkostiach. Angelika je účinná pri mnohých gynekologických problémoch, akými sú aj predmenštruačný syndróm či nepravidelná menštruácia. Napomáha upraviť cyklus a zmierňovať príznaky bolestivej menštruácie. Droga je tiež v rámci ľudovej medicíny využívaná na miernenie návalov tepla aj nevoľnosti počas menopauzy a celkovo elimináciu nepríjemných sprievodných symptómov klimaktéria. Prispieva tiež k prevencii problémov s vysúšaním pošvovej sliznice.

Angelika má priaznivý vplyv pri hormonálnej nerovnováhe, taktiež sa hovorí o jej vplyve na zväčšenie a spevnenie poprsia vďaka obsahu fytoestrogénov. Táto bylinka však má množstvo ďalších účinkov. Pôsobí ako prírodné tonikum na nervovú sústavu. Upokojuje, eliminuje pocity úzkosti, bojuje s podráždením a pomáha pri zvýšenej psychickej záťaži, vyčerpaní a nadmernom strese. Môže byť nápomocná aj pri problémoch s nespavosťou. Človeku dodáva duševnú pohodu. Okrem toho má priaznivý vplyv na krvný obeh a prispieva k normalizovaniu krvného tlaku. Môže pomôcť pri problémoch s trávením, plynatosťou či nechutenstvom. Využíva sa tiež na posilnenie lymfatického systému

angelikový čaj

Zdroj: Shutterstock®

Ako bylinku využiť pre zdravie?

Ženský ženšen je možné svojmu telu dopriať v rozličných formách. Na internete či v lekárňach sa dá v prvom rade zohnať sušený koreň angeliky, ktorý je vhodný na prípravu čaju, respektíve záparu či odvaru, podobne ako v prípade iných bylín. Ženský ženšen je tiež možné užívať vo forme výživových doplnkov. Dostupné sú tablety i tinktúry. Produkty s výťažkami angeliky čínskej je možné vyskúšať pri vyššie spomínaných ťažkostiach, najmä na podporu ženského zdravia či upokojenie nervového systému. Pri ich užívaní však vždy dodržujte odporúčané dávkovanie a neprekračujte stanovené množstvá.

Pri nadmernom užití sa totižto môžu dostaviť tráviace ťažkosti či zvýšená kožná citlivosť na slnko. Pri dlhodobejšom užívaní ženského ženšenu je tiež vhodné robiť si pravidelné prestávky, napríklad po 2 až 3 mesiacoch. Je potrebné poznamenať, že táto bylinka nie je vhodná pre tehotné a dojčiace ženy, ako aj pre osoby so zlou zrážanlivosťou krvi, žalúdočnými vredmi či zápalovým ochorením obličiek. O vhodnosti bylinky pri konkrétnom zdravotnom probléme sa tiež môžete poradiť s lekárom či odborníkom.

Odporúčame: Nevonia, no lieči! Ktorá bylina odstráni poruchy trávenia a odpudí hmyz?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Ľubica Šťastná 05.12.20 06:23

ĽŠ
karma
100.00

Zatiaľ som o nej iba počula, ďakujem za bližšie informácie!

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 05.12.20 20:03

SK
karma
114.00

občas som si v lekárni kúpila tento čaj z Angeliky lekárskej

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 05.12.20 23:21

karma
109.00

Priznám sa,že Angeliku nepoznám,jedine tú filmovú ;) ...ale dobre vedieť,že existuje.

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 05.12.20 23:26

MR
karma
104.00

musím vyskúšať

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 11.12.20 09:48

AS
karma
108.00

prvýkrát som o nej počula

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní